Naslovna / Prirodna medicina

Kako đumbir, nana i kleka pomažu u „čišćenju” bešike i kod urinarnih infekcija

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 06. 05. 2023.

Postoje čajevi i prirodni preparati koji mogu da pomognu u procesu ispiranja bešike i eliminaciji štetnih materija, ali oni nikako nisu zamena za antibiotsku terapiju ako postoji upala već pomoćno sredstvo koje može da olakša

Urinarna infekcija čaj Kombinacija prirodnih sastojaka je dragocena za ispiranje bešike, ali ne može da zameni antibiotike kada su potrebni Foto: Shutterstock

Urinarna infekcija nastaje kada mikroorganizmi iz debelog creva uđu u kanal kojim se iz bešike urin izbacuje iz organizma i izbacuje toksine. Najčešće ih izaziva bakterija ešerihija koli (Escherichia coli).

Koliko obično traje urinarna infekcija i da li svaka zahteva antibiotike

Urinarna infekcija uglavnom zahvata mokraćnu bešiku, a ako se ne radi o nekom komplikovanijem slučaju koji ima veze i sa infekcijom bubrega, trebalo bi da prođe nakon nedelju dana. Kada se desi da je centar, odnosno žarište infekcije u bubrezima, bolest se uz adekvatno lečenje tretira dvostruko duže, oko 14 dana.

Naučnici kažu da se dešava da se naš organizam snagom imunskog sistema i bez lekova reši bakterija i drugih patogena. Međutim, to ne mora da bude pravilo, pa se u slučajevima kada je infekcija bešike jača, koriste antibiotici koje propisuje isključivo lekar, na osnovu analize mokraće i odgovarajućem antibiogramu. Tada lečenje traje od 3 do 7 dana.

Urinarna infekcija, čišćenje bešike i prirodni preparati

Postoje čajevi i prirodni preparati koji mogu da pomognu u procesu ispiranja bešike i eliminaciji štetnih materija. Ali, oni nikako nisu zamena za antibiotsku terapiju, već pomoćno sredstvo. Često su od velike koristi, ali ni njih ne smemo da pijemo u neograničenim količinama. Poseban oprez je neophodan ako neki preparat pijemo prvi put, jer može da se desi da sadrži neki od sastojaka na koji smo alergični ili koji mogu da stupe u interakciju sa nekim lekovima koje već pijemo.

Prednosti lekovitih biljaka kada se desi urinarna infekcija – kako deluje đumbir na naš organizam

Đumbir je biljka sa dugom istorijom upotrebe i u tradicionalnoj i u narodnoj medicini. Pomaže protiv prehlade i gripa, povišene temperature, deluje antizapaljenski, umiruje kašalj, dobar je kod trudničkih mučnina i poteškoća sa varenjem. Studije kažu da đumbir utiče i na regulaciju niova šećera u krvi i lošeg holesterola, i da sprečava nastanak tromba. Zbog toga ne bi trebalo da ga koriste ljudi koji su na nekoj antikoagulantnoj terapiji. Ima izraženo antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo.

Nana – od davnina poznata i korisna

Nana (menta, metvica) sadrži mentol i menton, ali i druge korisne sastojke poput tanina, flavonoida, pektina, skroba. Etarsko ulje nane utiče na smanjenje bolova kod glavobolje i neuralgije. Dobra je i kod grčeva i stomačnih tegoba i mučnine, olakšava i stanje kod kamena u žuči. Umiruje i deluje opuštajuće zbog izuzetne arome. Nana pomaže dojiljama u sprečavanju mastitisa, a efikasna je i kod parazitskih infekcija. Inhalacija nanom je blagotvorna za naše sinuse, a dobro je i žvakati listiće ili čajem ispirati upaljenje desni.

Nije preporučljivo piti više od 4 šolje čaja od nane dnevno, a svakako treba praviti sedmodnevnu pauzu nakon dve nedelje konstantnog konzumiranja u toj količini.

Za šta je dobra kleka a ko ne bi trebalo da je koristi

Kleka se u narodnoj medicini koristi kao diuretik, ali i kod pojačanog znojenja, astme i stomačnih problema. Ova biljka ima jaka antibakterijska svojstva, a važno je znati da zelene, nezrele bobice nisu lekovite, već samo crne, zrele ili sušene. Kleka je korisna i kod prehade, slabog apetita, dijabetesa ( ne podiže nivo šećera u krvi), crevnih grčeva, problema sa žučnom kesom, išijasa, skorbuta, a uspešno pročišćava krv.

Ove biljku ne smeju da koriste trudnice jer može da izazove kontrakcije, kao i osobe koje su bubrežni bolesnici.

Kako napraviti čaj od đumbira, nane i kleke za ispiranje bešike

Ova kombinacija je izuzetno efikasna u procesu alkalizacije mokraće. Đumbir i nana tako će pomoći da se smanji peckanje i osećaj nelagode koji prate urinarnu infekciju, a kleka je poznata kao odličan diuretik.

Potrebno je:

Priprema:

Sipajte u posudu za kuvanje vodu i dodajte nanu, kleku i đumbir. Neka provri, a onda ostavite na laganijoj vatri još desetak minuta. Po želji i ukusu možete da dodate limun ili med. Ovaj čaj možete da konzumirate dva do tri puta dnevno, najduže dve nedelje u kontinuitetu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo