Naslovna / Zdravlje

Opasnosti s kojima se možemo suočiti kada preteramo s hranom tokom praznika

Priredio/la: V.St./PR|8:45 - 29. 03. 2024.

– Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih je vrlo često izuzetno kalorična (masna i jaka), tj. izrazito teška za varenje. Na našoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno – kaže prof. dr Vesna Brzački, gastroenterohepatolog

žučne kolike Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih je vrlo često izuzetno kalorična (masna i jaka), tj. izrazito teška za varenje Foto: Shutterstock/privatna arhiva

Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih je vrlo često izuzetno kalorična (masna i jaka), tj. izrazito teška za varenje. Na našoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno.

Bliže nam se Uskrs i Prvi maj, a praznici su vreme koje se provodi sa porodicom i istovremeno prilika za prijatno druženje sa prijateljima. Tradicionalno, bogata trpeza predstavlja gotovo nezaobilazni sastavni deo prazničnih gozbi, a sa unosom hrane i konzumacijom alkoholnih pića se često preteruje, što ima za posledicu osećaj otežanog varenja. O tome zašto su gastroenterološke ambulante u to vreme obično pune, razgovaramo sa prof. dr Vesnom Brzački, direktorkom Klinike za gastroenterlogiju UKC Niš.

– Procena je, da u tom periodu, svaka četvrta osoba ima probleme sa otežanim varenjem, a jedan od simptoma koji prati ovakvo stanje mogu biti i  bolovi i grčevi u stomaku. Uzrok pojave bola u velikom broju slučajeva je začepljenje žučnih kanala. Bolovi ne moraju uvek  da budu signal da se u žučnoj kesi formirao kamen. Procenjuje se da oko trećina osoba sa kamenom u žučnoj kesi ima i napade žučnih (bilijarnih) kolika, a kod ostalih ovaj simptom može i da izostane – naglašava prof. dr Brzački.

Kako prepoznati da imamo kamen u žuči?

Postojanje kamena je jedan od najčešćih problema žučne kese. Ovo stanje može biti sasvim „tiho“ i bez simptoma, ili pacijenta može, prostim jezikom rečeno, izludeti od bola. Žučni kamenac čine kristali koji se sastoje prvenstveno od holesterola. Formiraju se u samoj žučnoj kesi ili u žučnim kanalima kuda se žuč kreće iz žučne kese u creva. Veličina kamena koji se stvori u žučnoj kesi može da varira od šljunka do većeg kamena, a njegovo kretanje izaziva začepljenje žučnog kanala. Bolovi koji se tada javljaju poznati su žučne ili bilijarne kolike, kao jedan od najjačih poznatih bolova u medicini – objasnila nam je prof. dr Brzački.

Zašto se javljaju žučne kolike i na koje simptome se žale pacijenti?

– Uopšteno govoreći, žučne ili bilijarne kolike prvenstveno karakteriše osećaj bola u stomaku. Nijanse postoje u odnosu na uzrok pojave i zdravstveno stanje pacijenta. Najčešće osobine biljarnog bola su da počinju nakon previše masnog obroka, skoro uvek se javljaju u gornjem desnom delu stomaka, ponekad i na sredini leđa ili u desnom ramena, često se javljaju noću, ne prestaju kada se krećete, ako ispustite gasove ili popijete neki analgetik, mogu trajati i do tri sata, praćene su mučninom, a može se pojaviti i žutilo kože i očiju. Predisponirane su trudnice, osobe koje su naglo izgubile na telesnoj težini kao i žene na kontraceptivima ili na nekoj hormonskoj terapiji – kaže prof. dr Vesna Brzački.

Kako se mogu dijagnostikovati žučne kolike?

– Dijagnostičke procedure koje se preporučuju su ultrazvuk, rendgen, kompjuterizovana tomografija (CT skener) ili HIDA skeniranje.  Sve metode su fokusirane na to da se potvrdi prisustvo kamena u žučnoj kesi i isključe drugi razlozi bola. Rendgenskom procedurom koja se zove holecistografija, takođe se može videti kamen, kao i njegov položaj u žučnim kanalima – kaže  prof. dr Brzački.

Kako se ovaj problem leči ako bol ne prolazi?

Akutne žučne kolike mogu prestati same od sebe nakon nekoliko sati. Ako bol traje duže, najbolje je ne koristiti samoinicijativno analgetike već se javiti lekaru. Ako dijagnostika potvrdi da je razlog bola žučna ili bilijarna kolika, postoji nekoliko metoda lečenja. Obično se prvo savetuje dijeta sa malo masti, a onda i medikamentozna terapija. Na našem tržištu postoji preparat generičkog naziva himekromon, koji deluje tako što opušta glatke mišiće žučnih kanala i Odijevog sfinktera, povećava lučenje žuči i ubrzava lučenje žuči putem žučnih kanala. To smanjuje zadržavanje žuči i pojavu svih simptoma povezanih sa zadržavanjem žuči, a takođe i smanjuje mogućnost stvaranja depozita holesterola i žučnih kamenaca. Može se koristiti kao pomoćno sredstvo kod simptomatske terapije grča Odijevog sfinktera, kod nepravilne funkcije žučne kese, kod poremećaja varenja, kod funkcionalnog oštećenja žučnog kanala kod pacijenata sa nekomplikovanom pojavom kamena u žučnoj kesi, kao i kod stanja nakon operacije žučne kese i žučnih kanala, u slučaju anoreksije, mučnine i zatvora povezanih sa smanjenom sekrecijom žuči. Ono što je pacijentima veoma važno jeste da bol prestaje brzo – ističe prof. dr Brzački i dodatno objašnjava:

– Takođe, u terapiji se može savetovati i korišćenje zvučnih talasa za razbijanje kamena, a ako je potrebno razmatra se operacija kojom se uklanja kamen, odnosno cela žučna kesa.

Ima li načina da se ova stanja preveniraju?

Sprečavanje žučnih kolika nije uvek moguće, posebno ako se radi o već formiranom kamenu u žučnoj kesi. Međutim, promena životnih navika jeste nešto o čemu svi možemo da povedemo računa, a što može da pomogne i što mi lekari savetujemo. Održavanje normalne telesne težine uz ishranu bogatu vlaknima, izbegavanje prekomesnog unosa masne hrane i fizička aktivnost, osnove su prevencije. Žene koje uzimaju kontraceptivne pilule mogu da promene terapiju kako bi sprečile često ponavljanje bilijarnih kolika. Operacija uklanjanja kamenčića ili žučne kese takođe se smatra preventivnom merom protiv budućih i ponovljenih napada. Laparoskopskom metodam se ovaj problem rešava brzo, prilično bezbolno i bezbedno, i brzo se vraćate uobičajenoj životnoj rutini – zaključuje prof. dr Brzački.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor