Naslovna / Vesti

Na svaka 3,5 minuta u svetu se dijagnostikuje po jedan pacijent oboleo od raka debelog creva

Priredio/la: V.St.|18:17 - 29. 03. 2022.

Na Trgu republike u Beogradu, povodom obeležavanja meseca marta koji je u celom svetu posvećen borbi protiv raka debelog creva, otkrivena je umetnička skulptura

raka debelog creva U okviru kampanje #4000 života, svečano otkrivena umetnička skulptura “Momenat” umetnika Nikole Pršendića Foto: Keynote

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) posvetilo je skulpturu borbi desetina hiljada pacijenata koji su se u protekloj deceniji borili sa ovom bolešću, a ujedno je obeležen i napredak u lečenju koji je ostvaren ove godine u našoj zemlji.

Standar lečenja raka debelog creva kao u Evropi

Na ovom događaju okupio se veliki broj lekara i članova Udruženja medikalnih onkologa ali i onih koji su dobili bitku protiv ove bolesti.

Ono što je veoma važno je, da je ove godine u Srbiji, uvedena ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, što je Srbiju izjednačilo sa standardom lečenja u Evropi. Zahvaljujemo RFZO-u, ali i svima koji svakodnevno rade da se život i lečenje pacijenata neometano odvija, kolegama lekarima, medicinskim  sestrama, članovima porodica pacijenata i strateljima čiji su rad i posvećenost često nedovoljno vidljivi u društvu. Zato i ovu skulpturu danas posvećujemo pacijentima, ali i podsećanju da stalan napredak u lečenju i svest o prevenciji uvek budu naš prioritet izjavila je dr Marija Ristić medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Potrebno je obratiti pažnju na skrivene simotome raka dabelog creva

U Srbiji, rak debelog creva drugi je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi.

Približno 25 odsto pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 – 30 odsto viši nego u razvijenim zemljama Evrope izjavio je dr Feđa Đorđević, onkolog Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Treba posebno obratiti pažnju na skrivene simtome raka debelog creva.

– Kada pričamo o skrivenim simptomima tumora debelog creva najpre mislimo o osećaju opše slabosti, malaksalosti i gubitku apetita a može se javiti i bledilo i svrab kože – rekao je za portal eKlinika dr Feđa Đorđević.

Preporuka je da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi dodatnu dijagnostiku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo