Naslovna / Vesti

Rusi registrovali novi lek protiv covid 19

21:00 - 05. 04. 2022.

Novi medikament je namenjen u slučaju preosetljivosti na Molnupiravir ili bilo koju drugu komponentu leka, za mlađe od 18 godina i za trudnice 

Lek, covid 19, korona virus Lek protiv covid 19: Foto Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je još jedan lek protiv covida 19 na bazi Molnupiravira pod nazivom Kovipir. Kako navode ruski mediji, potvrda o registraciji leka važiće do 1. januara 2023. godine.

Namenjen osetljivim osobama na Molnupiravir

Kovipir je kontraindikovan u slučaju preosetljivosti na Molnupiravir ili bilo koju drugu komponentu leka, za mlađe od 18 godina i za trudnice, prenosi Telegraf.rs.

Antivirusni lek Molnupiravir, da podsetimo, je u obliku kapsula jačine 200 miligrama i uzima se na 12 sati tokom pet dana. Ovaj lek nove generacije inhibira razmnožavanje određenih RNK virusa, uključujući i SARS-CoV-2, koji izaziva covid 19.

Predviđen je za lečenje bolesnika u ranoj fazi bolesti kojima nije potrebna terapija kiseonikom, a u riziku su da razviju teške forme covid 19. U tu grupu spadaju osobe starije od 60 godina, gojazne osobe, dijabetičari, pacijenti sa hroničnim bolestima bubrega, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća ili aktivnom malignom bolešću.

Efekat je najbolji kada pacijent uzme lek u prvih pet dana bolesti, a kako navode proizvođači, „molnupiravir“ smanjuje rizik od komplikacija i smrtnog ishoda.

Pre nekoliko dana Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu nazalnu vakcinu protiv korona virusa. Sastoji se iz dve doze i primenjuje se u intervalu od tri nedelje, a mogu je koristiti osobe starije od 18 godina. Direktor Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg ranije je izjavio da se nazalna vakcina protiv korona virusa pokazala efikasnom protiv omikron soja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo