Naslovna / Zdravlje

Urinarne infekcije koje se stalno vraćaju, mogu li da se spreče

Priredio/la: D. T.|15:00 - 10. 06. 2024.

Lekari infekcije gornjeg dela urinarnog sistema koje nastaju u bubregu zovu pijelonefritis, a stanje kada infekcija zahvata donji deo urinarnog trakta cistitis i uretritis

urinarne infekcije Urinarne infekcije su posledica prodora mikroorganizama iz debelog creva u kanal kojim se iz tela preko bešike oslobađa urin Foto: Shutterstock

Urinarne infekcije koje izazivaju upalu urinarnog trakta mogu da prerastu u hronično stanje. Prema nekim statistikama, urinarne infekcije su češće od respiratornih bolesti. Mogu da se lako vrate i posle izlečenja, posebno kod žena. Utiču mnogo na kvalitet života, a pacijenti se najčešće žale na učestalo mokrenje, koje je nekada bolno i praćeno osećajem nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike, bolom u slabinama.

Kako najčešće dolazi do urinarne infekcije?

Urinarne infekcije mogu da zahvate bubrege, mokraćne kanale (uretere), bešiku i mokraćnu cev (uretru). Stručnjaci navode rezultate pojedinih studija, prema kojima skoro 30 odsto žena do svoje 25. godine života ima barem jednu jednu urinarnu infekciju. Pretpostavlja se da će svaka druga žena jednom u životu imati urinarnu infekciju. Neki od faktora koji doprinose razvoju infekcije su genetska predispozicija, seksualni odnosi, starija životna dob, menopauza.

Stanje je uglavnom posledica delovanja bakterija iz debelog creva. Bakterija Escherichia coli je u velikoj većini slučajeva, oko 80 odsto, krivac za pojavu čestih urinarnih infekcija koje izazivaju i neke druge bakterije kao što su Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae.

Rekurentna infekcija mokraćnih puteva

Lekari infekcije gornjeg dela urinarnog sistema koje nastaju u bubregu zovu pijelonefritis, a stanje kada infekcija zahvata donji deo urinarnog trakta cistitis i uretritis. Stanje se dijagnostikuje detaljnim pregledom i laboratorijskim analizama.

Rekurentnom infekcijom mokraćnih puteva označava se infekcija koje se ponavljala najmanje tri puta u prethodnoj godini. Menopauza, genetska predispozicija, seksualna aktivnost, promene seksualnih partnera neki su od rizika za pojavu rekurentne infekcije mokraćnih puteva.

Kod kojih osoba su češće ove infekcije?

Ginekolog dr Tatnai Burnett sa klinike Mayo ističe da su urinarne infekcije češće kod osoba koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici.

-Bakterije mogu da prodru u uretru (mokraćnu cev) tokom seksualnog odnosa. Infekcije urinarnog sistema mogu da budu posledica promene nivoa estrogena u menopauzi, da budu posledica nepravilnosti urinarnog trakta- objašnjava Burnett.

Kako se stanje leči?

Ukoliko se dokaže da je je reč o infekcijama koje se ponavljaju sprovode se mere profilakse. Stručnjaci naglašavaju da se antimikrobni lekovi daju pacijentu kontinuirano. Moguće je  vaginalna primena hormona estrogena kod žena u postmenopauzi, ako nisu na hormonskoj supstitucionoj terapiji estrogenima.

Oblik lečenja može da bude individualan i da zavisi od uzroka bolesti. Velika većina pacijenata leči se niskim dozama antibiotika u trajanju od 6 meseci do najviše dve godine.

– Moguća je na primer, primena antibiotika posle seksualnog odnosa ili na prvi znak urinarne infekcije. Vaginalna estrogenska terapija usmerena je na kontrolu simptoma povezanih sa pojačanom suvoćom vagine posle menopauze – precizira dr Burnett.

Kako mogu da se spreče urinarne infekcije?

Nema jedinstvenog stava stručnjaka o tome da li neke životne navike mogu da smanje mogućnost od povratka urinarnih infekcija. Kako bi se prevazišla znatna antigenska varijabilnost bakterija i njihovi različiti mehanizmi na koje one izazivaju bolest pojedina istraživanja su usmerena na proizvodnji vakcina protiv pojedinih komponenti virulencije bakterija.

Ne postoji lek koji sa velikom sigurnošću može da spreči ponovljene infekcije, ali mere prevencije su za sada jedini način da se zaustave recidivi.

Lekari predlažu pacijentima sa ponavljajućim infekcijama urinarnog trakta da piju dosta vode, kako bi istisnuli bakterije iz mokraćnih puteva. Nikako ne bi trebalo da se ne odlaže potreba za mokrenjem. Veoma je bitno da žene vode računa o higijeni i da se brišu unazad od vagine, posle  pražnjenja creva.

Za žene je savet da se radije tuširaju nego kupaju u kadi, da redovno peru polne organe blagim sapunima i sa dosta vode. Preporuka je da se dijafragma i spermicid ne koriste kao sredstvo za kontrolu rađanja. Posle seksualnog odnosa potrebno je isprazniti bešiku. Izbegavajte upotrebu dezodoransa u spreju ili mirisnih proizvoda u predelu genitalija, savet je da donje rublje bude od pamučnog materijala – kaže dr Burnett.

Pojedine studije navode da proizvodi od brusnice mogu da budu dobar način borbe protiv urinarnih infekcija. Dr Burnett kaže da su ova istraživanja ipak ograničena i nedosledna, pa nije jasno kako i koliko proizvodi od brusnice mogu da budu od koristi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo