Naslovna / Lepota

Biotin oporavlja kosu, kožu i nokte, a primenjuje se u skladu sa stanjem bubrega

Priredio/la: D.T.|13:00 - 14. 09. 2021.

Biotin većina zdravih osoba unosi dovoljno putem hrane, ali, u slučaju nekih bolesti  koristi samo uz konsultacije sa stručnjakom

biotin- vitamin B7- vitamin za kožu,kosu i nokte Biotin ili vitamin B7  je oblik vitamina B koji podstiče metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina Foto: Shutterstock

Biotin ili vitamin B7  je oblik vitamina B koji podstiče metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina. Neophodan je za dobru i sjajnu kosu, kožu i nokte, ali često se i bez naučnog pokrića, koristi i kao sredstvo koje, kako se smatra, može pomoći u lečenju dijabetesa, multiple skleroze ili grčeva u mišićima. Lekari kažu da većina zdravih osoba unosi dovoljne količine biotina putem hrane, ali istovremeno upozoravaju se da se u slučaju nekih bolesti biotin koristi samo uz konsultacije sa stručnjakom. 

Biotin u hrani

Biotin je prisutan u žumancu jaja, mleku, bananama… Cvekla je je jedan od najbogatijih biljnih izvora biotina, kao i  badem, koji sadrži visok nivo biotina, bez obzira da li se konzumira sirov, slan ili pečen. Koristi se kao medicinska terapija u obliku recepta za lečenje dokazanog nedostatka biotina, usled čega nastaju promene na kosi i koži. Biotin se, iako ne postoje čvrsti podaci koji bi potvrdili njegovu delotvornost, najčešće koristi kao sredstvo koje će poboljšati kvalitet kose i sprečiti njeno opadanje.

Vitamin se primenjuje u skladu sa stanjem bubrega

Američka agencija za hranu i lekove nije zvanično odobrila upotrebu biotina u medicinske svrhe, osim kao dodatka određenim multivitaminima na recept. Savet je da se pre upotrebe posavetujete s lekarom koji će dati najbolje preporuke o dozama i o tome da li vam je ovaj vitamin uopšte potreban kao suplement. Proizvode na bazi biotina ne bi trebalo da koristitite ako ste alergični na ovaj vitamin. Takođe, ako je biotin neophodan, lekar će prilagoditi doze u skladu sa stanjem bubrega, u slučaju da ste pušač ili ste imali operaciju stomaka. Oprez je potreban i kod trudnica i dojilja. U slučaju alergijske reakcije u vidu osipa, otežanog disanja, otoka lica, jezika ili grla, odmah potražite stručnu pomoć. Mogući su i stomačni problemi u vidu dijareje.

Oprez ako radite analize krvi i urina

Imajte na umu da biotin može da uzrokuje i pogrešne rezultate prilikom medicinskih analiza. U slučaju da morate da radite analize krvi i urina, recite doktoru da uzimate biotin.

Prvi rezultati na kosi i koži vidljivi posle tri meseca

Od prvih doza biotina potrebno je da prođe od tri do šest meseci kako bi se primetilo poboljšanje na noktima ili kosi. Ukoliko se prestane s upotrebom, smatra se da će se, nokti na primer, vratiti u originalno stanje u roku od šest do devet meseci. Suplemente biotina držite na sobnoj temperaturi, zaštićene od vlage i toplote. Pošto je biotin vitamin rastvorljiv u vodi, veoma su retke nuspojave.

Preporučene doze

Većina ljudi potrebne količine biotina unosi prirodnim putem, dobro balansiranom ishranom. Ne postoji preporučeni dodatak ishrani za biotin. Obično se adekvatan unos definiše kao 30 mikrograma za odrasle i trudnice a za dojilje i 35 mcg dnevno. Osobama koje imaju nedostatak biotina, preporučuje se doza do 10 miligrama (mg) dnevno, uz uputstvo lekara. Smatra se da su pojačane doze vitamina B7 neophodane sportistima i ljudima koji obavljaju teške fizičke poslove.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo