Naslovna / Zdravlje

Greške koje ne bi trebalo da pravimo kada su rane i povrede u pitanju

Priredio/la: D.T.|17:00 - 25. 03. 2022.

Pranje i pravilna higijena ruku prilikom nege rana, često je najbitniji i najjednostavniji način, da se zaštitite od moguće infekcije.

rane i povrede Ranu je najvažnije zaštititi od bakterija Foto: Shutterstock

Rane i povrede kože, najčešća su neprijatnost s kojom se svako sreo barem jednom u životu. Problem se često brzo reši uz malo pažnje i svakodnevne nege. Stručnjaci kažu, da nije svaka promena izgleda rane signal za infekciju. Nekada se desi da zabrinutost bude opravdana, ali koža se uglavnom brzo regeneriše.

Bitno je, ipak, da izbegavamo neke greške, kako bi proces ozdravljena bio potpun i kako bismo izbegli moguće neprijatnosti. Nekada je potrebno, samo pokušati više voditi računa o higijeni ruku.

Previše ili premalo masti

Jedna od čestih grešaka koju mnogi prave prilikom nege rana, jeste nanošenje previše ili premalo masti na obolelo mesto. Ranu je najvažnije zaštititi od bakterija. Stručnjaci najčešće savetuju, tanak sloj krema ili antibiotkse masti, koju je prepisao lekar. Sloj leka u obliku krema koji se nanosi na ranu ne sme biti niti suviše tanak, niti debeo.

Previše masti može učiniti bledim ivice rane, a samu ranu suviše omekšati. Ovo stanje se naziva maceracija i može se popraviti jednostavnom upotrebom manje masti. Maceracija je stanje koje se javlja kada je tečnost ili vlaga u kontaktu sa kožom duži vremenski period. Usled toga koža postaje meka, vlažna, sklonija razvoju bakterijskih i gljivičnih infekcija.  U suprotnom suviše tanak sloj krema može dovesti do sušenja kože i razvoja kraste, stanje se lako popravlja malo debljim slojem leka.

Iritacija od zavoja

Rana se povija svakog dana u određenom periodu, tokom jedne nedelje ili duže ukoliko je potrebno. Za to vreme je bitno izbeći iritacije, svrab ili bolove koji mogu da budu i posledica zavoja ili hanzaplasta.

Pokušajte ako je moguće da koristite male zavoje, možete malo i da menjate poziciju zavoja tokom svakodnevnog previjanja. U nekim slučajevima može usled nepažnje doći do jake nadraženosti i bola. Ukoliko se ovo desi obavezno zatražite stručnu pomoć. ​

Primena krema na svoju ruku

Na tržištu postoji mnogo krema koje pomažu proces zaceljenja rana, ali pitanje je koliko su sve dobre. Obična krema koja će negovati ranu je sasvim dobra, ali ako želite da isprobate nešto drugo savetujte se sa stručnjakom.

Dermatolog dr Al Dabagh upozorava da neki proizvodi mogu ošteti i usporiti zarastanje rana.

Ožiljci se mogu tretirati, tek pošto se rana potpuno zatvori. Videli smo da neki ljudi direktno koriste šećer, med, eterična ulja, kozmetičke kreme, rane previjaju toalet papirom. Budite oprezni kada je u pitanju nega otvorenih rana – upozorava ovaj doktor.

Svež vazduh

Stalno zavijanje i pokrivanje rane može biti neprijatno, ali zavoj pruža mogućnost tkivima da se pravilno oporave i štiti ranu od prodora bakterija.

Nije potrebno, po svaku cenu, izlagati ranu svežem vazduhu. Stručnjaci naglašavaju da ćete izbeći neprijatnosti i ubrzati zaceljenje samo pravilnom zaštitimo rane uz pomoć zavoja.

Hidrogen

Nije nužno greška, ali je zabluda da je rana inficirana ako se na njoj vide mehurići, pri primeni hidrogena.

Hidrogen može da peni bez obzira na to da li je rana zaražena ili ne. Prilikom čišćenja rane javlja se hemijska reakcija i pojavljuju se mali mehurići kiseonika.

Pranje ruku

Pranje i pravilna higijena ruku prilikom nege rana, često je najbitniji i najjednostavniji način, da se zaštitite od moguće infekcije.

Pažljivo perite ruke, vodom i sapunom, pre previjanja rane i kada završite postupak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo