Naslovna / Zdravlje

Male boginje i prepoznavanje izuzetno zarazne bolesti: Ospa nije prvi simptom

Marijana M. Rajić|8:45 - 12. 02. 2024.

– Kao komplikacija malih boginja može nastati upala pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida – upozorava u razgovoru za eKlinika portal prim. mr sc. med. dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije

Male boginje dr Slavica Maris Prim. mr sc. med. dr Slavica Maris: Postoje razlike u izgledu ospe koja prati male i ovčije boginje Foto: Shutterstock/Slavica Maris/privatna arhiva

Male boginje (morbili) su nažalost ne sasvim neočekivano u fokusu javnosti. U Srbiji su potvrđena dva slučaja, a stručnjaci i dalje apeluju na građanstvo: vakcinacija je najefikasniji vid prevencije i sprečavanja komplikacija.

Male boginje su izuzetno zarazne: Kako izgledaju prvi simptomi i šta su Koplikove mrlje?

Male boginje su izuzetno zarazno virusno oboljenje, podseća u razgovoru za eKlinika portal prim. mr sc. med. dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije i načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd i naglašava:

– Simptomi početka bolesti mogu ličiti na znake neke druge respiratorne infekcije. Obično se javlja povišena temperatura, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa, ponekad i povraćanje. Ono što je specifično jeste pojava belih tačkastih promena na sluznici usne duplje, koju nazivamo Koplikove mrlje. Dva do četiri dana nakon pojave prvih simptoma dolazi do skoka telesne temperature (preko 40C) i pojave makulopapulozne ospe najpre na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim spušta na ostale delove tela. Često je prisutan konjunktitivis (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

Šta razlikuje male i ovčije boginje

Upravo ta ospa razlikuje male boginje od bolesti sa kojom se često pogrešno identifikuju, ovčijih boginja (varičele). Prema rečima dr Maris, ospa karakteristična za ovčije boginje pojavljuje se u naletima, vezikularna je (promene po koži su praćene pojavom mehurića), što nije slučaj sa malim boginjama.

Moguće komplikacije kod dece i kod odraslih

Komplikacije su, prema rečima sagovornice našeg portala, češće kod dece mlađe od 5 godina i kod odraslih starijih od 30 godina.

– Kao komplikacija malih boginja može nastati upala pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe. Oko 60 odsto smrtnih ishoda nastaje zbog ove komplikacije. Jedan od 1000 obolelih dobije zapaljenje mozga. Komplikacije dovode do toga da se na oko 1000 obolele dece, u proseku beleži jedan smrtni slučaj u razvijenim državama. U nerazvijenijim državama ova stopa je višestruko veća i od 100 obolelih smrt će se registrovati kod 3-5 osoba – upozorava prim. mr sc. med. dr Slavica Maris.

Poruka roditeljima: Rizici izbegavanja i malog obuhvata vakcinacije ogromni

Obuhvat vakcinacije MMR vakcinom je nezadovoljavajući, a naročito je bio mali u vreme pandemije covid 19.

Dr Maris nam prenosi i brojke. Kažu da je obuhvat prvom dozom vakcine, koja se daje u drugoj godini života, u 2021.godini iznosio 69 odsto. U 2022. je bio nešto viši, 82 odsto, a preliminarni podaci za 2023. dalje beleže blago poboljšanje obuhvata – 88 procenata. Slično je i sa drugom dozom vakcine, koja se daje pred polazak u školu.

Međutim, kako navodi načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd to je i dalje nedovoljno da bismo izbegli epidemijsko širenje.

Vakcinacija je najefikasnija mera prevencije malih boginja i sprečavanja komplikacija

–  Preporučeni obuhvat vakcinacijom da bismo izbegli ovakve situacije trebalo bi da bude 95 odsto. Najznačajnija i najefikasnija mera prevencije malih boginja je vakcinacija. Dokle god se ne postigne obuhvat imunizacijom od najmanje 95 procenata, postoji rizik za epidemijsko javljanje ove bolesti, a samim tim i češće pojave komplikacija koje mogu dovesti do smrtnih ishoda – rekla je za eKlinika portal prim. mr sc. med. dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo