Naslovna / Vesti

Lista sa 26 inovativnih lekova je veliki korak u unapređenju lečenja, saopštila INOVIA

Priredio/la: D. T.|16:36 - 24. 02. 2022.

Na listi inovativnih lekova o trošku države za maligne bolesti našle su se savremena terapija za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, hroničnu limfocitnu leukemiju…

inovativni lekovi Inovativni lekovi unaprediće lečenje pacijenata u Srbiji Foto: Shutterstock

Lista sa 26 inovativnih lekova, koje pacijenti nisu do sada bili u mogućnosti da dobiju o trošku države, uticaće na dugoročno smanjenje troškova unutar zdravstvenog sistema, smatra Udruženje proizvođača inovativnih lekova (INOVIA).

Usvajanje liste veliki korak

– Srbija je napravila veliki korak u unapređenju lečenja koji je usledio nakon višegodišnje stagnacije sredinom prethodne decenije, tokom koje je nastao ogroman zaostatak u dostupnosti inovativnih terapija u odnosu na Evropu – navodi se u saopštenju INOVIA koja očekuje da će se na listi pre kraja ove godine naći još inovativnih lekova.

Terapija dostupna od maja ove godine

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu sa 26 inovativnih lekova. Na listi su se, kako ističu čelnici RFZO našle inovativne terapije za maligne bolesti, dijabetes, hepatitis C, multiple sklerozu. Pacijentima će ova terapija biti dostupna od maja, najavljuju u RFZO.

Inovativni lekovi u apoteci i bolnici

Kada su u pitanju maligne bolesti na listi se našla savremena terapija za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, hroničnu limfocitnu leukemiju. O trošku RFZO biće i savremeni lekovi i za srčanu insuficijenciju, hemofiliju.

Pacijenti će moći da nabave lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju koji se izdaju na recept u apotekama, a za ostale terapije lekovi će se dobijati u bolnicama. Čelnici RFZO najavljuju da će se lekovi za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati bez učešća i da će ta terapija u potpunosti biti o trošku države.

Očekuje se da listu usvoji Vlada Srbije i sprovede postupak nabavke

Čelnici RFZO preciziraju da će sve osobe koje se leče od malignih bolesti i „ispunjavaju kriterijume struke“ dobiti inovativnu terapiju. Osobe koje se leče od dijabetesa dobiće nova četiri leka, a grupa pacijenata sa aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplom sklerozom dobiće terapiju, koja do sada nije postojala.

Novu listu je usvojio RFZO i sada se očekuje da je usvoji Vlada Srbije i da sprovede postupak nabavke 26 inovativnih lekova, kako bi terapija bila dostupna u maju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo