Naslovna / Vesti

Rak mokraćne bešike sve češći, pacijentima je neophodna imunoterapija

Priredio/la: D. T.|17:07 - 24. 05. 2023.

Krv u urinu je alarmantan simptom, ali i sve ostale smetnje pri mokrenju mogu biti upozorenje da se javimo lekaru

rak mokraćne bešike Stručnjaci ukazuju da je rak mokraćne bešike pomalo “zaboravljeni” rak. Foto: Shutterstock

Rak mokraćne bešike svake godine odnese 1.000 osoba u Srbiji. Podmukla bolest nije praćenja specifičnim simptomima, pa se zato nažalost često otkriva u odmaklim stadijumima bolesti. Puštanjem u nebo hiljadu narandžastih balona ispred Doma kulture Silosi, završen je performans-izložba u organizaciji Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS), kojim se po prvi put Srbija priključila obeležavanju Svetskog meseca za podizanje svesti o raku mokraćne bešike.

Rak mokraćne bešike dao loše rezultate lečenjem hemioterapijom

Stručnjaci ukazuju da je rak mokraćne bešike pomalo “zaboravljeni” rak. Bolest često ne bude otkrivena na vreme, jer pacijenti ne prepoznaju ili zanemaruju simtome. Potrebno je zato da se govori o raku mokraćne bešike, kako bi se bolest otkrila što ranije, a pacijenti dobili pristup savremenim načinima lečenja. Procenjuje se da će broj novootkrivenih
slučajeva u narednih 20 godina u svetu porasti za oko 60 odsto.

– Baloni simboliziju i našu želju da spasimo bar hiljadu života, koliko se godišnje izgubi od ove bolesti. Rak mokraćne bešike jedan je od tumora koji je imao najlošije rezultate u sistemskom lečenju hemioterapijom. Sada sa uvođenjem imunoterapije, imamo znatno više razloga za optimizam. Mi smo dali stručne preporuke, i očekujemo da će Republička stručna komisija dati predlog Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje – kaže dr sci med Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije.

Podmukla bolest sa ograničenim terapijskim modalitetima

Lekari naglašavaju da je rak mokraćne bešike podmukla bolest, sa neizvesnim ishodom i vrlo ograničenim terapijiskom modalitetima. Krv u urinu je alarmantan simptom, ali i sve ostale smetnje pri mokrenju mogu biti upozorenje da se javimo lekaru.

rak mokraćne bešike

Foto: Keynote Communications

Imunoterapija promenila način lečenja karcinoma mokraćne bešike

Rak mokraćne bešike jedan je od najmalignijih tumora, kažu lekari ali i navode da se terapija lečenja karcinoma stalno razvija. Pacijentima je danas na raspolaganju mnogo više načina lečenja nego u prošlosti.

– Srećom, u poslednjih nekoliko godina se u svetu onkologije pojavila imunoterapija koja je promenila način lečenja i karcinoma mokraćne bešike, kada čak i u fazi metastatske bolesti sada možemo da kažemo da uz imunoterapiju značajno produžavamo život i kvalitet života ovih pacijenata. Nadamo se da će ova terapija biti dostupna i pacijentima u Srbiji – naglašava dr Gorana Matovina Brko, onkolog sa Instituta za onkologiju Vojvodine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo