Naslovna / Zdravlje

Gljivična infekcija: Jedan deo odeće može da bude „malo leglo“ kandide

Priredio/la: D. T.|15:00 - 30. 07. 2024.

Ginekolozi upozoravaju da vaginalne gljivične infekcije imaju sklonost da se ponavljanju

gljivična infekcija Vaginalna gljivična infekcija nije opasna, ali potrebno ju je lečiti na vreme kako ne bi došlo do komplikacija Foto: Shutterstock

Gljivična infekcija često ume da bude posledica nesmotrenog ponašanja, kao što je sedenje na ivici bazena ili nošenje mokrih kupaćih kostima. Ovo okruženje idealno je za razvoj vaginalne gljivične infekcije ili infekcija urinarnog trakta. Posebno osetljive kategorije su osobe sa oslabljenim imunitetom i pacijenti koji su se već lečili od neke gljivične infekcije. Sve može da se lako spreči redovnom higijenom i nošenjem suve i čiste odeće.

Gde se često krije gljivična infekcija?

Vaginalnu gljivičnu infekciju izaziva gljivica Candida albicans koja je normalno prisutna na vaginalnoj sluznici. Upotrebe antibiotika, pad imuniteta, poremećaj vaginalne kiselosti, česti su „okidači“ za pojavu vaginalne gljivične infekcije.

Razvoju gljivica pogoduje vlažno, tamno i toplo okruženje. Dugotrajno nošenje mokrog kupaćeg kostima može lako da postane pravo „malo leglo gljivica“ i da kasnije dovede do infekcije – objašnjava prof. dr Chantel Strachan sa Columbia University Irving Medical Center.

U kojim situacijama su mogući problemi?

U pojačanom riziku od gljivične infekcije su trudnice, žene koje koriste hormonsku kontracepciju, pacijenti koji piju antibiotike, osobe sa dijabetesom. Nošenje vlažnog kupaćeg kostima neće kod svih osoba dovesti do gljivične infekcije, ali može da bude bitan faktor rizika, upozorava ginekolog dr Megan E. Bernstein UCLA Health.

– Moguće je da neke osobe stalno nose vlažan kupaći kostim i da nemaju nikakvog problema, ali veoma je moguće da se infekcija ponovi kod nekog ko je već imao vaginalnu gljivičnu infekciju ili infekciju urinarnog trakta. Zato je dobro da uvek kada izađemo iz vode obučemo suvu odeću – kaže dr Bernstein.

Gljivična infekcija je često praćena peckanjem i svrabom

Uobičajeni simptomi vaginalne gljivične infekcije su peckanje i svrab, bolno mokrenje, gust sekret. Prema relevantnim procenama, skoro 75 odsto žena jednom u životu dobije ovu gljivičnu infekciju, a od ovih 75 odsto, kod skoro svake druge žene infekcija se još jednom ponovi.

Nošenje vlažnog kupaćeg kostima izaziva i infekciju urinarnog trakta. Osobe koje odlažu odlazak u toalet i piju male količine vode, u ovim uslovima su posebno osetljiva kategorija.

Stručnjaci zato savetuju da posle izlaska iz vode nosimo suvu i komotnu odeću, izbegavamo tkanine koje zadržavaju vlagu i toplotu.

Ograničite vreme boravka u vodi

Bitno je da ako osetimo nekih od simptoma dođemo na ginekološki pregled. Vaginalna gljivična infekcija nije opasna, ali potrebno ju je lečiti na vreme kako ne bi došlo do komplikacija. Lečenje prati težinu simptoma.

Ova infekcija ne mora da nam pokvari letovanje, ali preporuka je da polni organi budu maksimalno čisti i suvi. Kako bi se sprečile dodatne iritacije i svrab, savet je da se ograniči vreme boravka u vodi i posebno u bazenima.

Gljivične infekcije se ponavljaju

Ginekolozi upozoravaju da vaginalne gljivične infekcije imaju sklonost da se ponavljanju. U takvim slučajevima savetuje se analiza stolice na gljivice, jer je moguće i da u debelom crevu postoji rezervoar gljivica.

Suviše agresivna sredstva za intimnu higijenu, ishrana sa mnogo šećera i testenina, takođe mogu da dovedu do vaginalne gljivične infekcije. Lekari savetuju da nosimo pamučni veš, da za intimnu negu koristimo blaga sredstva koja neće narušiti PH vrednost vagine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo