Naslovna / Zdravlje

Rak grlića materice u odmaklim fazama leči se radikalnom histerektomijom, priča nam dr Slavica Pešić

Piše: Danijela Tadić |9:00 - 21. 01. 2022.

U zavisnosti od vremena kada se otkrije i stadijuma razvoja, zavise i metode lečenja raka grlića materice 

grlić materice Dobra preventiva uslovila je da je u nekim zemljama rak grlića materice, sve ređe oboljenje Foto: Lična arhiva/ Shutterstock

Rak grlića materice je podmukla bolest najčešće bez jasnih simptoma. Ranica na grliću materice, ako se ne leči i ne otkrije na vreme, može dovesti do karcinoma koji se tretira, u zavisnosti od faze bolesti, teškom hirurškom intervencijom odstranjivanja materice, jajnika, jajovoda i okolnih tkiva. Ukoliko se promene otkriju na vreme, lečenje je 100 odsto uspešno, a preventiva u vidu redovnih ginekoloških pregleda i HPV vakcina najbolja je zaštita od ove bolesti, nagašavaju stručnjaci.

Kada rak grlića materice može uspešno da se leči

Svakog dana u Srbiji, umre jedna žena od raka grlića materice. Dobra preventiva uslovila je da je u nekim zemljama rak grlića materice sve ređe oboljenje. U Nemačkoj se, na primer, rak grlića materice retko viđa, a pacijentkinje koje se leče od raka, uglavnom dolaze iz inostranstva. Lečenje zavisi od stadijuma promena. Ukoliko se promene otkriju u početnoj, premalignoj fazi, lečenje je jednostavno i izvodi se laserom, elektrokauterizacijom ili radio-talasima.

– U premalignoj fazi lečenje je 100 odsto uspešno, a infertilitet je sačuvan što znači da trudnoća protiče normalno. Ovo je posebno važno zbog mladih žena, jer je populacija koja dolazi sa promenama na grliću materice sve mlađa. Ranije su se promene dešavale posle 38. godine, sada se viđaju i u 24. ili 25. godini. Ukoliko se bolest, ipak, ne otkrije u premalignoj fazi, u zavisnosti od toga koliko je uznapredovala, rade se hirurške intervencije do II b stadijuma. Kod invazivnog raka grlića materice ne može se očuvati fertilitet, a karcinom može da se razvija frapantom brzinom, posebno kod mlađih žena – kaže za portal eKlinika specijalista ginekolog-akušer dr Slavica Pešić.

Konizacija otkriva i uklanja abnormalno tkivo

Premaligne promene uspešno se leče u zavisnosti od histopatoloskog nalaza. Najcesce se radi konizacija grlića materice, sa ciljem da se spreči da premaligna promena preraste u invazivni karcinom. Premaligne promene se klasifikuju kao CIN I ili laku displaziju, kada su skvamozne intraepitelne lezije niskog stepena. CIN II je umerena displazija, a CIN III je teška displazija ili karcinom in situ.

– Kada otkrijemo promene na grliću materice, koje se moraju ispitati, radi se ciljana biopsija. To su male, a ne drastične biopsije, specijalnim „pištoljem“ uzima se 2 do 3 milimetara tkiva, sa nekoliko mesta i šalje na histopatoloski pregled. Od nalaza histopatoloskog pregleda zavisi dalje lečenje. Ako su promene CIN I ili CIN II, promena na grliću se spaljuje raznim metodama- laserom, radiotalasima ili elektrokauterom. Ova intervencija nije bolna i ne zahteva hospitalizaciju – objašnjava dr Pešić .

Konizacija je vrsta ginekološke intervencije, gde se odstranjuje konus sa glića materice koji je zahvaćen promenjenim tkivom i šalje na histopatološki pregled.
– Tkivo se ukloni i ponovo šalje na histopatologiju, kako bismo bili sigurni da su promene u potpunosti odstranjene. Taj konus (tkivo obliku kupe) mora da bude u zdravo, tj granica gde skidamo konus, mora da bude u zdravom tkivu – naglašava dr Pešić.

Rak grlića materice  se tretira operativno kada pređe bazalnu membranu

 Karcinom in situ je najranija faza raka i on se smatra „neinvazivnim“.

– Kad pređe bazalnu membrani invazivni karcinom se tretira operativno i u zavisnosti od histopatološkog nalaza, odlučuje se o daljim koracima. Operativni stadijum je IIa, a već IIb je inoperativni,( sadijum po FIGO klasifikaciji). U tim slučajevima se ne radi operacija, već se primenjuje zračna i hemioterapija. U stadijumima do II b pristupa se radikalnoj histerktomiji – kojom se ne uklanja samo materica i jajnici već i regionalne limfne žlezde. Pored materice odstranjuju se i jajnici i jajovodi, okolno tkivo, veliki limfni čvorovi oko materice, operacija traje po 5 ili 6 sati – objašnjava za čitateljke eKlinika portala dr Slavica Pešić. Ona dodaje de se u najtežim stadijumima III i IV bolesti, karcinom grlića materice tretira radio i hemioterapijom.

Rak grlića materice se leči multidisciplinarnim pristupom

Stručnjaci naglašavaju da pacijentkinje sa rakom grlića materice, imaju probleme koji se mogu rešiti samo multidisciplinarnim pristupom. Osnovne metode, koje se primenjuju u lečenju raka grlića materice, su hirurgija, radioterapija i hemioterapija. Moguće su različite kombinacije ovih metoda, kao i različiti vremenski raspored njihove primene. Vrstu lečenja određuje stadijum bolesti, histološke osobine tumora, starosna dob i opšte stanje pacijenta. Odluku o lečenju donosi konzilijum sastavljen od ginekologa-onkologa, patologa, radioterapeuta, medikalnog onkologa i radiodijagnostičara.

Dr Slavica Pešić kaže da se sve ovo može izbeći redovnim ginekološkim pregledom jednostavnim PAPA testom i kolposkopskim pregledom.

Nedopustivo je da je kod nas smrtnost na visokom nivou. U Nemačkoj je ovo sve ređa bolest, a sve se može sprečiti redovnim pregledima, koji su nekada postojali u okviru sistematskih pregleda u okviru velikih radnih kolektiva. Zatrpani smo karcinomima grlića materice, a grlić je lako pregledati, nije to pankreas, pa da ga otkrivano u tercijarnoj fazi, kada je kasno. U Engleskoj se radi HPV (humani papiloma virus) tipizacija, jer je u najvećem broju slučajeva uzrok karcinoma grlića materice visokoonkogeni HPV tipovi – naglašava  dr Pešić.

HPV 16 i 18 uzrokuju 70 odsto kancera grlića materice

Dr Slavica Pešić, objašnjava da 16 i 18 HPV tipovi uzrokuju 70 odsto kancera grlića materice. Kaže da se kod nas PAPA i kolposkopija rade zajedno i da je to je dobar način skrininga, jer kako ističe, ni PAPA test, niti kolposkopija pojedinačno nisu 100 posto tacni, ali kada se rade zajedno njihova tačnost je 98 odosto.

– Kada se radi i jedna i druga metoda tačnost je 98 odsto. HPV tipizacija je još uvek skupa kod nas. Ali, u slučaju loših nalaza PAPA testa i kolposkopije, ja radim i HPV tipizaciju, pa ako je HPV niskoonkogeni nema razloga za zabrinutost, ali ako je HPV 16 ili 18 onda se pristupa energičnijom lečenju i češćim kontolama– ističe dr Slavica Pešić.

Vakcinacija najbolja preventiva

Pored redovnih pregleda, najbolja prevencija za koju zna savremena medicina je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, naglašava dr Pešić, koja navodi da je, pre 15 godina, i svoje dete imunizovala ovom vakcinom.

– Tada je vakcina bila dvovalentna, samo za tipove 16 i 18. Ova vakcina se primenjuje u tri doze, najbolje je da se primi pre stupanja u seksualne odnose, oko 12 godine. Sada postoji četvorovalentna vakcina, kao i devetovalnetna, što znači da su pacijenti zaštićeni i od kondiloma i od visokoonkogenih tipova HPV. Preporuka je da se vakcinišu i dečaci i devojčice – savetuje dr Pešić.

Engleska za 80 odsto smanjila oboljevanje od raka grlića materice

Doktorka Pešić objašnjava da je ova vakcina sve bolja, nije praćena nuspojavama, i kao primer navodi Englesku.

Tokom 10 godina vakcinacije, Engleska je za 80 odsto smanjila oboljevanje od raka grlića materice. Nisu zabeležene nuspojave, bitno je samo da dete, kada se vakciniše bude zdravo, da nema temperaturu, na primer. Važno je i da dečaci budu vakcinisani, jer je karcinom usne duplje u velikom porastu – upozorava dr Pešić.

U našoj zemlji, devetovalentna HPV vakcina, za mlade od devet do 19 godina, kako je najavljeno, biće dostupna u martu ove godine, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Stručnjaci tvrde da ova vakcina, ukoliko se primi pre prvog seksualnog odnosa, puža zaštitu od 100 odsto. Svetska zdravstvena organizacija predviđa da bi tumori, usled delovanja humanih papiloma virusa, trebalo da budu iskorenjeni do 2030. godine, ako se u 90 odsto zemalja sveta obezbedi vakcina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo