Naslovna / Zdravlje

Zašto nastaju ciste i pseudociste pankreasa i kada ih treba drenirati

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 12. 04. 2024.

Pankreatitis može biti posledica određenih navika, bolesti ili povreda, a kao jedna od posledica mogu nastati pseudociste

ciste pseudociste pankreas Između cista i pseudocista na pankreasu postoje značajne razlike Foto: Shutterstock

Pankreas je žlezda od koja se nalazi ispod jetre sa višestrukom ulogom u organizmu. Najvažnija je proizvodnja digestivnih enzima i hormona koji pomažu u metabolizmu glukoze (nivoa šećera u krvi). Ovi enzimi i hormoni ne postaju aktivni sve dok ne izađu iz pankreasa i „krenu“ u druge delove tela.

Ostale uloge pankreasa: Kako nastaje pankreatitis i u kakvoj vezi sa njim su ciste i pesudociste

Uz to, pankreas proizvodi bikarbonate koji neutrališu želudačne kiseline, tako što ih šalju u duodenum (dnavaestopalačno crevo). Zajednički žučni kanal takođe prenosi žuč iz jetre i žučne kese kroz glavu pankreasa u tanko crevo.

Kada dođe do zapaljenja pankreasa, reč je o stanju poznatom kao pankreatitis, koji može biti akutni ili hronični. Kada je pankreas pod upalom, digestivni enzimi se aktiviraju dok su još uvek unutar pankreasa, što može dovesti do toga da pankreas počne da prerađuje i vari sopstvena tkiva.

Dva najčešća uzroka pankreatitisa su kamen u žuči i hronična, teška upotreba alkohola. Pankreatitis takođe može biti posledica određenih bolesti ili povreda. Međutim, kao jedna od posledica mogu nastati i pseudociste pankreasa.

Ciste i pseudociste na pankreasu: U čemu je razlika?

Cista pankreasa je zatvorena vrećica tečnosti obložena epitelom i nalazi se na ili u pankreasu. Postoje benigne i maligne ciste, a neke su rezultat određenih retkih bolesti, kao što je von Hipel-Lindauova bolest (genetski poremećaj).

Pseudocista pankreasa je vrsta ciste koja se formira unutar šupljine ili prostora unutar pankreasa i okružena je vlaknastim tkivom. Pseudociste pankreasa sadrže inflamatornu pankreasnu tečnost (naročito digestivni enzim amalizu) ili neku polučvrstu materiju. Pseudociste pankreasa mogu nastati zbog nekog drugog zdravstvenog problema ili hroničnog pankreatitisa, okruglog su ili ovalnog oblika. Reč je o najčešćim cističnim lezijama pankreasa (oko 75 do 80 odsto svih cističnih lezija pankreasa). Benignog su karaktera.

Koji su simptomi ciste i pseudociste pankreasa

I ciste i pseudociste pankreasa mogu biti asimptomatske (bez očiglednih simptoma) ili mogu izazvati umerene do teške simptome. Simptomi se mogu javiti u roku od nekoliko dana, ali i nekoliko meseci nakon napada pankreatitisa. Kada su prisutni, najčešći simptomi su:

  • jak, uporan bol u stomaku (koji se ponekad širi u leđa)
  • mučnina
  • povraćanje
  • nadimanje abdomena.

Kako se dijagnostikuju a kako leče ciste i pseudociste pankreasa?

Pseudociste pankreasa može biti teško dijagnostikovati jer simptomi mogu biti slični raznim drugim bolestima i stanjima, a i pozicija pankreasa nije zgodna za sve dijagnostičke metode. Međutim, postoje različite metode kojima se može doći do potvrde dijagnoze. To su:

  • transabdominalni ultrazvuk (UZ)
  • skener abdomena
  • magnetna rezonanca (MRI)
  • magnetna rezonanca/holangiopankreatografija (MRCP)
  • endoskopski ultrazvuk (EUS)
  • endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP ).

Većina pseudocista sama prolazi tokom vremena bez lečenja. Međutim, kada simptomi postanu uporni, dođe do komplikacija ili ciste postanu veće od 6 centimetara, indikovana je drenaža. Postoje tri metode drenaže:

  • endoskopska drenaža
  • perkutana kateterska drenaža
  • hirurška drenaža.

Endoskopska drenaža je sve zastupljenija jer je minimalno invazivna, ima manji rizik od komplikacija od otvorene intervencije, ne zahteva spoljni dren, a njena dugoročna uspešnost je u visokom procentu.

Neke ciste zahtevaju hirurško uklanjanje ako postoji zabrinutost ili sumnja na prekancerozno stanje, kao i karcinom. U većini slučajeva, prognoza je generalno pozitivna za ljude sa cistama i pseudocistama pankreasa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo