Naslovna / Vesti

Glas žena sa rakom dojke mora da se čuje što dalje, a nova iskustva su neophodna za bolje rezultate lečenja

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 17. 05. 2023.

Prvom regionalnom kongresu pod nazivom „Ja to mogu“ prisustvovalo je više od 150 pacijentkinja iz gotovo 20 udruženja žena sa rakom dojke iz Srbije i regiona, kao i oko 50 lekara iz zemlje i inostranstva, koji se bave lečenjem karcinoma dojke i podrškom obolelim ženama

Rak dojke Oko 5 odsto obolelih od raka dojke čine žene mlađe od 40 godina starosti Foto: Shutterstock

Rak dojke je bolest od koje u Srbiji godišnje premine oko 1600 žena, a u velikom broju slučajeva je izlečiv ako se otkrije na vreme. Dijagnostika, izazovi u lečenju, inovativni lekovi, psihološka podrška, sistemske poteškoće i posebno preventiva – sve su to važne teme za obolele, ali i za zdrave žene.

Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena, a može biti izlečiv ako se otkrije na vreme

Kongres je organizovalo Udruženje „Žena uz ženu“, sa ciljem da pacijentkinje obolele od raka dojke iz regiona razmene iskustva na poljima prevencije i skrininga raka dojke, kao i informacije o inovativnom lečenju i podršci, izuzetno važnoj za sve žene koje se susretnu sa ovim iskušenjem.

Rak dojke je najučestalije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Nažalost, i pored brojnih kampanja širenja svesti o važnosti preventivnih pregleda, svake godine se broj novoobolelih žena progresivno povećava. Smrtnost se ne smanjuje. Godišnje se rak dojke dijagnostikuje kod 4.500 žena i predstavlja vodeċi uzrok smrti među svim malignitetima od kojih žene obolevaju. U našoj zemlji rak dojke se u odmaklom stadijumu bolesti otkriva kod veċeg procenta žena u poređenju sa razvijenim zemljama. Iako incidenca karcinoma dojke raste sa godinama života (50 odsto žena sa rakom dojke bolest otkriva sa 60 i više godina), 2 odsto obolelih od raka dojke su osobe mlađe su od 35 godina. Čak pet odsto čine žene mlađe od 40 godina. Upravo ove brojke ukazuju na potreban oprez i da je preventiva najvažnija, da se ne zaboravi da je rano otkriven rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva.

Uvaženi govornici: Rak dojke je veliki izazov, ali je razmena iskustava neverovatno korisna

Pored Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pacijentkinjama je podršku na otvaranju kongresa putem video linka uputio i čuveni prof. dr Jozeph Gligorov, profesor onkologije na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Uvaženi profesor je podsetio da za svaki od danas poznata tri tipa karcinoma dojke (hormon receptori pozitivni, HER 2 pozitivni i takozvani trostruko negativni) postoje posebne terapije, a da svakih nekoliko godina imamo evoluciju sa odličnim rezultatima, koji omogućavaju da sve više žena bude izlečeno optimalnom terapijom. Ljiljana Vukota iz Udruženja „Sve za nju“ iz Hrvatske naglasila je da je od izuzetne važnosti umrežavanje pacijenata.

Rak dojke

Velika podrška lekara je neophodna u lečenju raka dojke ali je i umrežavanje udruženja iz regiona neverovatno značajno kroz razmenu iskustava Foto: Jelena Branković

– Jako je važno da se poznajemo, prepoznajemo, vidimo ko šta radi. Čućemo za neke dobre prakse i videti šta mi možemo u našim organizacijama da implementiramo. Ono što je najvažnije, iz svega ovoga može se izroditi saradnja, ali i razmena iskustva i međusobna podrška, jer mi imamo zajedničke ciljeve bez obzira odakle dolazimo. Neke zemlje možda imaju bolju listu lekova, u drugim se pacijentkinje na bolji način bore za nove lekove ili bolje medicinske prakse… Sve to možemo da učimo jedni od drugih – istakla je Vukota.

Dornik: Želimo da se glas pacijentkinja koje imaju rak dojke čuje što dalje i da se poboljšaju uslovi lečenja

Najzaslužnija ne samo za organizaciju Kongresa već i niz aktivnosti usmerenih za dobrobit obolelih od raka dojke je Ana Dornik, predsednica Udruženja “Žena uz ženu”.

– Kongresom „Ja to mogu“ želimo da pokažemo da se region može ujediniti kada je rak dojke u pitanju. Pacijentkinje iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, BiH/Republike Srpske saglasne su u stavu da smo u odnosu na prethodnu deceniju dosta odmakli kada je lečenje raka dojke u pitanju. Ali, i da je saradnja moguća i neophodna. Na ovaj način možemo zajednički da se izborimo za naša prava. Želimo da se glas pacijentkinja čuje ne samo u zemlji već i u regionu. To je moguće postići samo ako se udružimo u inicijativama koje će predstavnici udruženja pokrenuti i po pitanju ravnopravnog lečenja žena sa dijagnozom trostruko negativnog karcinoma dojke. Takav je slučaj u Sloveniji, Hrvatskoj pa i Bugarskoj – rekla je Ana Dornik, koja se zahvalila lekarima iz Srbije, Francuske, Slovenije, Banja Luke i ostalih zemalja regiona na prisustvu, posvećenosti i želji da podrže pacijentkinje koje su za izazov dobile rak dojke.

Iskustva o uspešnom skriningu raka dojke u Sloveniji

Rak dojke zauzima vodeće mesto među malignim bolestima žena i u Sloveniji. O skrining programu raka dojke, koji se uspešno sprovodi od 2008. godine govorila je dr Simona Borstnar iz Instituta za onkologiju Ljubljane, koja je iznela sledeće podatke:

– Slovenački program skrininga raka dojke je uveden 2008. godine. Postepeno se širio i 2017. godine je bio dostupan svim ženama u Sloveniji. Svake godine bude pozvano oko 140.000 žena i urađeno oko 100.000 skrining mamografija. Godišnje otkrijemo rak dojke kod 600 žena. Čak 70 odsto slučajeva se dijagnostikuje u lokalizovanoj fazi, kada je petogodišnje preživljavanje skoro 100 odsto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo