Naslovna / Vesti

„Bolujem od raka i opala mi je kosa“: Izložba fotografija ljudi koji se ne stide svoje bolesti

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 02. 02. 2023.

Obeležavanju 4. februara, Svetskog dana borbe protiv raka pridružilo se i Udruženje onkoloških pacijenata u Vranju na specifičan način – izložbom pod nazivom „Dva lica, jedan život“

Rak Zvanični plakat za izložbu „Dva lica, jedan život“ Foto: Udruženje onkoloških pacijenata Vranje

Rak je sveprisutna bolest novog doba, a Svetski dan borbe protiv raka biće obeležen 4. februara u čitavom svetu. Brojna udruženja, bez kojih bi lečenje i funkcionisanje pacijenata od malignih bolesti bilo neuporedivo teže, obeležavaju ovaj dan.

Rak je izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi

Cilj svih akcija koje se pripremaju za 4. februar je da se prvenstveno ukaže na značaj prevencije, kao i na važnost ranog otkrivanja karcinoma. Udruženje onkoloških pacijenta Vranje je povodom Svetskog dana borbe protiv raka pripremilo emotivnu, životnu ali upozoravajuću izložbu. Reč je o svojevrsnoj postavci, koja sadrži 15 fotografija onih koji su iskusili borbu protiv raka, onih koji su bili ili su još uvek izloženi teškom životnom izazovu. Na njima su ljudi, koji se ne ustežu da jasno i glasno kažu: „Bolujem od raka i opala mi kosa“.

Oni nisu samo hrabri, već i odlučni da u najtežoj životnoj borbi budu na tronu i podignu pehar. Sve se to vidi na fotografijama, koje pričaju o jednom, zatim drugom licu, i samo jednom životu. Životu koji se voli, bez obzira koliko teška borba bila, životu koji će prevagnuti nad zlom, kažu u Udruženju onkoloških pacijenata Vranje.

Rak je izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi, pomoć udruženja od nemerljivog značaja

– Ovom nesvakidašnjom postavkom želimo da pošaljemo snažnu poruku da su preventivni pregledi imperativ. A ako bolest i zakuca na vrata i otkrije se na vreme, lečenje može biti uspešno – poručuju iz ovog Udruženja.

Inače, zahvajujući njihovom zalaganju, uz pomoć sponzora je obezbeđen besplatan taksi prevoz za onkološke pacijente nakon terapije u Dnevnoj onkološkoj bolnici u Vranju.
Organizovano je više od 100 besplatnih preventivnim pregleda. Takođe, na njihovu inicijativu, u Domu zdravlja u Vranju su otvorene onkološke ordinacije, kako bi se ubrzale procedure izdavanja uputa i lekova.

Rak Udruženje onkoloških pacijenata Vranje

Udruženje onkoloških pacijenata Vranje: Velika podrška obolelim sugrađanima kroz razne akcije Foto: Marijana Rajić

Izložba „Dva lica, jedan život“ otvorena do 8.februara

Izložba će biti otvorena 3.februara u Galeriji Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju u 13 sati. Posetioci će moći da je vide do 8.februara. Udruženje Onkoloških pacijenata Vranje se zahvaljuje na velikoj podršci Čedomiru Cvetkoviću, Negovanu Jovanoviću, Zoranu Najdiću i Pozorištu „Bora Stanković“, kao i Marijani Rajić i portalu eKlinika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo