Naslovna / Vesti

HPV vakcina smanjuje rak grlića materice za oko 90 procenata

16:00 - 04. 11. 2021.

HPV program vakcinacije sprečio je oko 450 karcinoma i 17.200 predkanceroznih izraslina

hpv virus HPV program vakcinacije sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 predkanceroznih izraslina Foto: Shutterstock

HPV vakcina smanjuje rak grlića materice za skoro 90 procenata. Ovu vest je danas saopštila humanitarna organizacija Cancer Research UK i opisala kao „istorijsku“ jer je pokazala da vakcina spašava život.

Rak grlića materice – uzrok

– Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a nadamo se da bi vakcinacija mogla skoro da eliminiše bolest – navode iz Cancer Research UK, a prenosi britanski BBC. Istraživači su rekli da uspeh vakcine znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati da se radi mnogo manje briseva grlića materice.

Brojke koje zabrinjavaju

– Skoro devet od 10 smrtnih slučajeva je u siromašnim i srednje razvijenim zemljama, gde je ograničen pristup skriningu raka grlića materice. Nadamo se da će vakcinacija imati još veći uticaj u tim zemljama nego u bogatim, kao što je Velika Britanija – navode iz organizacije Cancer Research UK. Više od 100 zemalja počelo je da koristi vakcinu kao deo plana Svetske zdravstvene organizacije da se približi eliminisanju raka grlića materice.

Rezultati vakcinacije

U Velikoj Britaniji, devojčicama se nudi vakcina u dobi između 11 i 13 godina, u zavisnosti od toga gde žive, a daje se i dečacima od 2019. godine. Istraživači pručuju da vakcina protiv HPV može samo da spreči infekciju, i ne može da oslobodi telo od virusa. Virusi su toliko rasprostranjeni da imunizacija mora biti usmerena na decu pre nego što postanu seksualno aktivna.

Studija objavljena u časopisu Lancet sagledava šta se dogodilo nakon što je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008. Te učenice su sada odrasle osobe u dvadesetim godinama. Studija je pokazala smanjenje i predkanceroznih izraslina i 87 odsto smanjenje raka grlića materice, pa je zaključeno da je uticaj vakcine ogroman.

Sprečeno 450 karcinoma

Sve u svemu, studija je procenila da je HPV program vakcinacije sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 predkanceroznih izraslina.

To je samo vrh ledenog brega jer su vakcinisani još uvek mladi da bi oboleli od raka, tako da će broj zaštićenih s vremenom samo da raste – naglasio je profesor Peter Sasieni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
vera
21:14, 04. 11. 2021.
Odgovori

pre samo 50 godina nije bil toliko raka materice , a jos manje je bilo toliko HPV u brisevima populacije. Ali i zene nisu menjale partnere kao rukavice. Smanjite promiskuitet i zena i muskaraca, pa ce to smanjiti prenos HPV, pa cete onda smanjiti i rak, i to 50 puta vise nego sa vakcinom. Ali , vakcine donose pare.

vera
21:15, 04. 11. 2021.
Odgovori

mala ispravka-raka grlica materice

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo