Naslovna / Zdravlje

Koliko su supozitorije borne kiseline efikasne za gljivične infekcije i bakterijsku vaginozu

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 01. 04. 2024.

Borna kiselina se dugo koristila za lečenje vaginalnih problema, ali da li deluje tek treba da se utvrdi

supozitorije borne kiseline Iako supozitorije sa bornom kiselinom mogu biti od pomoći, one ne bi trebalo da budu vaše prvo sredstvo lečenja kada je reč o zdravlju vagine, kažu stručnjaci Foto Shutterstock

Supozitorije borne kiseline mogu da pruže olakšanje kod ponavljajućih vaginalnih gljivičnih infekcija kada se kombinuju sa antigljivičnim lekom koji se propisuje na recept.

Borna kiselina za rešavanje vaginalnih problema

Prirodni lekovi za rešavanje vaginalnih problema popularniji su nego ikad. Borna kiselina prirodno je jedinjenje sa antifungalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima koje se nalazi u sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, insekticidima i sredstvima za uklanjanje mrlja na vešu.

Borna kiselina se koristi više od jednog veka za lečenje različitih tipova vaginalnih problema, a supozitorije ove supstance već dugo preporučuju ginekolozi i zdravstveni radnici kao deo plana lečenja za neke vrste upornih ili ponavljajućih vaginalnih infekcija, kao što su gljivične infekcije i bakterijska vaginoza za ublažavanje simptoma svraba i peckanja.

– Supozitorije sa bornom kiselinom mogu biti korisne, pa čak i važne u nekoliko specifičnih situacija, ali retko su prvo sredstvo lečenja. Za gljivičnu i bakterijsku vaginozu, lekovi koji se propisuju na recept najefikasniji su i zapravo su bezbedniji od borne kiseline – kaže dr Katherine Lessman, MD, akušer i ginekolog u Nebraska Medicine u Omahi.

Vaginalne gljivične infekcije (kandidijaza)

Borna kiselina je solidna terapija za ponavljajuće vaginalne gljivične infekcije kada se kombinuje sa antifungalnim lekom koji se izdaje na recept, kaže dr Lessman.

– Supozitorije su efikasan tretman za infekcije atipičnim vrstama kvasca, kao što su Candida glabrata ili Candida tropicalis – objašnjava ona.

Prema analizi iz 2019. godine, žene koje su koristile bornu kiselinu kao terapiju za rekurentne infekcije bile su veoma zadovoljne i prijavile su samo nekoliko neželjenih događaja.

Jedan od razloga zašto borna kiselina nije tipično prvo sredstvo lečenja jeste taj što većinu gljivičnih infekcija izaziva Candida albicans. „Pošto ne znate koji tip uzrokuje vaš problem, najbolje je da odete kod lekara zbog tekućih ili ponavljajućih infekcija,” preporučuje dr Lessman.

Za lečenje ponavljajuće gljivične infekcije jednu supozitoriju borne kiseline treba staviti u vaginu svake noći pre spavanja dve nedelje, ili prema preporuci lekara. Supozitorije nisu štetne za vaginu kao tretman gljivične infekcije.

Bakterijska vaginoza

Nema toliko podataka koji bi podržali bornu kiselinu u lečenju bakterijske vaginoze, kaže dr Lessman. Jedno randomizovano ispitivanje dve formulacije terapije zasnovane na bornoj kiselini pokazalo je poboljšanje od 50 do 59 procenata kod žena koje su imale bakterijsku vaginozu kraće od dve nedelje. Ali većina studija bavi se upotrebom borne kiseline zajedno sa drugom terapijom, kao što je antibiotik.

Za neke žene sa rekurentnom bakterijskom vaginozom, može se preporučiti borna kiselina, posebno kada se uzima zajedno sa antibiotikom, kaže dr Lessman.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Sexually Transmitted Diseases, borna kiselina – korišćena zajedno sa 500 miligrama nitroimidazola, antibiotika koji se koristi za lečenje infekcija – poboljšala je simptome kod 92 od 93 pacijenta uključena u studiju.

Da li supozitorije sa bornom kiselinom treba koristiti ili ne

Trudnice ili žene koje pokušavaju da zatrudne ne bi trebalo da koriste supozitorije borne kiseline – čak i mala količina koja se apsorbuje vaginalno može da naškodi embrionu u razvoju, upozorava dr Lessman.

Takođe bi trebalo da razgovarate sa lekarom pre upotrebe borne kiseline ako imate bilo šta od sledećeg:

  • dijabetes
  • česte infekcije
  • HIV ili AIDS
  • probleme sa imunološkim sistemom
  • neuobičajenu ili alergijsku reakciju na bornu kiselinu, druge lekove, hranu, boje ili konzervanse

Žene koje doje treba da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe supozitorija borne kiseline.

Borna kiselina može imati i druge neželjene efekte, kaže dr Lessman: „Kod nekih žena, borna kiselina može izazvati dramatičnu iritaciju, a seksualni partneri mogu da imaju iritaciju kože,” kaže ona.

Da li su sredstva za pranje i supozitorije sa bornom kiselinom efikasne za vaginalni miris i svrab

Borna kiselina ne bi trebalo da bude prva stvar za kojom posežete kada osetite svrab ili vaginalni miris, kaže dr Lessman. Za razliku od tretmana za vaginalne infekcije na recept, borna kiselina nije dobro regulisana ili temeljno proučena, objašnjava ona.

– Kliničke studije su rađene sa supozitorijama borne kiseline koje su proizvodile apoteke. Komercijalno dostupne formulacije trebalo bi da budu iste, ali nisu dokazale da ispunjavaju svoje tvrdnje. A ovo je još gore za sredstva za ispiranje ili pranje, čija je isporuka leka i efikasnost misterija – dodaje dr Lessman.

Sredstva za ispiranje bornom kiselinom ili drugi proizvodi za pranje mogu da povećaju rizik od infekcije

– Bakterijska flora vagine delikatan je balans koji prirodno štiti vaginu. Pranje vagine na bilo koji način ugrožava tu ravnotežu i potencijalno povećava rizik od vaginalnih infekcija, vaginitisa i povreda vagine. Ako se borite sa vaginalnim problemom, konsultujte lekara sa iskustvom u vaginalnoj zdravstvenoj zaštiti – kaže dr Jen Villavicencio sa Američkog koledža akušera i ginekologa (ACOG).

Štaviše, većina proizvoda koji se promovišu kao način da se „izbalansiraju gljivice” i „eliminiše miris” nije regulisana od strane američke Uprave za hranu i lekove. Dr Villavicencio dodaje da je široka dostupnost drugih proizvoda koji tvrde da balansiraju pH vagine i obezbeđuju celodnevnu svežinu takođe nepotrebna, jer se vagina prvenstveno sama čisti.

Šta učiniti sa vaginalnim svrabom ili mirisom vagine jačim od normalnog

Svaka vagina stvara iscedak i ima blagi miris koji se može menjati tokom meseca. Svaka vagina ima svoj jedinstveni miris, koji je normalan i prirodan.

Neobičan vaginalni miris mogao bi biti znak bakterijske infekcije, infekcije bešike ili polno prenosivih bolesti, navode u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Ređe, to može biti znak raka vagine ili grlića materice.

– Ako se jave neobični vaginalni simptomi, kao što su svrab, pojačan iscedak ili novi miris, treba se obratiti lekaru koji može na odgovarajući način da dijagnostikuje problem i preporuči odgovarajuće lečenje. Za rutinsku vaginalnu higijenu vulve preporučuje se samo upotreba vode ili sapuna bez mirisa, i to samo za spoljnu upotrebu – kaže ona.

Dijagnoza i lečenje su ključni. Nelečene, neke vaginalne infekcije sa simptomima mirisa ili svraba, mogu dovesti do ozbiljnih problema, uključujući inflamatornu bolest karlice (PID) ili neplodnost.

Preporuke za smanjenje vaginalnog mirisa

Vaginalni miris je prirodan, a proizvodi za žene kao što su dezodoransi ili sredstva za intimno pranje ne preporučuju se. Ako nemate stalnu infekciju i vaša vagina i dalje ima miris koji smatrate neprijatnim, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite.

  • Održavajte intimno područje čistim. Redovno se tuširajte i koristite sapun bez mirisa i toplu vodu. Ako se oznojite od treninga (ili iz nekog drugog razloga), okupajte se i obucite čistu suvu odeću što je pre moguće. Mokri spandeks ili kupaći kostimi podstiču rast štetnih bakterija.
  • Nosite laganu, prozračnu odeću. Izbegavajte odeću koja vam previše prijanja na vagini, poput tange. Prozračno pamučno donje rublje dobar je izbor.
  • Budite hidrirani. Dehidracija može dovesti do toga da mokraća bude posebno koncentrisana i da smrdi – pijenje više vode može pomoći. Preporučuje se da žene piju oko 3 l tečnosti dnevno – oko 11,5 šolja.
  • Koristite kondome tokom intimnih odnosa kako biste smanjili rizik od polno prenosivih infekcija (SPI). SPI može poremetiti pH ravnotežu vagine i izazvati miris.
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor