Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Letnje računanje vremena može biti razlog za pospanost i glavobolju

Priredio/la: D. T.
17:17 - 25. 03. 2023.

Mogući su problemi sa koncentracijom, promenama raspoloženja, glavoboljom, mučninom i lošom probavom. Lekari savetuju umerenu fizičku aktivnost, boravak na čistom vazduhu, ishranu bogatu vitaminima i mineralima

unutrašnji sat Unutrašnji sat čoveka sinhronizovan je sa spoljašnjim ciklusom dan-noć Foto: Shutterstock

Letnje računanje vremena, kada se kazaljke na satu pomeraju za jedan sat unapred uglavnom su razlog za pospanost i manjak energije. U težim slučajevima mogući su i kardiovaskularni problemi. Uočava se da je broj saobraćajnih nesreća i povreda veći posle pomeranja sata unapred, pa se svima savetuje pojačan oprez. Bitno je da svi hronični bolesnici nastave da uzimaju terapiju prema ustaljenom redosledu.

U nedelju, 26. marta prelazimo na letnje računanje vremena

Letnje računanje vremena u ovoj godini počinje u nedelju, 26. marta, u dva sata posle ponoći, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred. Svi ćemo spavati jedan sat kraće. Stručnjaci navode da je dovoljan kratak poremećaj u rasporedu spavanja da dođe do problema koji se najčešće manifestuju pospanošću.

Brojnim procesima u telu upravlja naš unutrašnji biološki časovnik. Stručnjaci navode da je taj biološki sat pod kontrolom gena i cikličnih promena u proteinima. Na primer, gen per kodira protein PER čiji nivo je najviši u ranim večernjim, a najmanji u jutarnjim satima. Bitno je da naš unutrašnji časovnik bude usaglašen sa društvenim ritmom i ciklusom dana i noći koji diktira Sunce, jer su proteini u ćelijama mrežnjače našeg oka osetljivi na svetlost i različito funkcionišu tokom noći i dana.

Promene osećaju i bolesni i zdravi

Neusaglašenost ovih ritmova mogu da osećaju zdrave osobe i hronični bolesnici. Pomeranje kazaljki na letnje vreme može da bude uzrok za pospanost, dok se telo ne navikne na promene.

Dobra vest je da idemo ka delu godine kada ćemo moći više da uživamo u sunčevoj svetlosti, koja nam može obezbediti važan vitamin D i zaštiti na nas od depresivnog raspoloženja.

Cilj ušteda energije

Praksa letnjeg i zimskog računanja vremena zaživela je prvi put tokom Prvog svetskog rata, ali od nje se relativno brzo odustalo. Cilj je ušteda energije. U poslednje vreme sve su glasniji oni koji tvrde da benefiti koji se često spominju kao razlog za ovu praksu nisu tako veliki.

S druge strane, mogući su problemi sa koncentracijom, promenama raspoloženja, glavoboljom, mučninom i lošom probavom. Lekari  savetuju umerenu fizičku aktivnost, boravak na čistom vazduhu, ishranu bogatu vitaminima i mineralima.

Evropski parlament je usvojio preporuku Evropske komisije da se u Evropi obustavi praksa promena u računanju vremena. Zbog okolnosti koje je donela pandemija covid 19 konačne odluka još nije doneta. Stručnjaci navode da ovaj problem nije uopšte jednostavan. U Evropi se nalaze tri vremenske zone. Srbija je na istočnoj granici centralnoevropske vremenske zone, koja je relativno velika. Misli se da bi istočne i zapadne granice ove zone možda imale najviše problema ukoliko bi se trajno odlučile na letnje ili zimsko računanje vremena.

TEME:
Raaa
21:15, 25. 03. 2023. Odgovori

Stop pomeranju sata. Nije prirodno. Vreme ne mozemo menjati

sasa
22:32, 25. 03. 2023. Odgovori

ajde vise da prestane pomeranje sata , zasto menjati kad nema benefita?

Mihailo
10:23, 26. 03. 2023. Odgovori

Kakva bre ušteda energije, promena Vremena na satu ju protiv, prirode, Boga, svih živih bića i naravno ljudi, nas samih a kad je reč o uštedi energije, toga nema niti je iko utvrdio koliko smo energije uštedeli za sve ove godine pa naravno, nikolko. ONO ŠTO NE POTROŠIŠ UVEČE, POTROŠI CES UJUTRU. Uštede ne bi bilo, čak i da svi stanemo i da ništa i niko ne radi bilo šta što troši energiju, ne bi se uštedelo jer bi smo jednostavno morali, kad krenemo da odradimo ono što nismo uradili u tom satu za uštedu. Jednostavno, ti možeš da staneš ali život ode a ti posle trči za onim što si izgubio. Pitam sta je sa ljudskom energijom, možemo li da uštedimo, naravno, možemo ali moramo da je nadoknadim. Isto je sa prirodom. Šta je sa našim umovima, zašto se osećamo, bar 15 dana pogubljeno, dok ne shvatimo šta se dešava ako i shvatimo, podsvest radi svoje, biološki sat kuca svoje vreme. Da li je jedan od uzroka, DEMENCIJE, ALCHAJMRA UPRAVO POMERANJE SATA,DA LI TO SVE VIŠE I VIŠE POMERA MOZAK U LJUDSKIM GLAVAMA.

Vera
10:33, 26. 03. 2023. Odgovori

Čemu pomeranje unapred jer nema efekta ! Ovo je samovolja jednog čoveka koji se ne drži obećanog već 3 godine !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor