Naslovna / Korona

Da li je bezbedno presaditi doniran bubreg od preminulog covid 19 pacijenata

Priredio/la: I. V. |11:00 - 10. 02. 2022.

Organi preminulih od covid 19, osim pluća, trebalo bi pojedinačno da se analiziraju, kako bi se obavila transplatacija, umesto da se rutinski odbacuju, naglašavju stručnjaci

doniran bubreg Uzimanje bubrega od preminulih covid 19 pacijenata je bezbedno Foto: Shutterstock

Doniran bubreg od preminulog covid 19 pacijenata mogu uspešno i bezbedno da se presade, saopštili su istraživači iz Johns Hopkins Medicine. Analize su obuhvatile osetljivo molekularno testiranje organa donora, koji su imali korona virus, i pokazale su da zdravi bubrezi takvih donatora, koji su prethodno odbačeni, mogu biti bezbedni za transplantaciju.

Doniran bubreg može da bude rizičan jer bi bubrezi mogli da budu meta infekcije

Dok su neki bubrezi od preminulih donatora zaraženih korona virusom uspešno transplantirani u Sjedinjenim Američkim Državama od početka pandemije, istraživači  Johns Hopkins Medicine kažu da je njihova transplantacija jedan od prvih dokumentovanih slučajeva u kojima su uzorci tkiva donora analizirani sofisticiranim alatima koji mogu da otkriju molekularne dokaze o virusu. Izveštaj o korišćenim metodama i ishodu transplantacije objavljen je 13. januara u American Journal of Transplantation.

Pojavila se zabrinutost oko upotrebe bubrega takvih donatora, jer bi bubrezi mogli da budu meta infekcije virusom, na osnovu nalaza autopsije i visokog nivoa virusnih receptora u bubrezima.

– Ono što ovaj slučaj razlikuje od drugih je činjenica da smo proučavali bubreg donora koristeći uzorke biopsije pre transplantacije kako bismo istražili prisustvo virusa. Umesto da samo uradimo test brisa nosa primaocu nakon transplantacije kako bismo proverili da li postoji infekcija, dobili smo tkivo bubrega donatora pre transplantacije i pažljivo ga proučili – objasnio je dr Kyungho Lee, saradnik  Johns Hopkins Medicine i prvi autor rukopisa.  Dr Lee je upozorio da su potrebne velike studije kako bi se potvrdila validnost molekularne analize koju su on i njegov tim koristili i kako bi se pratio dugoročni ishod primaoca takvih organa.

Donator tridesetogodišnja žena imala covid 19, ali je preminula od moždane smrti

Kako bi testirali uzorke donatora na virus, istraživači su koristili standardni PCR test, koji umnožava genetski materijal virusa, zajedno sa drugom osetljivom tehnikom poznatom kao hibridizacija in situ.

– U ovom slučaju, hirurg dr Desai me je obavestio da je organ dostupan, ali drugi centri su ga odbili jer je donator umro od komplikacija covid 19 – priča dr Hamid Rabb, medicinski direktor programa za transplantaciju bubrega Johns Hopkins Medicine. Dr Rabb i njegov tim, na osnovu ograničenih podataka na terenu, složili su se da organ ima dobre šanse da bude bezbedno upotrebljen za primaoca, ali su odlučili da procene rizik korišćenjem preciznih molekularnih metoda za procenu infekcije u organu donora.

Pacijent donor, kako je tim izvestio, bila je žena u ranim tridestim godinama, koja je inače bila veoma zdrava za svoje godine, ali je primljena u bolnicu u martu 2021. zbog teške forme covid 19 infekcije i na kraju je stavljena na ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju (ECMO), krvnu pumpu izvan tela, koja obezbeđuje kiseonik telu. Razvila je hipoksičnu povredu mozga (kada se mozak ne snabdeva dovoljno kiseonikom) a koja je izazvala moždanu smrt. Funkcija bubrega joj je bila stabilna tokom bolničkog lečenja, a tri dana pre donacije bila je negativna na virus na osnovu brisa  nosa.

Uzorci tkiva iz bubrega i aorte donora (krvni sud za koji se zna da ima visok nivo receptora za SARS-CoV-2) sakupljeni su i testirani PCR testom i in situ hibridizacijom. Uzorci su zatim upoređeni sa zasebnim pozitivnim covid 19 slučajem radi preciznog tumačenja podataka.

Doniran bubreg primio 55-godišnji muškarac koji je 5 godina bio na dijalizi

Pacijent bolnice Johns Hopkins Medicine, koji je primio bubreg, bio je 55-godišnji muškarac sa završnim stadijumom bolesti bubrega, koji je bio na dijalizi više od pet godina. Nije ranije imao istoriju covid 19, bio je potpuno vakcinisan i negativan na testu na virus na dan transplantacije. Od procedure, koja se dogodila u roku od 24 sata od smrti donora, primalac je bio negativan na covid 19 koji je rađen PCR testom nazalnog brisa 20, 30 i 90 dana nakon transplantacije, i nije pokazao znakove ili simptome virusa.

– Do sada, primalac nije bio na dijalizi i odlična je funkcija bubrega od transplantacije – kaže dr Niraj Desai, hirurški direktor programa za transplantaciju bubrega i pankreasa u Johns Hopkins Medicine. Dr Desai kaže da je od ovog slučaja bilo desetak transplantacija bubrega i jetre od donatora pozitivnih na covid 19, ali ovaj specifičan slučaj bio je jedinstven po tome što je sprovedeno sofisticirano molekularno testiranje tkiva kako bi se obezbedili čvrsti podaci koji opravdavaju korišćenje ovih organa.

Donirani organi te bi trebalo rutinski odbacuju da se odbacuju

Dr Rabb kaže da odluke o tome da li da se prihvate drugi organi, osim pluća, od donatora koji su umrli od uzroka povezanih sa covid 19 treba da se donose od slučaja do slučaja, ali izgleda da je rizik od prenošenja  covid 19 preko transplantacije bubrega veoma nizak, kako pokazuju dosadašnji slučajevi njegovog tima.

„Znamo da naš slučaj možda nije reprezentativan za mnoge moguće donatore preminule zbog covid 19, posebno zato što je donor bio negativan na covid 19 u vreme transplantacije. Međutim, to je korak napred u korišćenju visoko osetljivog molekularnog testiranja kako bi se pokazalo da može biti bezbedno koristiti organe davalaca preminulih od covid 19. Organi se mogu pojedinačno razmatrati kako bi se obavila transplantacija bubrega, umesto da se rutinski odbacuju – naglašava dr Rabb.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo