Naslovna / Zdravlje

Kada menopauza može da prođe bez simptoma

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 27. 02. 2024.

– Menopauza je jedan prirodan događaj u životu žene koji se najčešće javlja između 49. i 51. godine. Kažem najčešće, zato što se kod nekih žena javi ranije, a kod nekih kasnije i najvažnije je proći sa što blažim simptomima kroz ovaj period – kaže na početku ePodcasta asist. dr Slađana Mihajlović, specijalista ginekologije i akušerstva

Menopauza označava kraj reproduktivnog razdoblja u životu žene. Ovaj period prati smanjenje nivoa estrogena, što može uticati na organe i grupe organa i biti uzrok raznolikih simptoma.

Menopauza je vreme kada se javalju i kardiovaskularni problemi

Tokom menopauze dolazi do deficita estrogena koji su razlog zbog koga se javljaju različtiti simptomi.

Hormonski deficit dovodi do različitih simptoma. Simptomi se javljaju u zavisnosti od toga na kojim se organima javljaju. To može biti od psiholoških poput nervoze, netrpeljivosti, depresije, pojave valunga do promena na koži i sluzokoži. Jedan od čestih simptoma je problemi sa kardiovaskularnim sistemom, naročito kod onih žena koje su pre ulaska u menopauzu imale problem sa hipertenzijom – kaže u današnjem ePodcastu asist. Dr Slađana Mihajlović, specijalista ginekologije i akšerstva i supspecijalista fertiliteta i steriliteta.

Redovni ginekološki pregledi

Zašto je važan redovan ginekološki pregled uvek a naročito u periodu perimenopauze i menopauze?

– Redovnost ginekološkog pregleda između ostalog nam omogućuje da vidimo trenutak kada će žena ući u menopauzu i da se na vreme pripremi za taj period. Potrebno je uraditi ginekološki pregled sa kolposkopija i PAPA testom, ultazvučnim pregledom gde na osnovu stanja jajnika ginekolog može doneti zaključak da žena ulazi u perimenopauzu – kaže dr Slađana Mihajlović.

Menopauza – šta može uspešno ublažiti neprijatne simptome

Na pitanje da li se kroz menopazu ipak može proći bez nekih većih i drastičnijih simptoma dr Slađana Mihajlović nam je odgovorila:

– Medicina je daleko dogurala jer su još pre 30-40 godina farmaceutske kuće pomogle da imamo adekvatne preparate kojima bismo hormonski deficit koji se javlja tokom menopauze smanjili ili možda čak nadoknadili. Međutim, kada pomenomo hormonske preparate žene se često uplaše. Osim hormonskih preparata, mi danas imamo savršene preparate kao što je, na primer, Osetrofact E koji u svom sastavu ima fitoestrogene iz crvene dateline i deluje na ublažavanje simptoma menopauze. Kada ga propišemo, na pojavu prvih simptoma Oestrofakt E koji kao dodatak ima i vitamin E, mi ćemo postići da se simptomi ublaže ili potpuno smanje. Ovaj preparat se preporučuje i ženama koje su već ušle u menopauzu jer nemamo vremensku ograničenost davanja preptarata. Fitoestrogen diže nivo estrogena na nivo koji je u tom trenutku potreban ženi.

Da biste saznali šta kažu žene koje su u menopauzi koristile Oestrofakt E, i koja je preporuka dr Slađane Mihajlović, svim žena koje ulaze u period perimenopauze, menopauze ili postmenopauze što se simptoma tiče, pogledajte ceo ePodcast.

Reč, dve o sagovorniku ePodcasta

Asistent dr sci. med. Slađana Mihajlović je specijalista ginekologije i akušerstva. Doktor nauka i asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Upravnica je Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju i subspecijalista steriliteta i fertiliteta, a svoje veliko iskustvo u radu sa pacijentima stekla je dugogodišnjim radom na GAK Narodni front.

Profesionalno znanje stiče učešćem na brojnim kongresima i skupovima u zemlji i inostranstvu. Stečeno znanje iz oblasti savremene medicine prenosi studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i kao predavač na međunarodnim i domaćim kongresima lekara. U domenu hirurgije bavi se laparoskopskim i klasičnim operacijama, a bogato iskustvo u radu u operacionoj sali omogućilo joj je profesionalni i stručni integritet u domenu dijagnostike i u borbi protiv steriliteta i ginekoloških oboljenja.

Član je Lekarske komore Srbije, Srpskog lekarskog društva kao i brojnih sekcija i udruženja u zemlji i svetu: Udruženja za humanu reprodukciju Srbije, Udruženja za ginekološku endoskopsku hirurgiju Srbije, Udruženja ginekoloških onkologa Srbije, ESGO, ESGE, ENYGO.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo