Naslovna / Zdravlje

Dezinformacije o karcinomu na TikToku mogu da budu štetne po zdravlje žena

Priredio/la: I. V. |13:00 - 21. 09. 2023.

Istraživanje je pokazalo da društvene mreže zaista imaju moć, ali su istovremeno baš to internet lokacije koje se „hrane“ dezinformacijama i lažima, koje bi neke mogle da koštaju života

Dezinformacije o karcinomu Dezinformacije o karcinomu sve češće na društvenim mrežama Foto: Unsplash

Dezinformacije o karcinomu lako se šire društvenim mrežama, a poslednje analize pokazale su da milioni žena traže zdravstvene savete o ginekološkim karcinomima na  TikTok platformi. Ali,  većina tih informacija je pogrešna ili dramatično netačna, otkriva nova studija koju je  The Ohio State University objavio u časopisu Gynecologic Oncology.

Društvene mreže „hrane“ se dezinformacijama o karcinomu

„Čuvajte se TikTok video snimaka koji nude savete o raku kod žena“, upozoravaju stručnjaci, jer velika većina ovih postova sadrži opasne količine dezinformacija. Viši autor studije dr Laura Chambers kaže da ta činjenica naglašava moć društvenih medija istovremeno ih „hraneći“ dezinformacijama koje bi mogle da budu štetne za zdravlja pacijenata. Dr Chambers je bila zainteresovana da sazna više o neizrečenim zabrinutostima njenih pacijenata, majki i mladih žena. Želela je da razume kako ovi pacijenti koriste društvene medije, koje informacije dele i kako konzumiraju taj sadržaj.

– Namera ove studije je bila da se razumeju potrebe pacijenata koje mogu ostati neizrečene na klinici, ali predstavljaju praznine u lečenju koje je potrebno popuniti. Kao lekari, fokusirani smo na toksičnost lečenja i ishode pacijenata, ali mnogi naši pacijenti se suočavaju sa zaista teškim izazovima kod kuće – poput pronalaženja kako da pokažu svom detetu ljubav i pažnju kada prolaze kroz zamorne tretmane – ističe dr Chambers.

73 odsto sadržaja o raku na TikToku su dezinformacije o karcinomu

Za ovu novu studiju, tim je sistematski tražio 500 najpopularnijih TikTok postova i analizirao prvih pet hashtagova za svaki koji se odnosi na ginekološki rak (karcinom jajnika, endometrijuma, grlića materice i vulve, kao i gestacijske trofoblastne bolesti) za ključne teme, kvalitet informacija i pouzdanosti sadržaja u vezi sa ginekološkim rakom na ovoj platformi.

Edukativni video snimci su ocenjeni za kvalitet korišćenjem utvrđene skale informacija o zdravstvenom obrazovanju. Od avgusta 2022. godine, prvih pet hashtagova za svaki ginekološki rak imalo je više od 466 miliona pregleda. Istraživači su otkrili da je, generalno, kvalitet informacija koje se dele preko TikToka bio loš i da je najmanje 73 odsto sadržaja bilo netačno i lošeg obrazovnog kvaliteta. Naime, novo istraživanje otkriva da je skoro 3/4 TikTok klipova o raku neverovatno obmanjujuće ili su totalno lažni.

Lekari u „kontraofanzivi“ – u akciji „činjenice protiv fikcije“

Uznemireni medicinski profesionalci i organizacije nedavno su i sami počeli da objavljuju na TikToku kako bi se borili protiv „poplave“ dezinformacija koji je preplavio ovu popularnu veb lokaciju. Na primer, krajem juna, dr Laura Makaroff iz American Cancer Society objavila je snimak u kome se povlači popularna, ali lažna priča da je sve veći broj žena mlađih od 45 godina dobio rak dojke između 2022. i 2023. godine.

– Ne, to nije tačno, čak ni blizu – izjavila je dr Makaroff  u video postu koji se zalaže za „činjenice protiv fikcije“. Takođe, onkolog dr Eleonora Teplinsky, posetila je TikTok ranije ove godine kako bi otkrila opasnosti od toga da bude obuhvaćena zabrinjavajućom količinom lažnih medicinskih informacija na toj platformi.

– Ono što sam videla je opasno i može da dovede do štetnih ishoda – napisala je ona na svom videu.

Dezinformacije o karcinomu mogu da se izbegnu traženjem saveta na pravom mestu

– Ranjivost prikazana u sadržaju društvenih medija u vezi sa ličnim iskustvima u borbi protiv raka je inspirativna, ali ovi podaci nas zaista ohrabruju da se zapitamo, kao medicinska zajednica može da obezbedi okruženje koje podstiče takvu vrstu poverenja i pravi kontakt sa pacijentima? I šta možemo da uradimo mi, kao šira zajednica, da pružimo kvalitetne zdravstvene informacije o ginekološkim karcinomima – zanimalo je dr Chambers.

Kao jedno od rešenja dr Chambers navodi da lekari treba da podstiču pacijente, koji žele da se upoznaju sa grupom istomišljenika i osobama koje prolaze kroz slična iskustva – da ih potraže lično ili preko onlajn zajednica podrške o čijem radu se brinu renomirane medicinske organizacije i organizacije za zastupanje pacijenata. Takođe, s obzirom na to da ne postoje strogi propisi o kvalitetu medicinskih saveta koje distribuira TikTok, oni koji traže odgovore mogu biti sigurniji na YouTube kanalu s obzirom na to da nedvno pokrenuta inicijativu za sprečavanje lažnih vesti o raku „uklanjanjem sadržaja koji promoviše tretmane raka za koje se pokazalo da su štetni ili neefikasni, ili sadržaj koji obeshrabruje gledaoce da traže profesionalnu medicinsku pomoć“, navode stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo