Naslovna / Zdravlje

Zašto nastaje sindrom kratkog creva i kako se nadoknađuje njegova funkcija

Marijana M. Rajić|8:36 - 04. 06. 2024.

– Razvojem sindroma kratkog creva dolazi do nedostatka svih minerala, vitamina i hranljivih materija koje barem u početku moramo da nadoknađujemo parenteralno (putem venske parenteralne ishrane) – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal doc.dr Mirjana Stojšić, specijalista pedijatrije i gastroenterohepatolog

Sindrom kratkog creva doc.dr Mirjana Stojšić Doc.dr Mirjana Stojšić: Pacijenti sa sindromom kratkog creva gotovo celu prvu godinu života provedu u bolnici, a i kasnije su na dugim i višestrukim hospitalizacijama zbog potrebe za parenteralnom ishranom Foto: Shutterstock/Youtube prtsc tv DR

Sindrom kratkog creva je bolest kod koje obolele osobe ne mogu da asprobuju dovoljne količine vode, vitamina i drugih hranljivih materija potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. Može da se javi kod bilo koga u populaciji, a kod dece spada u retke bolesti.

Zašto nastaje sindrom kratkog creva i kako se definiše u praksi dužinom creva

Kako u razgovoru za eKlinika portal kaže doc.dr Mirjana Stojšić, specijalista pedijatrije i gastroenterohepatolog, sindrom kratkog creva može nastati usled različitih bolesti. One, prema njenim rečima, ili dovode do fizičkog smanjenja creva koje onda zbog nedovoljne dužine (kratkoće) ne može da zadovolji potrebe organizma u apsorpciji potrebnih hranljivih materija, ili je zbog drugih bolesti sluzokoža creva toliko oštećena da ne može da ih apsorbuje. Nominalno posmatrano, za odrasle osobe je to manje od metar tankog creva. Kod dece je to nešto teže odrediti jer zavisi od uzrasta, visine i težine, objašnjava sagovornica našeg portala.

Uzročno-posledična veza: Zapaljenske bolesti i sindrom kratkog creva

Postoji jasna uzročno-posledična veza između zapaljenskih bolesti creva i ovog sindroma, a za pratioce eKlinika portala doc.dr Stojšić odgovara zašto:

– Kronova bolest pripada sindromu kratkog creva što zbog operativnog skraćenja kada je to neophodno, što zbog zapaljenskog procesa, usled koga crevo ne može da vrši apsorpciju. Tako praktično i dolazi do nove bolesti, sindroma kratkog creva, što zahteva poseban tretman. Srećom, sada su nam dostupne nove terapije, hormon rasta enterocita pod nazivom teduglutid, kojim pokušavamo da barem funkcionalno nadoknadimo deo creva koji im fizički nedostaje.

Izazovi lečenja sindroma kratkog creva kod dece

Sindrom kratkog creva je za izazovan entitet u kliničkoj praksi posebno kod dece jer su u rastu i razvoju.

– Dolazi do nedostatka svih minerala, vitamina i hranljivih materija koje barem u početku moramo da nadoknađujemo parenteralno (putem venske parenteralne ishrane). Samim tim otvara se još jedan veliki problem jer kod nas parenteralna ishrana može da se sprovodi isključivo u bolničkom okruženju, za razliku od zemalja u okruženju. Pacijenti gotovo celu prvu godinu života provedu u bolnici, a i kasnije su na dugim i višestrukim hospitalizacijama zbog potrebe za parenteralnom korekcijom nivoa tečnosti, elektrolita i drugih hranljivih materija – objašnjava doc.dr Mirjana Stojšić, koja se u praksi susretala upravo sa ovakvim slučajevima pa im je posvećena i sa naučnog, ne samo sa kliničkog stanovišta.

Drugi rizici života pacijenata koji imaju sindrom kratkog creva

Simptomi kakvi su stagnacija u telesnoj težini i usporeno napredovanje u telesnoj visini, oslabljena gruba motorička snaga i usporeni psihofizički razvoj, samo su deo poteškoća koji prati decu sa sindromom kratkog creva.

– Nažalost, stabilizacijom stanja na bolničkom lečenju problemi ovih pacijenata ne prestaju, budući da su po izlasku kući izloženi brojnim izazovima. Svaka infekcija je novi rizik da se pacijent vrati u bolnicu jer crevo ne može da apsorbuje ni lekove koji se uzimaju peroralno – navodi doc.dr Stojšić.

Prognoza i primena adekvatne terapije

– Alternativa teduglutidu za lečenje ovih pacijenata je hirurško lečenje i transplantacija creva, koje nosi rizik od gubitka preostalog creva i doživotne imunosupresije. Zbog toga, kako kaže, farmakološke mogućnosti podsticanja intestinalne adaptacije primenom lekova kao što je teduglutid predstavljaju svetlo na kraju tunela za pacijente sa sindromom kratkog creva. Neki primeri iz prakse pokazuju da je posle šest meseci primene leka uočen je napredak u telesnim parametrima, a zabeležen je i porast koeficijenta inteligencije i motoričkih sposobnosti – kaže za eKlinika portal doc.dr Mirjana Stojšić, specijalista pedijatrije i gastroenterohepatolog.

Prva nacionalna konferencija o sindromu kratkog creva: Izazovi, iskustva i mogućnosti napretka u lečenju

U Sava Centru će se 07. juna 2024. godine u 13h održati Prva nacionalna konferencija o sindromu kratkog creva u organizaciji Nacionalnog Udruženja za parenteralnu i enteralnu ishranu Srbije (NUPENS) i Udruženja pacijenata sa sindromom kratkog creva, sa ciljem donošenja konzesa o lečenju ove bolesti.

Na konferenciji će o sindromu kratkog creva pričati oboleli, kako bi nam približili probleme sa kojima se svakodnevno sreću zbog svog zdravstvenog stanja. Nakon toga će lekari različitih specijalnosti (gastroenterolozi, hirurzi, anesteziolozi…) sa iskustvom u ovoj oblasti izneti izazove u dijagnostici i terapiji pedijatrijskih i adultnih obolelih, kao i model kućne parenteralne ishrane sa ciljem smanjenja boravka u bolnici ovih pacijenata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Smiljana
9:41, 04. 06. 2024.
Odgovori

Operisala colon skracen 20 cm..sigma odstranjenaali imam i dolohocolon.spor tranzit.. sta mi mozete savetovati u vezi ovog problema

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo