Afrička kuga svinja ubija i do 100 odsto zaraženih životnja, koliko je opasna za ljude?
Iako bolest najčešće prenose divlje svinje u kontaktu s domaćim svinjama, najveći prenosilac bolesti je sam čovek, zbog nesmotrenog ponašanja, upozoravaju veterinari
Afrička kuga svinja veoma je zarazna virusna hemoragijska bolest domaćih i divljih svinja, sa mogućom stopom smrtnosti od 100 odsto. Bolesna životinja odbija hranu i ima povišenu temperaturu. Iako je bolest izuzetno ozbiljna za svinje, ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Stručnjaci su tokom ranijih izbijanja zaraze naglasili da je nemoguće da zaraženo meso dospe u ljudsku ishranu, jer je u zaraženim područjima na snazi zabrana prometa i transporta svinja.
Virus opstaje na odeći, čizmama, točkovima
Afrička kuga svinja nije opasna za ljudsko zdravlje, ali razarajuće deluje na populaciju svinja i ekonomiju. Virus afričke svinjske kuge veoma je otporan – može da preživi na odeći, čizmama, točkovima i drugim materijalima. Takođe, može da opstane i u proizvodima od svinjetine, kao što su šunka, kobasice i slanina. Iako bolest najčešće prenose divlje svinje u kontaktu s domaćim svinjama, najveći prenosilac bolesti je sam čovek, zbog nesmotrenog ponašanja, upozoravaju veterinari.
Mere prevencije
Svetska organizacija za zdravlje životinja navodi da je svinjsko meso jedan od primarnih izvora proteina u ljudskoj ishrani, te da ova bolest predstavlja ozbiljan problem za bezbednost hrane širom sveta. Osim toga, afrička kuga svinja je pretnja za biodiverzitet i ravnotežu ekosistema, jer pogađa i domaće i divlje svinje.
Dodatni problem jeste to što ne postoje vakcine, a sam virus je veoma otporan i može dugo da opstane u spoljašnjoj sredini. Prevencija afričke kuge svinja zavisi od sprovođenja odgovarajućih uvoznih politika i mera biološke bezbednosti. To uključuje pravilno tretiranje i odlaganje otpadne hrane iz aviona, brodova ili vozila koja dolaze iz pogođenih zemalja, kao i kontrolu ilegalnog uvoza živih svinja i proizvoda od svinjetine iz zaraženih područja.
Tokom epidemija i u pogođenim zemljama, kontrola širenja afričke svinjske kuge može biti komplikovana i mora biti prilagođena specifičnoj epidemiološkoj situaciji.
Opšte sanitarne mere uključuju:
- rano otkrivanje i humano ubijanje životinja (uz pravilno odlaganje leševa i otpada),
- temeljno čišćenje i dezinfekciju,
- zoniranje/kompartmentalizaciju i kontrolu kretanja,
- nadzor i detaljnu epidemiološku istragu i
- stroge mere biološke bezbednosti na farmama.
Ključna je i kontrola populacije divljih svinja, kao i dobra koordinacija između veterinarskih službi i šumara.
Šta se dešava ako konzumiramo meso inficirano virusom?
Virus se brzo prenosi sa divljih na domaće svinje direktnim kontaktom ili preko određenih vrsta krpelja, kao i preko izlučevina zaraženih svinja. Virus ipak ne može da se prenese na ljude, a stručnjaci tvrde da ni konzumacija mesa zaraženih životinja ne predstavlja pretnju po ljudsko zdravlje. Virus može da preživi i nekoliko meseci u svinjskoj šunki, pa može ponovo da zarazi svinje koje se hrane neproverenim ostacima hrane.
Virus afričke svinjske kuge napada isključivo domaće i divlje svinje – ne može da inficira ljude, kućne ljubimce ili druge životinje. Stručnjaci navode da se virus uništava termičkom obradom mesa, pri temperaturama iznad 63°C. Komercijalno dostupna svinjetina i proizvodi od svinjetine generalno se smatraju bezbednim za ljudsku ishranu, pod uslovom da su pravilno termički obrađeni.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.