Naslovna / Zdravlje

Disfunkcija karličnog dna – uobičajen problem o kome se retko govori

Priredio/la: S.St.M.|15:00 - 02. 04. 2024.

Nikada nije lako razgovarati sa svojim lekarom o simptomima kao što je inkontinencija. To može biti znak disfunkcije karličnog dna ili spuštenih karličnih organa – što je češće nego što mislimo

disfunkcija karličnog dna Treba imati na umu da problemi sa karlicom mogu da se pojave u bilo kom životnom dobu Foto Shutterstock

Iako disfunkcija karličnog dna nije opasna po život, može ozbiljno uticati na kvalitet života. Takođe, važno je zapamtiti da se problemi sa karlicom mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu. Nikada nije lako razgovarati sa svojim lekarom o simptomima kao što je inkontinencija. To može biti znak disfunkcije karličnog dna ili spuštenih karličnih organa – što je češće nego što mislimo. Najmanje jedna od pet žena će tokom svog života imati operaciju zbog karličnog poremećaja, kaže dr Laura Martinez, urolog u Houston Methodist.

Šta je disfunkcija karličnog dna

– Disfunkcija i poremećaji karličnog dna izuzetno su česti, ali mnoge žene ne traže pomoć jer im je neprijatno ili ne veruju da postoje dobre mogućnosti lečenja. Nijedna žena ne bi trebalo da pati u tišini od poremećaja karličnog dna. Postoji mnogo efikasnih, nehirurških opcija lečenja, kao što je fizikalna terapija, kao i minimalno invazivne hirurške procedure koje mogu pružiti olakšanje – objašnjava dr Martinez.

Karlično dno uključuje mišiće, ligamente i vezivno tkivo koji podržavaju karlične organe žene, uključujući matericu, bešiku i rektum. Nakon što mišići i tkivo karličnog dna oslabe zbog starosti, operacije ili porođaja, ta slabost može izazvati probleme sa kontrolom bešike i creva ili inkontinenciju.

Slabi mišići karličnog dna takođe mogu izazvati vaginalni prolaps, što znači da se materica, bešika ili rektum spuštaju ili ispupčuju u vaginu. Umereno do jako ispupčenje može da izazove povlačenje ili osećaj težine u karlici, probleme sa mokrenjem ili kretanjem creva i bol u donjem delu leđa.

Tri najčešća poremećaja karličnog dna – urinarna inkontinencija, fekalna inkontinencija i vaginalni prolaps – takođe su stanja koja najviše mogu da se leče.

– Mnoge žene koje imaju problema sa karlicom, posebno urinarnu inkontinenciju, misle da je to samo još jedan neželjeni efekat starenja sa kojim moraju da žive. Nakon tretmana, mnoge su oduševljene kada otkriju da se njihov kvalitet života dramatično poboljšava – kaže dr Martinez.

Kako fizikalna terapija može pomoći u poboljšanju zdravlja karlice

Fizikalna terapija dna karlice ponovo uspostavlja funkciju mišića i skeletnu neusklađenost, što doprinosi gubitku kontrole bešike i creva, seksualnoj disfunkciji i bolu u karlici.

– Fizioterapeut specijalizovan za zdravlje karličnog dna može da se posveti problemima mišića i nerava koji često uzrokuju ili pogoršavaju poremećaje karličnog dna. Fizioterapeut će pregledati vašu medicinsku i ličnu istoriju i razgovarati o vašim simptomima – kaže dr Martinez.

Pregled obuhvata procenu stanja kičme, kukova i mišića trbušnog zida, kao i unutrašnji pregled mišića karličnog dna.

– Pregled mišića karličnog dna je zlatni standard za postavljanje osnovne linije mišića dna karlice. Kada postoje bol ili nelagodnost, fizioterapeut može identifikovati mišiće koji uzrokuju problem i proceniti njihovu snagu i koordinaciju – objašnjava dr Martinez.

Naredne sesije fizikalne terapije sastoje se od edukacije, vežbi i biofeedbacka, koristeći senzore i elektrode za određivanje mišićne aktivnosti pacijenta. Fizikalna terapija takođe može smanjiti mišićne grčeve i bol i poboljšati pokretljivost zglobova. Na primer, vežbe za karlično dno, kao što su Kegelove vežbe, mogu pomoći u smanjenju simptoma bilo koje vrste inkontinencije. U slučaju stresne inkontinencije, vežbe za karlično dno su način da ponovo ojačate svoje oslabljene mišiće. Za urgentnu inkontinenciju, ove vežbe mogu pomoći da se smiri i ponovo obuči vaša bešika.

– U zavisnosti od određenog stanja i koliko je hronično, terapija će trajati četiri do šest nedelja. Između sesija, podstičemo vas da nastavite sa fizikalnom terapijom kod kuće jer se ona realno uklapa u vaš raspored. Naš cilj je da vam pružimo alate koji su vam potrebni da nastavite da poboljšavate svoje stanje kod kuće – kaže dr Martinez.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo