Naslovna / Vesti

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države šansa za roditeljstvo obolelih od raka

Priredio/la: D. T.|12:00 - 20. 03. 2023.

Prema našim saznanjima, danas više ne postoji lista čekanja za zračenje. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, u dijagnostičku i opremu za lečenje, ali i u stručni kadar i u akte – rekla je pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje Ministarstva zdravlja Republike Srbije Slađana Đukić

rak dojke Bolest se može u potpunosti izlečiti pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom Foto: Shutterstock

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) nova je šansa za roditeljstvo pacijenata koji se leče od malignih bolesti. Očuvanje plodnosti i planiranje porodice posle lečenja maligne bolesti moguće je i predstavlja realan cilj za žene sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu.

Omogućen i proces vantelesne oplodnje

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava zamrzavanje reproduktivnog materijala – jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, o trošku RFZO-a. Ova procedura počeće da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na pravilnik.

-Na ovom predlogu počeli smo da radimo još za vreme covid 19, ali pandemija je nažalost sve usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje reproduktivnog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili pacijentima koji uđu u ovaj proces da pristupe i vantelesnoj oplodnji o trošku države” – izjavila je na skupu povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke 20. marta, predstavnik RFZO Ivana Đunisijević.

Bitka za život i potomstvo

Naglašeno je da je ova oduka je od suštinskog značaja za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. Ovakva bolest i proces lečenja mogu dovesti do steriliteta. U takvoj situaciji žene vode dvostruku bitku – za svoj život i za potomstvo.

– Ciljevi Ministarstva zdravlja su unapređivanje dijagnostike i poboljšanje lečenja. Brinemo o svojim pacijentima, posebno o primarnoj grupi pacijenata, poput onih koji su oboleli od malignih bolesti. Mislim da o tome govori i činjenica da danas, prema našim saznanjima, više ne postoji lista čekanja za zračenje. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, u dijagnostičku i opremu za lečenje, ali i u stručni kadar i u akte – rekla je pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje Ministarstva zdravlja Republike Srbije Slađana Đukić.

Rak dojke vodeći maligni tumor u Srbiji

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ rak dojke je vodeći maligni tumor u Srbiji. Bolest se može u potpunosti izlečiti pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom jedne godine registrovano je 4.561 novoobolelih, nažalost 1.691 žena su izgubile bitku za život. Pravovremeni i redovni pregledi najbolja su prevencija raka dojke.

-Mamografija je radiografski pregled tkiva dojke i zlatni standard u dijagnostici raka dojke. Mamografija je pregled koji je način sekundarne prevencije – ranog otkivanja ove bolesti u skrining programu. Primarno, prema preporukama Međunarodne agencije za kontrolu raka, u okviru skrining programa, mamografiju treba da uradi svaka žena stara između 50 i 69 godina, jednom na svake dve godine – rekla je prof. dr Verica Jovanović direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Nacionalni dana borbe protiv raka dojke 20. mart biće obeležen isticanjem roze vrpce, Avalski toranj i važni objekti biće osvetljeni roze bojom. Karcinom dojke najučestaliji je malignitet u reproduktivnom dobu žene, a nažalost i sve više mladih od 20. do 30. godine suočava se sa malignim bolestima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo