Naslovna / Vesti

Odobren novi lek protiv raka jednjaka u Kini

Priredio/la: O.M.|13:00 - 30. 06. 2022.

Odobrenje sintilimaba u kombinaciji sa hemoterapijom kao tretmanom za terapiju raka jednjaka je važna vest i pružiće novu priliku za lečenje pacijentima koji  boluju od ove teške bolesti

rak jednjaka U Kini je odobren lek za rak jednjaka. Foto:Shutterstock

Novi lek za rak jednjaka (injekcija sintilimab),  koja se koristi sa hemoterapijom odobrila je nedavno Kineska nacionalna administracija za medicinske proizvode. 

Ovo je još jedna indikacija koju je odobrila Kineska nacionalna administracija za medicinu za ovaj lek, a prethodno je odobren i kao lek za lečenje refraktornog klasičnog Hodgkinovog limfoma u decembru 2018. godine, zatim kao primarni lek kod lečenja  mikrocelularnog karcinoma pluća,  u februaru 2021. godine, a primena mu je nađena i u lečenju karcinoma jetre, u junu 2021. godine.

Kliničko ispitivanje

Globalno, multicentrično, kliničko ispitivanje faze 3 procenjivalo je injekciju sintilimab u kombinaciji sa hemoterapijom u poređenju sa placebom uz hemoterapiju, kao terapiju za lečenje raka jednjaka i novo odobrenje zasnovano na privremenim analizama ispitivanja, pod nazivom ORIENT- 15, prenosi  British Medical Journal.

Šen Lin, glavni istraživač studije ORIENT-15 u bolnici i institutu za rak Univerziteta u Pekingu, rekao je da je rak jednjaka jedan od najčešćih karcinoma u Kini i zauzima peto mesto po učestalosti, kada je oboljevanje od kancera u pitanju i  četvrto po broju smrtnih slučajeva.

Odobrenje sintilimaba u kombinaciji sa hemoterapijom kao tretmanom prve linije lečenja ove bolesti je uzbudljiva vest i pružiće efikasnu i pristupačnu opciju lečenja za pacijente koji  boluju od raka jednjaka u Kini – dodao je Šen Lin. 

Kombinacija hemoterapije i sintilimaba daje odlične rezultate

Analiza, koju je sproveo Nezavisni komitet za praćenje podataka dokazala je da sintilimab u kombinaciji sa hemoterapijom pokazuje statistički značajno poboljšanje primarne krajnje tačke ukupnog preživljavanja u poređenju sa placebom u kombinaciji sa hemoterapijom.

Prema globalnoj statistici, više muškaraca nego žena oboli od raka jednjaka, koji je šesti najčešći uzrok smrti od tumora širom sveta.

Rak jednjaka se razvija u jednjaku – kanalu koji povezuje grlo sa stomakom, a tumor nastaje u sluzokoži, odnosno unutrašnjoj oblozi jednjaka.

Teškoće u gutanju, guitak apetita, kao i gubitak telesne težine mogu biti pokazatelji ovog oboljenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo