Naslovna / Zdravlje

Srčana insuficijencija i doživotni rizik od ovog stanja sada mogu da se predvide

Priredio/la: I. V. |15:00 - 28. 12. 2021.

Zamislite da posetite doktora, odgovorite na nekoliko pitanja i dobijete procenu na licu mesta da li ćete doživeti srčanu insuficijenciju u narednih 30 godina

Iznenadni srčani zastoj Foto: Shutterstock

Srčana insuficijencija je ozbiljno oboljenje koje nosi rizik od smrti u roku od 5 godina nakon postavljanja dijagnoze u oko 50 odsto slučajeva, slično kao i dijagnoza karcinoma. Ali, stvari se sada menjaju. Zamislite da posetite doktora, odgovorite na nekoliko osnovnih pitanja i dobijete procenu na licu mesta da li ćete doživeti srčanu insuficijenciju u narednih 30 godina. Studija je nedavno objavljena u Circulation Research, časopisu Američkog udruženja za srce.

Srčana insuficijencija ne može da se spreči ako simptomi već postoje

Takav model sada postoji, zahvaljujući novoj studiji koja je izvela i potvrdila prvi set modela za predviđanje rizika za životni rizik od srčane insuficijencije. Sposobnost da se identifikuje ko je u najvećem riziku od srčane insuficijencije, posebno među visokorizičnim mladim odraslim ljudima, omogućiće lekarima da pre započnu mere prevencije.

Kada neko razvije simptome srčane insuficijencije, mogućnost za prevenciju se zatvara, što je propuštena prilika, s obzirom da je rizik od umiranja u pet godina nakon dijagnoze 50 procenata,  slično kao i kod dijagnoza raka – rekao je autor studije dr Sadiya Khan, docent kardiologije i epidemiologije na Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Do sada se srčana insufijencija mogla predvideti za 5 do 10 godina unapred

Pre ovog rada, nisu postojali modeli za procenu dugoročnog rizika od srčane insuficijencije. Postoje kratkoročni modeli koji procenjuju rizik od srčane insuficijencije u narednih pet do 10 godina, ali oni nisu toliko efikasni za mlade odrasle ljude koji možda neće razviti srčanu insuficijenciju dok ne postanu stariji. Sada, po prvi put, model će omogućiti lekarima da procene rizik osobe od razvoja srčane insuficijencije u narednih 30 godina na osnovu njihovih trenutnih nivoa faktora rizika, kao što su indeks telesne mase, krvni pritisak, holesterol, dijabetes i pušački status. Naučnici trenutno rade na ovon onlajn alatu, koji bi mogli da koriste lekari. Srčana insuficijencija je primarni uzrok milion hospitalizacija i doprinosi 300.000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD, na primer, i taj trend samo nastavlja da raste, ocenio je dr Khan. Nemaju svi ljudi sa hipertenzijom ili gojaznošću isti rizik od srčane insuficijencije, rekao je dr Khan.

Precizan pristup prevenciji i prevazilaženje rizika povezanog sa hipertenzijom ili dijabetesom

Trenutno postoje efikasne strategije za smanjenje rizika od srčane insuficijencije. To podrazumeva  snižavanje krvnog pritiska ili šećera u krvi uz pomoć određenih lekova u kombinaciji sa ishranom i vežbanjem. Ali, bez mogućnosti da se kvantifikuje rizik od razvoja srčane insuficijencije kod osobe, teško je identifikovati na kome se trebaju primeniti mere prevencije.

– Ovaj model procene rizika nudi mogućnost kliničarima i pacijentima da započnu razgovor na individualnom nivou o mogućnostima da prevenciju započnu ranije u toku života. Ovo je korak  napred koji nudi precizan pristup prevenciji i prevazilaženje rizika povezanog sa hipertenzijom ili dijabetesom – izjavio je dr Khan i naglasio da, sobzirom na to da je dobro poznato da se rizik od srčane insuficijencije razlikuje između muškaraca i žena crne i bele kože, modeli za predviđanje rizika su izvedeni u svakoj pojedinačnoj demografskoj podgrupi.

Na primer, kod prosečnog 40-godišnjeg nepušača, sa nelečenim sistolnim krvnim pritiskom od 140 mm Hg, koji je visok, i indeksom telesne mase od 30 kg/m2, koji se smatra gojaznim, postoji rizik od razvoja srčane insuficijencije. Prema procenama, za 22,8 odsto kod muškaraca crne boje kože, 13,7 procenata kod belaca, 13 odsto kod crnih žena i 12,1 procenata kod belkinja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo