Naslovna / Zdravlje

Polipi bešike ponekad daju identične simptome kao i ozbiljnije bolesti ovog organa

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 09. 12. 2022.

Polipi bešike mogu se otkriti i slučajno ako ne daju nikakve simptome, a lekari savetuju praćenje u cilju izbegavanja komplikacija

polipi bešike Polipi bešike su uglavnom izrasline benignog karaktera, ali je dijagnostika neophodna u cilju ranog otkrivanja maligniteta Foto: Shutterstock

Polipi bešike su izrasline koje se formiraju u sluznici naše mokraćne bešike. Veoma često su asimptomatski, ali je kao i kod svih promena tkiva potrebna detaljna analiza i dijagnoza, kako bi se izbegle potencijalno ozbiljne komplikacije.

Da li su polipi bešike kancerogeni

Polipi bešike jedan su od razloga češćeg mokrenja nego što bi to bilo uobičajeno. Čine ih ćelije koje, iako su abnormalnog sastava, ne moraju da budu i uglavnom nisu kancerogene. Benigne izrasline ili tumori neće metastazirati, odnosno, proširiti se na druga tkiva ili organe u telu, pa to važi i za polipe u bešici. Međutim, priroda, odnosno poreklo sastava bilo kojih abnormalnih izraslina mora da se potvrdi dijanostički. Jedino tako ćemo biti sigurni da ipak nije u pitanju promena malignog tipa.

U pojedinim slučajevima, polipi bešike mogu biti malignog porekla, a u tom slučaju se mogu proširiti na druga područja urinarnog trakta ili obližnja tkiva i organe. Kako je rak bešike jedan od najčešćih karcinoma, osobe sa polipima u bešici treba da imaju redovno praćenje od strane lekara, čak iako su u početku dijagnostikovani kao benigni.

Simptomi koji ukazuju da možda postoje polipi bešike

Mnogi ljudi ne osećaju nikakve simptome u ranim stadijumima razvoja polipa bešike. Pojedini će, međutim, ipak osetiti određene znake ili na samom početku nastanka polipa, ili kako oni rastu. To su:

  • stalna ili hitna potreba za mokrenjem
  • bol u abdomenu
  • bol tokom mokrenja
  • češće mokrenje
  • krv u urinu

Osoba sa bilo kojim od ovih simptoma ne bi trebalo da ih zanemari, jer u nekim slučajevima mogu biti i znaci raka mokraćne bešike. U svakom slučaju je potrebna detaljna dijagnostika jer su ovi simptomi uobičajeni i kod drugih stanja, poput infekcija urinarnog trakta, kamena u bešici, upale prostate.

Dijagnostika polipa bešike

Pravovremena dijagnoza polipa mokraćne bešike je veoma značajna, jer se maligne promene u bešici, ako je o njima reč, brzo šire. Urolog nalaže testove koji će biti od pomoći u identifikaciji polipa u bešici i bržem otkrivanju malignih promena, ako su prisutne.

Pored cistoskopije i biopsije, koriste se i:

  • citologija urina
  • tumorski markeri iz urina
  • urinokultura
  • magnetna rezonanca ili CT skener (sa ciljem provere širenja tumora na druge delove tela, ako postoji sumnja na malignitet).

Kako se leče polipi bešike

Benigni polipi bešike možda neće zahtevati nikakvu terapiju. Ukoliko izazivaju negalodnost kroz simptome i remete svakodnevno funkcionisanje, lekar će ipak predložiti uklanjanje. Lečenje može da varira i zavisi od vrste polipa koja je dijagnostikovana. Svakako se savetuje praćenje, prvenstveno promene veličine.

Obično se uklanjaju polipi koji su veliki ili koji ometaju normalno funkcionisanje. Transuretralna resekcija bešike je jedan od načina za uklanjanje ovih izraslina. Tokom procedure, lekar koristi cistoskop za uklanjanje abnormalnih delova tkiva.

Kancerozni polipi ili izrasline koje su se proširile na druga područja u telu zahtevaju opsežnije lečenje, uz hirurgiju, hemoterapiju i imunoterapiju. Ako se rak proširio dublje u mišićno tkivo bešike, hirurzi će možda morati da obave kompleksniju intervenciju. Metoda je radikalna cistektomija, a organi koji koji mogu da budu pogođeni najčešće su:

  • uretra
  • materica
  • jajnici
  • prostata.

Promena životnih navika od velikog značaja

Uz pridrižavanje terapije, veoma je važna i promena način života, što podrazumeva:

  • prestanak pušenja
  • promenu ishrane
  • uzimanje vitamina i suplemenata po preporuci lekara
  • smanjenje stresa.

Prognoze i važnost pravovremenog javljanja lekaru

Lečenje i tok bolesti kada neko ima polipe u bešici značajno variraju u zavisnosti od toga da li su izrasline malignog ili benignog porekla. Benigne izrasline, ako ne izazivaju simptome i ne rastu, lekari neće ni uklanjati. Praćenje polipa je značajno zbog ranog otkrivanja malignih promena.

Svaka osoba koja primeti simptome kao što su krv u urinu, bol ili otežano mokrenje, treba da se obrati lekaru radi detaljne dijagnostike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo