Naučnici pronašli jednostavan lek za Parkinsonovu bolest izazvanu crevnim mikrobima
Ranija istraživanja otkrila su da ljudi sa Parkinsonovom bolešću doživljavaju promene u svom mikrobiomu mnogo pre nego što se pojave drugi znaci
Sumnja da Parkinsonovu bolest mogu da uzrokuju crevne bakterije dovela je naučnike do pronalaska jednostavnog tretmana za tu bolest. Istraživači već neko vreme sumnjaju da veza između creva i mozga ima ulogu u nastanku Parkinsonove bolesti. Nedavna studija identifikovala je crevne mikrobe, koji su verovatno uključeni u taj proces, i dovela ih u vezu sa smanjenim riboflavinom (vitaminom B2) i biotinom (vitaminom B7), što ukazuje na neočekivano jednostavan tretman koji bi mogao da pomogne - vitamine B grupe. Istraživanje je objavljeno u npj Parkinson's Disease.
Za Parkinsonovu bolest izazvanu crevnim mikrobima riboflavin i biotin mogu da budu terapija
- Suplementarna terapija usmerena na riboflavin i biotin ima potencijala kao terapeutski put za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti i usporavanje progresije bolesti - istakao je Hiroshi Nishiwaki, istraživač sa Nagoya University kada je studija objavljena u maju 2024. godine.
Neurodegenerativna bolest pogađa skoro 10 miliona ljudi širom sveta, koji u najboljem slučaju mogu da se nadaju terapijama koje usporavaju i ublažavaju simptome. Simptomi obično počinju zatvorom i problemima sa spavanjem, do 20 godina pre nego što napreduju u demenciju i iscrpljujući gubitak kontrole mišića.
Prethodna istraživanja otkrila su da ljudi sa Parkinsonovom bolešću takođe doživljavaju promene u svom mikrobiomu mnogo pre nego što se pojave drugi znaci. Analizirajući uzorke fecesa od 94 pacijenta sa Parkinsonovom bolešću i 73 relativno zdrave kontrolne osobe u Japanu, Nishiwaki i njegov tim uporedili su svoje rezultate sa podacima iz Kine, Tajvana, Nemačke i SAD. Iako su različite grupe bakterija bile uključene u različite ispitivane zemlje, sve su uticale na puteve koji sintetišu vitamine B grupe u telu. Istraživači su otkrili da promene u zajednicama crevnih bakterija imaju veze sa smanjenjem riboflavina i biotina kod ljudi sa Parkinsonovom bolešću.
Toksini iz creva izazivaju demencijske simptome Parkinsonove bolesti
Nishiwaki i kolege su zatim pokazali da nedostatak vitamina B grupe ima veze sa smanjenjem masnih kiselina kratkog lanca (SCFA) i poliamina - molekula koji pomažu u stvaranju zdravog sloja sluzi u crevima.
- Nedostatak poliamina i SCFA može da dovede do istanjivanja sloja crevne sluzi, povećavajući crevnu propustljivost, što je primećeno kod Parkinsonove bolesti - objasnio je Nishiwaki.
Naučnici sumnjaju da oslabljeni zaštitni sloj izlaže crevni nervni sistem većem broju toksina sa kojima se sada češće susrećemo, a tu su uključeni i hemikalije za čišćenje, pesticidi i herbicidi. Takvi toksini dovode do prekomerne proizvodnje a-sinuklein fibrila – molekula za koje se zna da se nakupljaju u ćelijama koje proizvode dopamin u delu mozga, delu supstancije nigre, i povećane upale nervnog sistema, što na kraju dovodi do iscrpljujućih motoričkih i demencijskih simptoma Parkinsonove bolesti.
Kako bi otkrili Parkinsonovu bolest naučnici predlažu analizu crevne mikrobiote
Studija iz 2003. godine otkrila je da visoke doze riboflavina mogu da pomognu u oporavku nekih motoričkih funkcija kod pacijenata koji su takođe eliminisali crveno meso iz svoje ishrane. Dakle, moguće je da visoke doze vitamina B mogu da spreče neka oštećenja, smatraju naučnici. Sve ovo ukazuje na to da zdravi crevni mikrobiomi takođe mogu da budu zaštitni, a smanjenje toksičnih zagađivača u okruženju takođe može da pomogne.
Naravno, sa tako komplikovanim lancem događaja koji su uključeni u razvoj Parkinsonove bolesti, verovatno je da svi pacijenti ne doživljavaju iste uzroke, tako da bi svaka osoba trebalo da bude procenjena.
- Mogli bismo da izvršimo analizu crevne mikrobiote kod pacijenata ili da sprovedemo analizu metabolita u fecesu. Koristeći ove nalaze, mogli bismo da identifikujemo osobe sa specifičnim nedostacima i da primenimo oralne suplemente riboflavina i biotina onima sa smanjenim nivoima, potencijalno stvarajući efikasan tretman - objasnio je Hiroshi Nishiwaki, istraživač sa Nagoya University.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.