Zdravlje

Upala slepog creva: 5 tihih znakova može da prati ovo stanje

Priredio/la: D. T.

Ukoliko posumnjamo da imamo upalu slepog creva savet je da se što pre obratimo lekaru. U slučaju visoke temperature i izrazito jakog bola potrebno je da potražimo hitnu medicinsku pomoć

Upala slepog creva je stanje kada postoji rizik da dođe do pucanja slepog creva i prodiranja sadržaja iz slepog creva u trbušnu duplju. U ovom slučaju upala slepog creva je hitno stanje u medicini. Slepo crevo (apendiks) je mali deo creva dužine od nekoliko centimetara, povezano je sa debelim crevom i liči na crvuljka. Nalazi se s desne strane u donjem delu stomaka. Nama jasnu ulogu u organizmu a može da dovede do komplikacija, upale i jakog bola. Upala se javlja kada dođe do zapušenja ulaza u slepo creva. Stanje najčešće pogađa osobe stare između 10 i 30 godina.

Skoro 50 odsto pacijenata nema tipične simptome

Zahvaljujući sve boljim mogućnostima lečenja i boljoj dijagnostici upala slepog creva nije više životno ugrožavajuća bolest, kaže hirurg prof. dr Kiran Turaga sa Yale School of Medicine. Međutim, skoro 50 odsto pacijenata sa upalom slepog creva nema tipične simptome – bol, povraćanje, visoku telesnu temperaturu. Atipični simptomi posebno su izraženi kod dece, trudnica i starijih pacijenata.

1.Bol na desnoj strani donjeg dela stomaka

– Bol obično počinje u delu stomaka blizu pupka, a zatim se kreće u donji desni deo abdomena i tokom vremena postaje sve oštriji i jači  – kaže lekar hitne pomoći Kristi Zionc, Kristy Ziontz iz  Hackensack Meridian Health Bayshore medicinskom centru.

Dr Kiran Turaga objašnjava da bol može da bude sličan menstrualnom grču i da se šiti prema kuku.

2. Zatvor ili dijareja

Gastroenterolog dr Supriya Rao iz Lowell General Hospital navodi da pacijenti sa upalom slepog creva često mogu da imaju kao simptome zatvor ili dijareju. To je jedan od neuobičajenih simptoma kada je reč o slepom crevu, navodi Rao.

3. Bol u krstima

Bol se može da proširi na desnu stranu leđa na krsta. Pacijenti često pomisle da je umesto slepog creva u pitanju neki  problem sa donjim delom leđa.

4. Gubitak apetita

Gubitak apetita nekada je rani znak upale slepog creva, smatra dr Turaga. Ukoliko uz gubitak apetita osetimo i bol, savet je da konsultujemo stručnjaka kako bismo znali da li je gubitak apetita posledica upale slepog creva ili nekog drugog zdravstvenog problema.

5. Bolovi pri pokretu

Moguće je da će neki pacijenti da osete bolove pri pokretu.

– Bol koji je posledica upale slepog creva neće nestati sam od sebe i obično se pogoršava pri savijanju tela, ili prilikom kijanja ili kašljanja – kaže dr Rao.

Nelečena upala slepog creva može da dovede do pucanja i sepse

Ukoliko posumnjamo da imamo upalu slepog creva savet je da se što pre obratimo lekaru. U slučaju visoke temperature i izrazito jakog bola potrebno je da potražimo hitnu medicinsku pomoć.

Nelečena upala može da izazove pucanje slepog creva i sepsu. Moguće je da će biti potrebna hirurška intervencija uklanjanja slepog creva, posle koje se velika većina pacijenata uspešno oporavlja. Posle laparoskopskog uklanjanja slepog creva oporavak traje oko nedelju dana, posle klasične operacije 4 do 6 nedelja.