Naslovna / Zdravlje

3 najčešće vaginalne infekcije nemaju iste simptome – kako da ih prepoznamo i razlikujemo

Priredio/la: I. V. |18:00 - 19. 11. 2023.

Postoji nekoliko vrsta vaginalnih infekcija i važno je znati o kojoj je tačno reč jer se lečenje razlikuje u zavisnosti od dijagnoze

vaginalne infekcije Postoji nekoliko vrsta vaginalnih infekcija i važno je znati o kojoj je tačno reč jer se tretmani razlikuju Foto: Shutterstock

Vaginalne infekcije su veoma česte i mogu da budu izazvane bakterijama, gljivicama, parazitima ili virusima. Izazvaju simptome, kao što su bol, svrab, neprijatan miris i promene u vaginalnom sekretu. Lekari podsećaju da vaginalna infekcija nije isto što i infekcija urinarnog trakta ili cistitis. Razlika je u tome što infekcija urinarnog trakta utiče na bešiku ili mokraćne kanale koji  izvode urin iz tela, dok je vagina deo reproduktivnog sistema.

Ako se ne leče vaginalne infekcije mogu da se iskomplikuju

Nije neubičajeno da u vagini „žive“ bakterije ili virusu ima. Ali, ponekad mogu ovi živi organizmi mogu nekontrolisano da se razmnože izazivajući infekciju u vagini i vulvi, što može da bude izazvano:

  • povećanom seksualnom aktivnošću
  • korišćenjem proizvoda za vaginalnu higijenu kao što su kupke, sapuni, dezodoransi, sredstva za intimnu negu, vlažne maramice, higijenski ulošci…
  • antibioticima
  • nekim vrstama kontracepcije
  • zdravstvenim stanjem koje utiče na imuni sistem, poput dijabetesa ili HIV virusa
  • uzimanjem dugotrajnih steroidnih lekova.

Čim žena primeti neke od navedenih simptoma trebalo bi da ode na lekarski pregled kako bi se brzo rešila infekcije jer u suprotnom može doći do komplikacija. Takođe, treba imati u vidu da su neke uobičajene vaginalne infekcije seksualno prenosive. To znači da mogu da se dobiju preko nezaštićenog seksa sa zaraženom osobom.

Najčešći tipovi vaginalnih infekcija

Postoji nekoliko vrsta vaginalnih infekcija i važno je znati o kojoj je tačno reč jer se tretmani razlikuju u zavisnosti od stanja. Vaginalne infekcije i vaginitis, ili zapaljenje vagine, su veoma česte – toliko da će većina žena iskusiti jedno ili drugo, a verovatno i jedno i drugo tokom svog života.

Postoje tri vrlo česta tipa vaginalnih infekcija

  • gljivična infekcija
  • bakterijska vaginoza
  • trihomonijaza
  • polno prenosiva infekcija.

Gljivične infekcije

Gljivična infekcija – najčešći tip vaginitisa, uzrokovana je jednom od mnogih vrsta gljivica poznatih kao kandida. Postoji mnogo vrsta gljivica/kvasca ili kandide a Candida albicans je najčešća. Obično kandida živi bezopasno u našem telu u malom broju, uključujući i vaginu. Ali pod određenim uslovima može da dože do prekomernog razmnožavanja kandide, izazivajući vaginalnu infekciju. Ti uslovi mogu da budu promene nivoa hormona zbog trudnoće, pilula za kontrolu rađanja ili menstruacija.

Neka druga stanja koja povećavaju rizik od vaginalnih gljivičnih infekcija je čest ili hronično visok nivo šećera u krvi i smanjen imunitet zbog zdravstvenog stanja kao što je HIV ili AIDS. Simptomi vaginalne gljivične infekcije uključuju gust, beli iscedak. Gljivične infekcije takođe mogu izazvati vaginalni svrab i crvenilo vulve (usne spoljašnjeg ženskog genitalnog područja) i vagine.

Bakterijska vaginoza

Zajedno sa gljivicama u vagini žive „prijateljske“ bakterije – laktobacili. Kada broj laktobacila postane prenizak, to može izazvati stanje koje se zove bakterijska vaginoza. Zašto se nivoi bakterija menjaju nije poznato, ali normalni laktobacili mogu da budu zamenjeni drugim bakterijama koje izazivaju infekciju.

Gardnerela je bakterija koja se najčešće povezuje sa bakterijskom vaginozom. Nedostatak laktobacila i prekomerni rast ovih drugih bakterija izazivaju simptome infekcije. Kod bakterijske vaginoze, žena može imati gust ili beličast iscedak ili onaj želatinast i bistar. Nije verovatno da će se javiti svrab ili upala, ali se može osetiti miris slična mirusu ribe, posebno tokom odnosa.

Trihomonijaza

Od tri najčešće vaginalne infekcije, trihomonasni vaginitis ili trihomonijaza jedina je prava polno prenosiva infekcija. Uobičajeno nazvan „trich“, izaziva ga jednoćelijski parazit Trichomonas vaginalis i prenosi se sa partnera na partnera tokom odnosa. Simptomi trihomonijaze su slični kao kod drugih vaginalnih infekcija: peckanje, iritacija, crvenilo i otok vulve, sa žuto-sivim ili zelenkastim vaginalnim iscetkom. Neke žene takođe osećaju bol tokom mokrenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo