Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

U Novom Sadu počela besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV-a

7:00 - 20. 10. 2020.
Izvor: 021.rs

Dom zdravlja „Novi Sad“ 8. oktobra počeo je vakcinaciju devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije

Besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV-a počela je u Novom Sadu. Kako navode u Domu zdravlja, vakcine su dobijene u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Vakicina sa 4 tipa virusa

Imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).
Vakcinacija devojčica HPV4 vakcinom uzrasta od 12 do 14 godina sprovodiće se u Domu zdravlja „Novi Sad“, a devojčica od 15 do 18 godina, davanjem tri doze vakcine, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Vakcinacija devojčica od 12 do 14 godina će se sprovoditi davanjem dve doze HPV4 vakcine sa minimalnim razmakom od šest meseci.

Prioritet je 750 devojčica

Planirano je da se prioritetno vakciniše 750 devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, sa 1.500 doza vakcine.
Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje Obrasca 3 (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani). One devojčice koje su zainteresovane, tj. njihovi roditelji treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda. Vakcinacija je besplatna.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend