Naslovna / Vesti

Imunoterapija je način da smrtonosna bolest postane hronična

Priredio/la: D. T.|18:00 - 09. 05. 2023.

Stručnjaci naglašavaju da za rak mokraćne bešike ne postoji još „spektakularna terapija“, ali ipak ima značajnih pomaka. Jedan od njih je i imunoterapija

imunoterapija Najmlađi pacijent sa dijagnozom raka mokraćne bešike ima samo 18 godina. Foto: Shutterstock

Imunoterapija je način na koji smrtonosna bolest može da postane hronična, da se tumor povuče ili delimično povuče. Rak mokraće bešike je teška bolest, često se otkriva kada medicina može da pomogne pacijentu samo palijativnom negom. Oko 7 odsto pacijenata sa metastatskim rakom mokraćne bešike preživi pet godina.

Stručnjaci naglašavaju da je zato važno da se ovaj karcinom otkrije u početnoj fazi, kada nije ušao u mišiće,  to jest do trenutka kada je moguće izlečenje. U situaciji kada hirurgija nije dovoljna hemioterapija, biološka terapija i imunoterapija, pokazuju dobre rezultate u lečenju ovog malignog tumora, kažu lekari.

Ne postoji „spektakularna terapija“ za rak bešike

Stručnjaci navode da će u sledećih 20 godina, broj novootkrivenih slučajeva porasti za čak 59 odsto. Ovaj rak je praćen simptomima koje pacijenti često zanemare, ili pomešaju sa znacima neke druge bolesti, na primer veoma učestalim urološkim infekcijama. U Srbiji je rak mokraćne bešike peti po obolevanju i osmi najčešći uzrok smrti od maligniteta.

Procenjuje se da se svake godine od ovog raka razboli 2.300 osoba, a 1.000 premine. Stručnjaci naglašavaju da za rak mokraćne bešike ne postoji još „spektakularna terapija“, ali ipak ima značajnih pomaka. Jedan od njih je i imunoterapija koja bi morala da bude dostupna pacijentima preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Najmlađi pacijent koji se leči od raka mokraćne bešike ima 18 godina

Prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centa Srbije kaže da Srbija zauzima srednje mesto, kada je u pitanju incidenca obolevanja od karcinoma mokraćne bešike u Evropi. Kada se radi o stopi smrtnosti od ovog oblika raka, Srbija je na četvrtom mestu.

Stručnjaci ne mogu da kažu koji su sigurni faktori rizika za nastanak karcinoma mokraćne bešike, ali uočavaju veću učestalost kod muškaraca. Ovaj karcinom uglavnom pogađa osobe starije od 55 godina, mada prof. Džamić ističe da ima mlađih pacijenata. Najmlađi pacijent sa dijagnozom raka mokraćne bešike ima samo 18 godina.

– Faktor rizika su i urođene mane ali ne sve, porodična anamneza nije toliko zastupljena. Dva puta češća je učestalost kod pušača, imaju uticaja i određeni lekovi, hemikalije – kaže prof. Džamić.

Simptomi

Simptomi raka mokraćne bešike nisu specifični , ali prof. Džamić skreće pažnju na neke znake.
Uočava se totalna hematurija, mlaz mokraće je krvav od početka do kraja,  krv u urinu može da se javi povremeno, stanje je uglavnom bezbolno. Hronične infekcije urinarnog trakta zato zahtevaju stalo praćenje. Ukoliko se tumor otkrije „in situ“, dok se nije proširio na okolna tkiva petogodišnja stopa preživljavanje je veća od 90 odsto – kaže dr Džamić.

Bolest se otkriva na više načina, bitne su redovne kontrole urina, posebno kod osoba sa učestalim infekcijama urinarnog trakta, ultrazvuk je dobar način da se uoče promene.

Imunoterapija je promenila paradigmu lečenja

Imunoterapija je promenila paradigmu lečenja malignih bolesti, pa je u razvijenom svetu kod mnogih pacijenata neki oblik raka prešao u hroničnu bolest koja se redovno prati. Načelnica Odeljenja za melanome, sarkome i urološke malignitete sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prim. dr sci. med. Suzana Matković objašnjava da se imunoterapija daje u infuzijama na svake dve, tri ili četiti nedelje, posle četiri meseci proverava se kako tumor reaguje.

– Nekada se potpuno povuče, delimično ili ostane isti, Nažalost kod jednog broja pacijenata i ova terapija na daje rezultate. Na početku terapije bolest može i da se pogorša, da bi kasnije došlo do stagnacije ili regresije. Kao i kod svih lekova i imunoterapija ima neželjene efekte, koji nekada mogu da se jave i posle završetka terapije. Nuspojave su ipak daleko manje u odnosu na klasičnu citostatsku terapiju – kaže dr Matković.

Šta je imunoterapija?

Imunoterapija je primena metoda i hemijskih supstanci, koje mogu da modifikuju funkciju imunskog sistema  i da ga usmere da prepozna i deluje na malignu bolest. Imuni sistem je zadužen je za odbranu našeg organizma od virusa i bakterija, ali i od sopstvenih, izmenjenih, tumorskih ćelija.

Rak mokraćne bešike najčešći je maligni tumor urinarnog trakta. Kod lokalno uznapredovalih tumora primenjuju se radikalna cistektomija s rekonstrukcijom urinarnog trakta,  ili očuvanje mokraćne bešike uz agresivnu lokalnu terapiju i/ili sistemsku hemioterapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo