Naslovna / Vesti

Odobren prvi lek protiv covid-19!

15:02 - 23. 10. 2020.

Lek „vekluri“ je smanio vreme oporavka sa 15 dana na oko 10, navodi se u velikoj studiji američkog Nacionalnog instituta za zdravlje

Američka agencija za hranu i lekove odobrila je prvi lek za lečenje covid -19: remdesivir, antivirusni lek koji se daje intravenozno pacijentima kojima je potrebna hospitalizacija.

Lek, koji kalifornijska kompanija „Gilead Sciences Inc.“ naziva „vekluri“, smanjio je vreme oporavka sa 15 dana u proseku na 10 navodi se u velikoj studiji američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.
Lek je odobren za hitnu upotrebu od proleća i sada postaje prvi lek koji je dobio potpuno odobrenje Uprave za hranu i lekove za lečenje kovid-19.

Predsednik Donald Trump ga je dobio kada mu je ranije ovog meseca pozlilo. „Vekluri“ je odobren za osobe starije od 12 godina i teške najmanje 40 kilograma koji su hospitalizovani zbog infekcije korona virusom. Za pacijente mlađe od 12 godina, FDA će i dalje dozvoljavati upotrebu leka u određenim slučajevima pod prethodnim hitnim odobrenjem. Lek deluje tako što inhibira supstancu koju virus koristi da bi napravio svoje kopije. Pre upotrebe leka, obavezni su testovi bubrega i jetre, kako bi se osiguralo da je lek bezbedan i kako bi se nadgledali mogući neželjeni efekte. Na leku stoji da se ne upotrebljava sa lekom za malariju hidroksihlorokin, jer to može da ograniči njegovu efikasnost.

− Sada imamo dovoljno znanja i rastući set alata koji pomažu u borbi protiv kovid-19 − rekao je glavni medicinski službenik „Gileada“, dr Merdad Parsei. Lek je ili odobren ili ima privremeno odobrenje u oko 50 zemalja. Njegova cena je kontroverzna, s obzirom da nijedna studija nije utvrdila da osigurava preživljavanje.
Prošle nedelje je velika studija koju je vodila Svetska zdravstvena organizacija otkrila da lek nije pomogao hospitalizovanim pacijentima sa covid-19, ali ta studija nije uključivala placebo grupu i bila je manje rigorozna od prethodnih koje su imale koristi. U izjavi o odobrenju Američke agencije za hranu i lekove, napominje se da su, pored one koju je vodio NIH, još dve studije utvrdile da je lek koristan.

„Gilead“ naplaćuje 2.340 američkih dolara za tipični kurs lečenja za ljude obuhvaćene vladinim zdravstvenim programima u Sjedinjenim Državama i drugim razvijenim zemljama, i 3.120 američkih dolara za pacijente sa privatnim osiguranjem.

Iznos koji pacijenti plaćaju iz džepa zavisi od osiguranja, prihoda i drugih faktora. Do sada se pokazalo da samo steroidi poput deksametazona smanjuju rizik od umiranja od covid-19. Agencija za hranu i lekove je takođe dala hitnu dozvolu za upotrebu krvi preživelih, a dve kompanije trenutno traže slično odobrenje za eksperimentalne lekove sa antitelima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo