Naslovna / Vesti

Obeležen dan VMA: Ne vrede ni najbolje sale ako nema ko da radi

Priredio/la: Ma.R.|9:30 - 03. 03. 2023.

Srbiji je potrebna Vojnomedicinska akademija u punom kapacitetu, da radi, da pruža najbolju zdravstvenu uslugu svim građanima, a njen najveći kapital je poverenje, rekao je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević povodom obeležavanja Dana VMA

VMA Svečana akademija povodom 179 godina VMA Foto: Vojnomedicinska akademija

VMA (Vojnomedicinska akademija), čuvena medicinska, obrazovna i naučnoistraživačka institucija sa međunarodnom reputacijom, obeležila je juče 179 godina postojanja i rada.

Ministar Vučević: Biografija VMA je fascinantna

Svečanosti su prisustvovale brojne ugledne zvanice, prijatelji i saradnici. Najpre im se obratio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, rekavši da je biografija VMA fascinantna. Ministar je poručio da je obaveza svih sadašnjih ali i budućih generacija da tu tradiciju nastave i dodao:

– Ako postoji nešto što je najvredniji kapital VMA, to nije ni ova fantastična zgrada ni ova predivna lokacija, već poverenje koje imate među građanima. A ono je zasnovano na velikom radu, trudu, znanju, zalaganju i posvećenosti. Srbiji je potrebna VMA u punom kapacitetu, da radi, da pruža najbolju zdravstvenu uslugu svim građanima. Poštujući svoju strukturu, VMA treba da bude ne suprotstavljena, već u najboljoj meri konkurentna ostalim zdravstvenim ustanovama u onome što je najvažnije za svakog građanina, a to je pitanje zdravlja i zdravstva, naglasio je ministar odbrane.

Načelnik VMA: Izazovi su prilika za napredak

Pukovnik profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik Vojnomedicinske akademije, govorio je o postignutim rezultatima tokom prethodne godine. Naglasio je da je to bilo vreme izazova „u punom i svakom smislu te reči“, ali i da su izazovi ništa drugo nego prilika za napredak.

– Izazovna vremena su nas ojačala i donela rezultate, kojima smo danas u prilici da se pohvalimo. U prethodnoj godini VMA se vraćala tradicionalnim vrednostima: nastavi, obrazovanju, uvođenju novih metoda dijagnostike i lečenja, kao i intenzivnoj saradnji sa poštovanim kolegama iz civilnih i međunarodnih zdravstvenih ustanova – rekao je načelnik ove ustanove i sa ponosom dodao da je zahvaljujući prvenstveno podršci ministra odbrane, ali i državnih sekretara, pomoćnika, Uprave za vojno zdravstvo i Fonda SOVO, kao i neizmernom trudu svih uključenih u proces nabavke, VMA od danas bogatija za treću, prema svim karakteristikama najsavremeniju angio salu.

Opremljena nova angio sala na VMA: Čuvajte ljude, ne vrede ni najbolje sale ako nema ko da radi

Treću angio salu u VMA je pre svečanosti obišao ministar Vučević sa saradnicima. Reč je o najsavremenijoj sali za kateterizaciju srca, čijom se nabavkom intenzivira zbrinjavanje pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, kao i najteže obolelih kada je reč o kardiovaskularnoj problematici. Potpredsednik Vlade je naglasio da je nova angio sala sjajna i obećao da će zgrada Vojnomedicinske akademije biti potpuno energetski obnovljena.

Čuvajte ljude. Ne vredi ni najbolja sala, ni najmodernija oprema, ako nema ko da radi – poslao je ministar Vučević važnu poruku.

VMA angio sala

Nova angio sala, treća na Vojnomedicinskoj akademiji, namenjena za zbrinjavanje najtežih kardiovaskularnih pacijenata Foto: Vojnomedicinska akademija

Priznanja i nagrade

Povodom Dana VMA, tradicionalno je proglašena najbolja organizacijska jedinica u prethodnoj godini. Titula je pripala Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju, a priznanje je zameniku načelnika Klinike potpukovniku dr Zoranu Vukiću uručio ministar odbrane.

U znak zahvalnosti za pomoć u unapređenju ustanove, načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević uručio je Plaketu VMA ministru Vučeviću. Nagrađeni su i drugi pojedinci i institucije.

Svečanosti su pored ostalih prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Radivoje Anđelković, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i drugi brojni prijatelji i gosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo