Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Rak grlića materice svakog dana odnese život dve žene u Srbiji, kako se može sprečiti nastanak ove bolesti

Priredio/la: D. T.
18:00 - 13. 01. 2023.

U 99 odsto slučajeva rak grlića materice posledica je HPV infekcije navode stručnjaci. Ovaj rak je izlečiv ako se otkrije na vreme

rek glica materice deklaracija Do sada je dato oko 21.500 doza vakcina protiv HPV infekcije Foto: Jakov Simović

Rak grlića materice je bolest od koje u Srbiji svakog dana preminu dve žene, a Srbija je i neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od ove vrste karcinoma. Svake godine od raka grlića materice koji se može sprečiti redovnim ginekološkim pregledima, a od skora i vakcinacijom razboli se u našoj zemlji oko 1.500 žena, dok više od 700 izgubi bitku od ove opake bolesti. U 99 odsto slučajeva rak grlića materice posledica je HPV infekcije navode stručnjaci. Ovaj rak je izlečiv ako se otkrije na vreme.

Kako se može iskoreniti rak grlića materice?

U susret evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice u Beogradu je potpisana Deklaracija protiv raka grlića materice. Ovu deklaraciju potpisale su ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović, Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” i dr Mima Fazlagić iz Udruženja žena “Naša Aska”.

Svetska zdravstvena organizacija usvojila je globalnu strategiju i akcioni plan za eliminaciju raka grlića materice sa jasnim ciljem „90-70-90“ do 2030. godine. To znači da bi 90 odsto dece uzrasta 15 godina trebalo da bude vakcinisano protiv HPV, 70 odsto žena da bude obuhvaćeno skriningom za rano otkrivanje raka grlića materice i da 90 odsto žena na vreme uđe u protokole lečenja. Ovo je cilj Srbije i deo potpisane deklaracije.

Roditelji još nisu upoznati sa mogućnostima vakcinacije

U Srbiji je obezbeđena preventivna vakcina protiv HPV o trošku RFZO i započet je proces imunizacije devojčica i dečaka. I pored toga utisak je da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat sa mogućnošću vakcinacije i zaštite od HPV, istakla je Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.

Ovo Udruženje je zato zajedno sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, RFZO, Instituta za javno zdravlje, Udruženjem žena “Naša Aska”, poznatim ginekolozima, imunolozima, epidemiolozima i pedijatrima, osnovalo Radnu grupu za borbu protiv raka grlića materice. Cilj radne grupe je razmena iskustva, koordinacija aktivnosti i zajednički rad s ciljem smanjenja broja obolelih od raka grlića materice, ali i većim obuhvat imunizacije školske dece protiv HPV.

– Jedan od predloga mera na sastanku Radne grupe je ujednačavanje i pojednostavljivanje procedure imunizacije dece od HPV. Primećeno je da je u pojedinim domovima zdravlja moguće primiti vakcinu odmah po prvom dolasku, dok je u drugim, neophodno zakazivanje i lekarski pregled. Sve to bespotrebno komplikuje i odvraća roditelje od HPV imunizacije, zbog čega smo predložili da sama procedura zakazivanja, bude jednostavna, da je vakcinaciju moguće zakazati telefonom bez prethodnog dolaska roditelja i dece u dom zdravlja. Predloženo je da se jedan čas razredne nastave/odeljenske zajednice u osnovnim i srednjim školama, posveti prevenciji raka grlića materice i HPV imunizaciji – kaže Đokić.

Cilj je visok obuhvat imunizacije protiv HPV prvenstveno dece 13 do 15 godina

Pomoćnica Ministarke zdravlja za javno zdravlje dr Jelena Janković istakla je na konferenciji za novinare da će se broj umrlih povećati ukoliko se ne ujedinimo u borbi protiv ove bolesti.

– Republika Srbija je 2013. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, a 2022. godine otpočelo je sprovođenje preporučene imunizacije za decu uzrasta od 9 do 19 godina protiv bolesti izazvanih HPV. Cilj nam je da postignemo visok obuhvat imunizacije protiv HPV, prvenstveno dece 13 do 15 godina, visok obuhvat skrininga na rano otkrivanje raka grlića materice prvenstveno žena od 35 do 45 godina. Nastojimo da obezbedimo dostupnost dijagnostike, pravovremene i efikasne terapije u lečenju raka grlića materice i prekanceroznih lezija. Za ostvarivanje ovih ciljeva neophodna je saradnja svih relevantnih institucija, medija i istaknutih pojedinaca iz državnog i civilnog sektora. Ministarstvo zdravlja će u narednom periodu intenzivno raditi na izradi Nacionalne strategije, usmerene na eliminaciju raka grlića materice u našoj zemlji – najavila je dr Janković.

Vakcina je dostupna za oba pola

Do sada je dato oko 21.500 doza vakcina protiv HPV infekcije, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, dr Verica Jovanović. Najveći broj datih prvih doza je na teritoriji grada Beograda (5.438), Južnobačkog (1.684), Nišavskog (961), Mačvanskog (803) i Južnobanatskog okruga (769).

– Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti, pre svega redovnim ginekološkim pregledom, vakcinacijom protiv HP virusa i redovnim preventivnim proveravanjem grlića materice, takozvanim skrining pregledom. Vakcina protiv HPV infekcije može se dati devojčicama i dečacima i velika je prednost što je ona u našoj zemlji dostupna za oba pola. Do sada je prvu dozu vakcine primilo oko 16.000 dece, više od 5.500 primilo je i drugu dozu, dok je trećom dozom vakcinisano 649 dece. Nešto više je imunizovano mlađe dece uzrasta 9 do 14 godina – rekla je dr Jovanović.

Lekari preporučuju vakcinu kao najbolji vid prevencije

Vesna Vuković, zamenica direktora Sektora za lekove u RFZO rekla je da je od juna prošle godine o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđena je najsavremenija devetovalentna vakcina protiv humanog papiloma virusa.

– Lekari su ovu vakcinu preporučili dečacima i devojčicama od 9 do 19 godina kao najbolji vid prevencije raka grlića materice. Vakcina protiv HPV virusa se u svetu koristi više od 10 godina i za to vreme uočena je njena visoka bezbednost, može se reći da ona predstavlja jednu od najbezbednijih vakcina, a Svetska zdravstvena organizacija je ovu vakcinu kategorisala kao ekstremno bezbednu – rekla je Vuković.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend