Naslovna / Vesti

Prva hirurška klinika obeležila vek postojanja i uspešnog rada svečanom akademijom

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 15. 04. 2022.

Klinika za digestivnu hirurgiju – I hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, duže od pet decenija je prepoznatljiva i u okvirima evropske hirurgije, uz neprekidno usavršavanje kadra, dijagnostičkih i operativnih procedura

Prva hirurška klinika Svečana akademija povodom 100 godina postojanja Prve hirurške klinike Foto: Prva hirurška klinika

Brojkom od oko 5.500 operacija godišnje, od kojih više od 60 odsto čine kompleksne onkološke intervencije, uz više od 6.000 ambulantnih pregleda, Klinika za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška klinika Univerzitetskog centra Srbije svrstana je u sam vrh evropske hirurgije. Obeležavanje prvih sto godina, jubileja vrednog divljenja i poštovanja, obavljeno je sa godinom zakašnjenja zbog pandemije korona virusa.

Prva hirurška klinika nastavlja svoju bogatu istoriju

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prikazan je desetominutni film koji sublimira upečatljivu i bogatu istoriju Klinike za digestivnu hirurgiju, u našem narodu odomaćene kao Prva hirurška klinika. Nastala i sagrađena velikom donacijom velike Kraljice Marije 1931.godine, klinika je konceptualno i danas neizmenjena iznutra, iako je sa vremenom renovirana i modernizovana.

Karakteristična je, pored ostalog, po tome što su u njoj „na zadatku“ oduvek bila najveća imena danas digestivne, nekada opšte hirurgije, poput profesora Milivoje Kostića, jednog od najumnijih srpskih intelektualaca, profesora Medicinskog fakulteta i akademika. Nasledila su ga druga velika imena, koja sve do današnjih dana nastavljaju isti kontiniutet u pozicioniranju jedne fantastične škole hirurgije koji je prepoznat ne samo u regionu, već i u svetskim okvirima.

Nastavak plejade vrhunskih stručnjaka

Upravo ta škola je, čulo se na svečanoj akademiji, iznedrila veliki broj stručnjaka koji u svakodnevnom radu primenjuje gotovo sve što nudi svet savremene digestivne hirurgije. Dodeljeno je 12 zlatnih plaketa onima koji su, pored ostalih, jednako zaslužnih, gradili ime ove renomirane klinike i vodili je u poslednjih 35 godina.

Svi ti ljudi, rečeno je uz aplauze podrške i poštovanja, čine deo plejade vrhunskih stručnjaka po onome što su uradili i na polju digestivne hirurgije, i medicine kao nauke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nada Brkic
15:44, 15. 04. 2022.
Odgovori

Zelim Vam u daljnjem radu svako dobro.
1997 gidine sam na prvoj operiranaDanas sam uz Vasu pomoc zdrava i ziva .SRECNI DA STE SVI I STARI I MLADI
BAS SVI.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo