Naslovna / Vesti

Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju obeležio tri decenije rada – mesto gde pacijenti ponovo uče da hodaju

Priredio/la: D. T.|16:11 - 04. 12. 2023.

Za pacijente je najvažnije sprečiti komplikacije od letalnih ishoda do invaliditeta, a za to je potrebna kontinuirana rehabilitacija

fizikalna terapija Kvalitetna fizikalna terapija uvek je izazov, jer se primenjuje na povređene i bolne delove tela Foto: Shutterstock

Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležio je 30 godina rada. Centar u kome se svake godine pregleda više od 47.000 pacijenta osnovan je 1993. godine, sa ciljem da omogući rehabilitaciju najtežim pacijentima i spreči invaliditet posle teških trauma, moždanog ili srčanog udara.

Pacijenti su i prevremeno rođene bebe

– Ponosna sam na rad Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Koliko je bitna rana rehabilitacija znaju teško povređeni pacijenti, koji postepeno svakodnevnim radom sa fizioterapeutima prevazilaze tegobe. Često ih učimo ponovo da hodaju, govore, ponovo dišu. Kontinuirano radimo sedam dana u nedelji, a naši pacijenti su i prevremeno rođene bebe – rekla je rukovodilac Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na Svečanoj akademiji „Naših prvih 30 „docent dr Sanja Tomanović Vujadinović.

Borba za svaki korak

Dr Tomanović Vujadinović naglasila je da je 30 godina rada uspeh svih, i bivšeg i sadašnjeg osoblja, kao i mladih stručnjaka koji rade u Centru.

Svih onih koji se hrabro bore za svaki korak i dah pacijenta, onih koji na sve načine nastoje da izbegnu invaliditet pacijenta – dodala je dr Tomanović Vujadinović.

Naglasak na kontinuiranoj rehabilitaciji

Prvi osnivač Centra i direktor od 1993. do 2010. godine prof. dr Vladislava Vesović Potić prisetila se početaka rada Centra, i zaposlenih koji su bili spremni na prekovremeni rad kako bi pomogli  nekim od najtežih pacijenata.

– Veliko je zadovoljstvo videti napredak, čuti svoje kolege i toliki broj mladih lekara koji su uključeni u rad Centra. Ovo je veliki praznik za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, za sve doktore i terapeute, mi smo veliki tim. Bez podrške i razumevanja kolega iz celokupnog Univerzitetskog kliničkog centra, prihvatanja rehabilitacije, lekara fizijatara i fizioterapeuta u svoje multidisciplinarne timove, ne bismo uspeli ovo sve da uradimo – naglasila je prof. dr Vesović Potić.

Glavni ciljevi Centra su, kako je istakla prof. dr Vesović Potić, sprečavanje komplikacija, invaliditeta i kraći boravak u bolnici.

– Uspeli ste u tome, a ja vam kao učitelj i osnivač, ako me tako nazivate, želim da napredujete dalje. Za pacijente je najvažnije sprečiti komplikacije od letalnih ishoda do invaliditeta, a za to je potrebna kontinuirana rehabilitacija – naglasila je prof. dr Vesović Potić.

Rad po uzoru na vodeće svetske centre

Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) je visoko specijalizovana zdravstvena ustanova koja se bavi lečenjem iz domena fizikalne medicine i rehabilitacije usled različitih oboljenja i povreda odraslih pacijenata kao i lečenjem novorođenčadi do prve godine života.

Iako su fizijatri i terapeuti bili prisutni u UKCS i pre 1993. godine, po uzoru na vodeće svetske medicinske centre i usled naraslih potreba za lečenjem u okolnostima ratova na prostoru bivše SFRJ, pre tri decenije UKCS je osnovao Centar, a fizijatri i fizioterapeuti integrisani su u medicinske timove jedinica intenzivnog i poluintenzivnog lečenja u neposrednom preoperativnom, postoperativnom, postraumatskom tretmanu i drugim neoperativnim urgentnim stanjima kod kojih postoji potreba za ranom rehabilitacijom.

Terapijske procedure koje sprovode specijalisti i medicinsko osoblje Centra od presudne su važnosti za oporavak obolelih osoba na čak 23 klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. U Centru se godišnje pregleda ukupno 47.132 pacijenta, dok je ukupan broj pruženih usluga 1.060.798. Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKCS je i nastavna baza za studente i specijalizante za predmet fizikalna medicina i rehabilitacija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo