Naslovna / Zdravlje

Bradavice su infektivne prirode i lako se šire na okolno tkivo, ističe dr Svetlana Đurišić

Piše: Milan Marjanović|8:47 - 15. 12. 2021.

Pad imuniteta ili loše opšte stanje znači da postoji veća mogućnost širenja virusa i stvaranja novih bradavica

bradavice Dr Svetlana Đurišić: Virusne bradavice su zdravstveni problem a ne estetski problem. Foto: Privatna arhiva /Shutterstock

Bradavice su izbočine na koži uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Mučile su ljude hiljadama godina, otkrivene su na mumijama starim 3.000 godina, a pominjao ih je i  Šekspir. Iako bradavice generalno nisu opasne, one su estetski problem, potencijalno neugodne i zarazne, a mogu da budu i bolne.

Bradavice mogu biti raličitih oblikai, veličine i boje

Virusna bradavica je vrlo česta benigna lezija uzrokovana infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Bradavice se mogu klasifikovati prema mestu na kome nastaju na koži ili sluzokoži, jer su tipovi HPV prilično različiti.

– Bradavice su dobroćudni izraštaji na koži ili sluzokoži, boje kože ili diskretno mrke boje. Obično karfiolaste polukružne površine, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Infektivne su prirode pa se lako šire na okolno tkivo formirajući čitave ploče bradavica – kaže za eKlinika portal specijalista dermatovenerologije dr Svetlana Đurišić.

Pad imuniteta može uzrokovati bradavice

Human papillomavirus HPV je naziv vrlo česte grupe virusa. Ne izazivaju nikakve probleme kod većine ljudi, ali neke vrste mogu da izazovu genitalne bradavice ili rak. Ne morate da imate seksualni kontakt sa mnogo ljudi da biste dobili HPV, jer on može da se dobije i kada neko stupa u prvi seksualni odnos.

– Uzročnik virusnih bradavica je HPV virus. Postoji oko 100 tipova različitih HPV virusa. Niži tipovi su uglavnom povezanisa regijom šaka i stopala, a viši tipovi za genitalne bradavice- kondilome. Da bi HPV virus u koži napravio svoje umnožavanje potrebno je da postoji manje oštećenje kože ili raskvašenost kože stopala, odnosno šaka. Širenje virusa po koži zavisno je od tipa HPV virusa, kao i od lokalnog imuniteta. Svaki pad imuniteta ili loše opšte stanje znači da postoji veća mogućnost širenja virusa i stvaranja novih bradavica – objašnjava dr Đurišić.

Vrste i mesto lokalizacije bradavica

Bradavice se mogu podeliti na obične (vulgarne bradavice) i genitalne bradavice (kondilome) i mogu da se pojave na svim delovima tela, od stopala, šaka, lica, i imaju različite oblike.

Obične bradavice se najčešće viđaju na stopalima i šakama, a odmah zatim na licu. Na šakama i stopalima mogu praviti mozaike bradavica. Slična situacija je na obodu nokatnih ploča šaka. Koža zanoktica je gruba, popucala, lako prijemčiva za viruse. Kada se pojavi HPV virus oko nokatnih ploča preti opasnost da se proširi ispod nokatne ploče i da deformiše nokat. Vrlo često ostane dugo neprepoznat zbog kidanja i sečenja zanoktica – kaže dr Đurišić, i dodaje da se na licu pojavljuju kao zaravnjene bradavice (verucae planae) ili končaste (verucae filiformis).

Genitalne bradavice imaju specifičan oblik i četvrtina populacije je bar jednom imala ovu vrstu bradavica. Kondilomi su izražajnije, karfiolaste prirode, meke i značano manje veličine, navodi dr Đurišić. Prenose se direktinim kontaktom i smatra se da je 25 procenta populacije jednom u životu imalo polne bradavice.

Bradavice su zdravstveni, a ne estetski problem

Kako živimo u vremenu gde su fizički izgled i lepota jedan od prioriteta, mnogi smatraju bradavice  isključivo estetskim problemom. Ali, to nije tačno.

– Virusne bradavice su zdravstveni problem, a ne estetski problem. Zahvaljujući svojoj infektivnoj prirodi lako se prenose na okolnu kožu ili sluzokožu, na osobe koje su u direktnom kontaktu sa bradavicom ili preko zajedničkih prostorija ( bazeni, saune, teretane). Mogu formirati vrlo bolne ploče na stopalima. Na šakama mogu da zahvate kožu oko nokatnih ploča. Koža zanoktica je gruba, popucala, lako prijemčiva za viruse. Kada se pojavi HPV virus oko nokatnih ploča preti opasnost da se proširi ispod nokatne ploče i da deformiše nokat. Vrlo često ostane dugo neprepoznat zbog kidanja i sečenja zanoktica – potvrđuje za eKliniku, dr svetlana Đurišić, i dodaje da kondilomi imaju kancerogeni potencijal. U čak 95 procenata karcinoma materice dokazano je postojanje HPV infekcije.

Kako sve mogu da se leče bradavice

Postoji nekoliko modaliteta lečenja bradavica. Od svima dobro poznatog tečnog azota, preko radiotalasa i uključivanja citostatika i, kao krajnja mera, je hirurško uklanjane bradavica.

– Radiotalasno uklanjanje bradavica obavlja se u lokalnoj anesteziji, kremama ili lidokainom. Ova metoda mogućava da se u jednom aktu u potpunosti ukloni bradavičasto tkivo. Nakon intervencije ostaje krasta, koja zarasta od jedne do nekoliko nedelja, u zavisnosti od mesta gde je bradavica skidana, kao i od njene veličine – navodi dr Đurišić.

Uklanjanje bradavica tečnim azotom je metoda zamrzavanja tkiva tečnim azotom. Ispod bradavice se formira podliv i otpadanjem podliva odlubi se i bradavica. Nekada je potrebno nekoliko dolazaka da se postigne rezultat, a nemoguće je precizno odrediti do koje dubine je koža zamrznuta – pojašnjava jednu od najpoznatijih metoda dr Svetlana Đurišić.

Lečenje bradavica laserima, citostaicima i hirurgijom

Sa razvojem nauke, razvile su se i nove metode lečenja bradavica.

Uklanjanje bradavica CO2 laserom sastoji se iz isparavanja bradavice zrakom lasera. Vrlo efikasno, sa nešto dužim oporavkom nego sa radiotalasima. Aplikacija Bleomicina je metoda korišćenja citostatika, koji se aplikuje lokalno i ne širi se u krv. Posebno zgodna kod profesionalnih sportista i kada osoba nema vremena za oporavak. Metoda je bazirana na aktivaciji imunološkog odgovora. Hirurško uklanjanje sastoji se iz isecanja i zašivanja tkiva. Može biti adekvatno uklonjeno sve, uz mogućnost da se virus ponovo pojavi, a ostao je manjak kože na tom mestu – objašnjava za čitaoce eKlinika portala savremene metode lečenja dr Svetlana Đurišić.

Svi koji su jednom imali problem s bradavicama imaju bojazan od povratka ovog zdravstvenog problema i žele da spreče pojavu novih bradavica.

Ponovnu pojavu bradavica ne možemo da predvidimo. Stepen vraćanja bradavica nakon uklanjanja je 5 do 25 procenata u zavisnosti od metode koja se koristila. Dovoljno je da ostane samo jedno vlakno bradavice i ona će se cela ponovo pojaviti. Vrlo je važno ponovo je ukloniti u kraćem vremenskom roku kako ne bi ponovo dobila staru veličinu i dubinu, a moguće je i spontano nestajanje virusnih bradavica – naglašava dr Svetlana Đurišić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
nessa
7:52, 20. 06. 2022.
Odgovori

probao sam svasta..i nisam uspeo..a onda sam cuo za mleko od smokve..preseces smokvu i pocne da izlazi mleko..uzasno je kako svrbi dok koristis..mazes svaki dan dva puta bradavicu..imao sam jednu bas bas duboku…neverovatno..mleko od smokve..ubija bradavice..mislim da moze i mladez da ukloni …ali ne smete se cesati..ako bas bas svrbi izdrzite i isperite vodom…zapet do 7 dana sigurno sve skida..tj susi i bradavica nestane…licno provereno

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo