Naslovna / Zdravlje

Kako se otkriva i kontroliše gestacijski dijabetes

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 13. 05. 2024.

U toku trudnoće povećava se nivo hormona sa antiinsulinskim delovanjem, koje luči posteljica

Gestacijski dijabetes Promena životnih navika uz redovnu kontrolu nivoa glukoze u krvi je način za uspešno upravljanje gestacijskim dijabetesom Foto: Shutterstock

Gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes) je oblik šećerne bolesti koja pogađa trudnice za vreme trudnoće. Do njega, kao i do dijabetesa uopšteno, dolazi kada organizam ne produkuje dovoljnu količinu insulina.

Zašto nastaje gestacijski dijabetes

U toku trudnoće dolazi do brojnih promena u organizmu. Pored ostalog, povećava se i nivo hormona koje luči posteljica. Ovi hormoni uz svoje specifičnosti imaju takozvano antiinsulinsko delovanje, koje je jedan od mogućih uzroka pojave gestacijskog dijabetesa. Kada organizam nije u stanju da proizvede adekvatnu količinu hormona, smanjuje se aktivnost insulina i više ne možemo da održimo normalan nivo glukoze.

Jedan od najznačajnijih uzroka nastanka gestacijskog dijabetesa je gojaznost. Mehanizam dejstva je sličan, jer ćelije u našem organizmu koje imaju ulogu receptora na insulin, postaju rezistentne. Uz gojazne, još neke trudnice su u većem riziku da razviju ovaj tip dijabetesa:

  • one koje naglo dobiju veliki broj kilograma u toku trudnoće
  • osobe sa medicinskom porodičnom istorijom dijabetesa
  • trudnice koje su u prethodnoj trudnoći već imale gestacijski dijabetes.

Koje vrste postoje i da li je gestacijski dijabetes hronično stanje

Postoje dva tipa gestacijskog dijabetesa: pregestacijski i gestacijski. Pregestacijski je teži oblik i spada u grupu insulin zavisnih dijabetesa. Otkriva se pre same trudnoće, zahtevniji je za održavanje samim tim što podrazumeva insulisku terapiju. Takođe, neophodan je i poseban režim ishrane kao i plan fizičke aktivnosti. Trudnice sa pregestacijskim dijabetesom treba da imaju posebnu pripremu koja podrazumeva edukaciju u smislu kompletne informisanosti o bolesti, kako ne bi ugrozile i sebe i plod.

Drugi tip, gestacijski dijabetes, najčešće biva otkriven u periodu između 24. i 28. nedelje trudnoće, pri testu opretećenja glukozom. Trebalo bi da ovaj tip dijabetesa spontano nestane otprilike do šest nedelja nakon porođaja.

Kako trudnica treba da se ponaša ako ima bilo koji tip gestacijskog dijabetesa

Ukoliko se trudnica pridržava uputstava lekara, redovno kontroliše nivo glukoze i insulina u krvi i sprovodi higijensko-dijetetski režim ishrane, ne bi trebalo očekivati komplikacije ni po nju ni po bebu. U slučaju da ni tada nivoi nisu zadovoljavajući, tim lekara će predložiti uvođenje insulina.

Dobro kontrolisanje bolesti znači promenu životnih navika kao što je, na primer, uvođenje više manjih obroka. Sledeći obavezan korak je umerena fizička aktivnost u trajanju od najmanje 150 minuta nedeljno, uz individualni program vežbi snage minimum dva puta u toku sedmice.

Ovako treba da izgleda ishrana kod gestacijskog dijabetesa

Model ishrane kod trudnica sa dijagnozom gestacijskog dijabetesa prvenstveno podrazumeva namirnice koje imaju malo prostih ugljenih hidrata, a više složenih, kao i nizak glikemijski indeks. One će uticati na sporije oslobađanje glukoze u krvi. Ostala pravila su:

  • pravilno i ravnomerno kombinovanje različitih vrsta namirnica
  • dobro planiranje vremena obroka bez preskakanja (posebno ako se koristi i insulin)
  • unošenje hrane bogate proteinima
  • izbegavanje masne i prerađene hrane
  • unošenje zdravih masnoća (omega 3 i omega 6 masne kiseline)
  • izbegavanje grickalica, slatkiša i rafinisanih šećera
  • izbegavanje gaziranih i veštački zaslađenih pića
  • namirnice koje treba redovno konzumirati: integralne žitarice, mahunarke, semenke (susam), sočivo, tuna, skuša, losos, avokado,ovsene pahuljice bez dodatog šećera, povrće, crveno i bobičasto voće, orašasti plodovi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo