Naslovna / Zdravlje

Terapija astme, da li mali gubitak kilograma može da omogući bolju plućnu funkciju

Priredio/la: D. T.|17:00 - 19. 10. 2023.

Ukoliko se bolest ne leči i pacijent nema odgovarajuću terapiju bolest dovodi do trajnih, ireverzibilnih promena strukture disajnog puta i razvoja teških formi bolesti

astma-biloška terapija-teška astma-lekovi na recept Foto: Shutterstock

Terapija astme ume da bude komplikovana, a na ishod lečenja, pored drugih činilaca, u velikoj meri utiče i telesna težina pacijenta. Smatra se da bi gojazne osobe i one sa viškom kilograma mogle imati mnogo koristi i od gubitka kilograma. Veruje se da bi neki kilogram manje olakšao disanje i plućnu funkciju pacijenta.

Život bez simptoma astme

Astma je hronična bolest u čijoj patogenezi su kompleksne upalne promene u disajnim putevima. Ukoliko se bolest ne leči i ako pacijent nema odgovarajuću terapiju, bolest dovodi do trajnih, ireverzibilnih promena strukture disajnog puta i razvoja teških formi bolesti koje mogu imati i fatalni ishod. Lekari kažu da se ova bolest može dobro kontrolisati, moguće je da dobro lečen pacijent više godina živi bez simptoma astme.

Gojaznost i astma

Stručnjaci kažu da je gojaznost jedan od faktora rizika za nastanak astme. Nije do kraja poznato kako gojaznost utiče na razvoj astme. Pojedina istraživanja navode da gojaznost izaziva upalne procese, koji mogu da deluju na plućnu funkciju. Većina stručnjaka ističe da je veza između gojaznosti i astme veoma kompleksna i dalje nedovoljno dobro poznata.

Postoji, ipak, dovoljno praktičnih podataka koji idu u prilog tvrdnji da bi gubitak kilograma mogao da ublaži simptome astme.

Fizička aktivnost i terapija astme

Stručnjaci naglašavaju da hronična priroda bolesti obavezuje pacijenta i na stalnu brigu i u fazama oporavka (remisije).  Fizička aktivnost je neophodna za dobro zdravlje svi osoba, a posebno pacijenata koji se leče od astme. Sportske aktivnosti, kao što je na primer plivanje, mogu u velikoj meri da pomognu i pacijentima sa najtežim oblicima astme. Preporuka je da se fizička aktivnost planira u saradnji sa izabranim lekarom.

Simptomi astme nekada mogu biti veoma izazovni, a u saradnji sa stručnjakom pacijenti su u stanju da pronađu fizičku aktivnost od koje će, uz pravilu upotrebu lekova, imati najviše koristi. Lekar nas može uputiti i kako da reagujemo na neke neželjene reakcije koje se mogu javiti tokom fizičke aktivnosti.

Kada je potrebo prekinuti trening?

I pored toga što se pojedini pacijenti plaše fizičke aktivnosti, sportovi koji zahtevaju kratke napore, kao na primer odbojka, mogu lako da kontrolišu neželjene efekte. Pored plivanja koje jača mišiće i omogućava pravilnije disanje, pacijentima koji se leče od astme savetuje se i planinarenje ili šetnja.

Ukoliko trenirate u grupi bitno je da osoba koja vodi fizičku aktivnost zna da bolujemo od astme. Hladan i vlažan vazduh, magla, polen, prašina mogu da aktiviraju simptome astme. Svi ubrzano dišemo tokom vežbanja, ipak osobama sa astmom savetuje se da prekinu trening, ako dođe do intenziviranja simptoma, na primer jakog kašlja, osećaja sviranja u grudima, jačeg nedostatka daha.

Kada se ne savetuje vežbanje na otvorenom prostoru?

Stručnjaci upozoravaju da pacijenti ne bi trebalo samoinicijativo da donose odluku o korekciji ili prekidu terapije, jer posledice mogu da budu ozbiljne. Pogoršanje u smislu bronhoopstrukcije može da nastane naglo i da zahteva hitnu intervenciju.

Preporuka je da pacijenti sa astmom tokom fizičke aktivnosti uvek imaju pri ruci inhalator sa lekom kratkog dejstva. Tokom hladnijih dana vežbanje je potrebno organizovati u zatvorenom prostoru. Udisanje hladnog vazduha pri vežbanju može da dovede do sužavanja bronhija u plućima i oteža disanje. Vežbanje na otvorenom nikom se ne preporučuje u mestima sa zagađenjem vazduha.

Ishrana i terapija astme

Pored dobro dozirane fizičke aktivnosti i pod nadzorom stručnjaka, pacijentima se savetuje da vode računa o dobro balansiranoj ishrani. Bitno je obezbediti minerale i vitamine, bez dodatnih masnoća i šećera koji mogu dovesti do viška kilograma.

Savetuju se namirnice od celih žitarica, voće, povrće, nemasna mesa i nemasni mlečni proizvodi. Ne preterujete ni sa količinom zdravih namirnica. Budite više aktivni, neka dodatna šetnja može da bude od koristi, na primer hodajte kada telefonirate.

Može li gubitak kilograma da izleči astmu

Važno je naglasiti da gubitak kilograma neće izlečiti astmu, ali hoće olakšati simptome bolesti. Studije pokazuju da kontrola telesne težine i zdrava ishrana mogu poboljšati plućnu funkciju. Imaćete i dalje astmu, ali će neprijatnih simptoma biti manje i moćiće lakše da se kontrolišu. Periodi bez simptoma bolesti na ovaj način mogu biti duži i kvalitet života mnogo bolji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo