Naslovna / Zdravlje

Bradavice na prstima i stopalima lako se šire i prenose, kako se najefikasnije leče

Priredio/la: D. T.|17:00 - 11. 06. 2024.

Postoji nekoliko obilka bradavica koji mogu da nastanu na bilo kojem delu kože, delovanjem određenih sojeva humanog papiloma virusa

bradavice U slobodnoj prodaji postoji mnogo melema, krema, flastera za uklanjanje bradavica u kućnim uslovima. Foto: Shutterstock

Bradavice na prstima, stopalima, vratu, uglavnom su bezopasne i nastaju posle infekcije kože humanim papiloma virusima (HPV). Postoji oko 150 sojeva HPV koji mogu na različite načine da deluju na kožu. Nekih 10 podtipova ovog virusa izaziva bradavice na koži. Problem je što se bradavice na koži mogu lako da prenesu sa čoveka na čoveka. Postoji nekoliko najčešćih oblika bradavica.

Obične (verrucae vulgares)

Uglavnom se pojavljuju na delovima tela izloženih jačim pritiscima, kao što su prsti na ruci, laktovi, kolena ili tabani, ali mogu da nastanu i na drugim delovima tela. Imaju grub, debeo, izgled zrna i zaobljen vrh. Veličine su 1 milimetar do 1 centimetar ili malo više. Ove bradavice češće su u dečjem uzrastu i kod mladih osoba. Nisu ozbiljne i bolne, mogu da se povuku spontano, ili da se uspešno leče. Moguće je da se pojavi više od jedne obične bradavice.

Plantarne bradavice

Javljaju se na tabanima i za razliku od drugih oblika bradavica one pri rastu prodiru u kožu, a ne van nje. Postoje dve vrste plantarnih bradavica koje zahvataju tabane: bradavice uzrokovane HPV tipom 1 i tipom 2.

Ravne bradavice

Ravne bradavice zovu se i planae juveniles, jer su zastupljenije kod dece. Često se primećuju na rukama, licu, vratu, butinama i posledica su delovanja HPV tipova 3, 10 i 28.

Nekada ne mogu odmah da se primete, boje su mesa, ružičaste, braonkaste ili blago žute, mogu da rastu u grupama od 20 i više. Nisu bolne i obično se javljaju na delovima kože pod uticajem posekotine ili povrede kože. Prenose se direktnim kontaktom.

Filiformne bradavice

Ovaj oblik često se javlja na očnom kapku, oko usta ili nosa, na vratu ili ispod brade. Zarazne su i mogu da se prošire i na druge delove tela. Končastog su, uskog i dugačkog oblika. Iste su kao i boja kože osobe koja je inficirana. Obično su bezbolne i brzo rastu.

Periungualne bradavice

Zahvataju deo prsta ispod nokta i mogu da budu bolne. Imaju oblik zadebljane i suve kože oko nokta koja se peruta. Javljaju se i na rukama i na nogama i mogu da utiču na rast noktiju.

Genitalne bradavice

Skoro svi tipovi HPV-a izazivaju relativno bezopasne bradavice na rukama ili stopalima, ali postoji nekoliko sojeva HPV koji izazivaju genitalne bradavice. U najtežim slučajevima virus može da prodre u grlić materice i izazove opasne promene koje na kraju mogu da budu i uzrok raka grlića materice. U slučaju genitalnih bradavica (kondiloma) savet je da što pre zatražimo lekarsku pomoć i počnemo lečenje.

Kako se prenose?

Virusi koji izazivaju bradavice prenose se dodirom sa inficiranom osobom, najčešće na mestima sa oštećenjem kože od posekotina, ogrebotina, ranica. Bradavice se lakše uočavaju kod osoba sa slabijim imunitetom.

Jačanje imuniteta dobar je način da sprečimo pojavu virusnih bradavica. Preporuka je da se izbegava diranje bradavica, jer se na taj način mogu preneti. Lekari savetuju da se deo tela sa bradavicom prekrije flasterom kako bi se sprečilo širenje. Ne delite pribor za ličnu higijenu sa osobom koja ima bradavice. Redovno perite ruke.

Kako se uklanjaju?

Krioterapija je terapija zamrzavanjem. Tečni azot se primenjuje na bradavicu, usled čega vremenom dolazi do odumiranja i ljuštenja kože zahvaćene promenama. Obično je potrebno ponoviti nekoliko tretmana.

Ekscizija je hirurško uklanjanje, ne savetuje se ako je bradavica na licu, kako možda ne bi došlo do ožiljka. Postoji i lasersko uklanjanje kojim se uništavaju mali krvi sudovi koji opskrbljuju područje bradavice. Mali krvni sudovi se spaljuju i ne mogu da snabdeju bradavicu kiseonikom i hranjivim materijama, zbog čega dolazi do njenog iščezavanja.

U slobodnoj prodaji postoji mnogo melema, krema, flastera za uklanjanje bradavica u kućnim uslovima. Salicilna kiselina sa koncentracijama 17 do 40 odsto koristi se samo na debljim delovima kože, nikako na licu. Salicilna kiselina deluje kao piling, duboko prodire u kožu i podstiče njeno ljuštenje. Svakodnevnom primenom moguće je da se uklone bradavice, postupak može da potraje nekoliko nedelja. Pre primene deo kože zahvaćen bradavicom navlaži se toplom vodom. Moguće je i primena flastera koji se nose oko jednog meseca, mogu da se koriste u sadejstvu sa salicilnom kiselinom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo