Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Novavax užurbano radi na formulisanju vakcine protiv Omikron soja

Priredio/la: S. M.
11:40 - 03. 12. 2021.
Izvor: thehill.com

Za bolji razvoj imunog odgovora kompanija Novavax kreira vakcinu koja će štiti od novog soja korona virusa

novavax Novavax najavio da će njihova vakcina sadržati mutirani S protein u  Omikron soju Foto: Shutterstock

Novavax biotehnološka kompanija ubrzano radi na vakcini za borbu protiv nove varijante virusa Omikron, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi. Stručnjaci iz Evrope i SAD zabrinuti su da bi varijanta Omikron mogla da bude lako prenosiva i otpornija na trenutne vakcine zbog 30 mutacija na S proteinu.

Novavax vakcina sadržaće mutirani S protein

Predstavnici kompanije Novavax izjavili su da će njihova vakcina sadržati mutirani S protein u  Omikron soju, tako da pojedinci mogu da razviju imuni odgovor. Vakcina ove  kompanije je tokom novembra dobila odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima u Indoneziji. Kasnije su je odobrili i Filipinci. Kompanija tek treba da podnese zahtev za odobrenje regulatornom telu u SAD.

Vakcinu razvija i Pfizer

Drugi proizvođači vakcina već su počeli da procenjuju koliko su njihove vakcine efikasne na novoj varijanti.  Iz kompanije BioNTech  su izjavili da će ovih dana znati koliko je vakcina koju su razvili sa Pfizer efikasna protiv Omikron varijante. Ti podaci će pružiti više informacija o tome da li će se zahtevati prilagođavanje Pfizer vakcine ako se Omikron globalno proširi.

 

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo