Naslovna / Vesti

Molnupiravir lek za covid 19 od decembra dostupan građanima Srbije

Priredio/la: M. M.|13:30 - 17. 11. 2021.

Molnupiravir lek i Paxlovid su antivirusni lekovi za lečenje covid 19 u ranoj fazi, bez odlaska u bolnicu

molnupiravir lek Dva antivurusna leka protiv covid 19 u decembru stižu u Srbiju Foto: Shutterstock

Molnupiravir lek za lečenje covid 19 infekcije, prema najavi dr Sanje Radojević Škodrić, direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od decembra će biti dostupan i za građane Srbije. Ovaj oralni antivurisni lek koristi se za upotrebu kod nehospitalizovanih pacijenata sa covid 19, koji su imali simptome 5 ili manje dana, a u opasnosti su od razvoja teške infekcije.

Molnupiravir lek, za sada, obezbeđen za 50.000 pacijenata

Prve količine novog antivirusnog leka Molnupiravir, kompanije Merck Sharp and Dohme (MSD) efikasnog i protiv novih varijanti korona virusa, za oko 50.000 pacijenata stiže već u decembru. I nemamo ograničenje u količinama, možemo da povučemo koliko god nam je potrebno za sve pacijente – izjavila je danas profesor dr Sanja Radojević Škodrić.

RFZO obezbedio i lek Paxlovid kompanije Pfizer

Osim leka Molnupiravir, Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio je i drugi lek Paxlovid, kompanije Pfizer.

– Uvođenjem dva leka u terapiju za covid 19 očekujemo da brzim i pravovremenim uvođenjem nove terapije dodatno rasteretimo bolničke kapacitete i smanjimo broj životno ugroženih pacijenata – izjvala je za Kurir dr Sanja Radojević Škodrić.

Kako deluje Molnupiravir lek

Ova dva leka imaju različit mehanizam delovanja. Molnupiravir ometa sposobnost virusa da se replicira, što znači da je manje sposoban da se umnožava i dostigne dovoljno visoke nivoe u respiratornom sistemu i da izazove tešku bolest. Budući da je lek najefikasniji kada se daje u ranim stadijumima infekcije, MHRA preporučuje da se upotrebi što je pre moguće nakon pozitivnog testa na covid 19 i u roku od 5 dana od pojave prvih simptoma.

Paxlovid kombinuje dva različita leka

Paxlovid je kombinacija dva različita leka — leka za HIV ritonavir (kapsula) i eksperimentalnog leka PF-07321332 (pilula). Ritonavir štiti telo od metabolizma PF-07321332. Deluje tako što ga telo prvo razgrađuje (poznato kao žrtvovana hemikalija) kako bi se obezbedilo da dovoljno PF-07321332 netaknut stigne do virusa. PF-07321332 je takozvani inhibitor proteaze (kao i ritonavir). Blokira delovanje vitalnog enzima (proteaze) i sprečava SARS-CoV-2 da pravi kopije samog sebe, odnosno da razmnožava. Prema Pfizer rezultatima ispitivanja, Paxlovid bi se mogao koristiti kao alternativa bolničkom lečenju za sprečavanje progresije bolesti kod pacijenata sa istim faktorima rizika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo