Naslovna / Vesti

Prvi put na svetu izvršena transplantacija jetre 3 dana čuvane u mašini

Priredio/la: I. V. |17:00 - 15. 06. 2022.

Transplatacija organa je sama po sebi komplikovana procedura koju dodatno komplikuje održavanje organa neoštećenim dok se transportuju od donora do primaoca

transplatacija jetre Istraživači proučavaju mašine za perfuziju kao alternativni metod čuvanja organa van tela Foto: Shutterstock

Transplantacija jetre je veoma komplikovana medicinska procedura koja mora da ispuni dva važna preduslova kako bi se uopšte izvela. Prvo, organ mora da bude kompatibilan sa primaocem, a drugo – poseban uslov je transport živog organa od davaoca do primaoca i održavanje organa u ispravnom stanju do operacije. Kako bi se ova procedura olakšala, istraživački tim Liver4Life iz Ciriha koristila je mašinu za perfuziju (ubrizgavanje tečnosti) kako bi održala ljudsku jetru u životu tri dana. Jedna tako čuvana jetra zatim je prvi put na svetu presađena pacijentu pre godinu dana, koji se, kako je saopšteno, danas oseća dobro. Podaci o rezultatima ove procedure objavljeni su pre dva dana u Nature Biotechnology.

Transplantacija jetre je uspešnija ako je organ kraće na hladnom

Različiti organi mogu da se čuvaju u medicinskim hladnjačama različito vreme, pre nego što njihova tkiva počnu da se razgrađuju. Na primer, vreme hladne ishemije srca je 4 do 6 sati, dok bubreg može da se čuva mnogo duže, od 24 do 36 sati. Jetra, na primer, može da bude u hladnjači između 8 i 12 sati. Što se tiče jetre, dosadašnja istraživanja pokazuju da produženo vreme hladne ishemije može da našteti transplantaciji jetre. Drugo istraživanje otkrilo je da vreme hladne ishemije produžava pacijentov boravak u bolnici nakon transplantacije.

Šta je mašina za perfuziju?

Istraživači proučavaju mašine za perfuziju kao alternativni metod čuvanja organa van tela. Mašina oponaša funkcije srca i pluća, pumpajući krv i kiseonik u organ. Pored toga, medicinski stručnjaci daju organu koktel hormona i hranljivih materija, baš kao što bi ga dobili iz creva i pankreasa u telu. Ovo omogućava transformaciju transplantacije jetre iz hitne operacije u elektivnu (na čekanju). Drugo, tako produženo vreme na aparatu za perfuziju omogućava dubinski tretman jetre pre transplantacije, što do sada nije bilo moguće.

Mašina za čuvanje organa teoretski pogodna za sve organe

Tehnologija mašine za perfuziju jednog dana bi mogla da se koristi i za druge organe. Ona je, po rečima istraživačkog tima, teoretski pogodna za sve organe koji se danas transplantiraju, uz neka  podešavanja. Postoji posebno interesovanje i za perfuziju bubrega i materice, što se već pokazalo izvodljivim u pretkliničkim eksperimentima.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo