Naslovna / Vesti

Paxlovid oralni lek za lečenje covid 19 stigao u Srbiju

Priredio/la: I. V. |15:38 - 07. 02. 2022.

Lek Paxlovid deluje na ključni enzim koji učestvuje u deobi korona virusa i uništava ga, a do sada je pokazao visoku efikasnost od sprečavanja obolelih da završe u bolnici ili izgube bitku sa covid 19

paxlovid lek New York, USA, November 2021: Pfizer Covid-19 Paxlovid treatment box isolated on a white background. Health and prevention.

Paxlovid lek za lečenje covid 19 infekcije stigao je u Srbiju, saopštilo je danas Ministartsvo zdravlja Republike Srbije. Ovaj oralni lek smatra se trenutno najsavremenijim tretmanom za lečenje covid 19 infekcije, a proizvodi ga komapnija Pfizer. Reč je o antivurusnoj piluli koja je, prema poslednjim kliničkom ispitivanju, pokazala efikasnost od skoro 90 procenata u prevenciji hospitalizacija i smrtnih ishoda kod pacijenata sa visokim rizikom, a jedna od velikih prednosti je i što može da se primenjuje u kućnim uslovima. Istraživanja su pokazala da lek zadržava efikasnost i protiv Omikron soja.

Paxlovid je antivirusni lek uskog spektra

– Najpre bi trebalo objasniti izraz „lek uskog spektra“, odnosno, reći da se radi o strogo namenskim, novim antivirusnim lekovima. Paxlovid nije antibiotik, koji se inače koristi u lečenju infekcija izazvanih osetljivim bakterijama, jer antibiotici ne deluju na viruse. Lek Paxlovid inhibiše ključni enzim koji učestvuje u deobi virusa sa istim ishodom, uništavanjem virusa – objasnio je u razgovoru za eKlinika portal profesor Medicinskog fakulteta dr Radan Stojanović, klinički farmakolog i toksikolog.

Prvi lek sa oralnom primenom koji je pokazao visoku efikasnost

U Paxlovid leku se, prema rečima profesora Stojanovića, nalaze dve važne supstance, koje bi mogle da objasne njegovu efikasnost. Jedna je aktivan antivirusni lek, a druga je medikament Ritonavir. Ovaj lek se nekada, objašnjava dr Stojanovič, davao kao deo kombinovane terapije pacijentima inficiranim HIV virusom.

– Budući da Ritonavir ima sposobnost da spreči prevremenu razgradnju pojedinih lekova u jetri, on osigurava da aktivna antivirusna susptanca bude delotvorna u organizmu u dužem vremenskom periodu. Treba naglasiti da su Paxlovid, kao i Molnupiravir, prvi lekovi sa oralnom primenom, koji su u kliničkim studijama pokazali visoku efikasnost. Oralna primena obezbeđuje značajan komfor za pacijent,e jer se oba leka uzimaju u obliku tableta, dva puta dnevno. Kućno lečenje, pored komfora pacijenta, rasterećuje kompletan zdravstveni sistem – ističe profesor Stojanović.

Kome je namenjen Paxlovid lek

Paxlovid lek, prema objašnjeju profesora Radana Stojanovića, namenjen je  pacijentima sa blagom do umerenom formom bolesti, kod kojih postoji barem jedan od faktora rizika da bolest preraste u tešku formu. Budući da simptomi covid 19 mogu da liče na prehladu ili grip, profesor dr Stojanović još jednom ističe da je važno pravovremeno javljanje lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo