Naslovna / Zdravlje

Plivačko uho prođe uz par trikova ali neke od njih treba izbegavati

Priredio/la: D.T.|15:00 - 27. 07. 2021.

Nikako ne čačkajte uvo i ne primenjujte medicinski nedokazane metode, jer postoji mogućnost da na ovaj način u uvo dospeju dodatne bakterije, da voda prodre još dublje u ušni kanal, dođe do povreda i infekcija

Nepravilno čišćenje ušiju

Plivačko uho najčešće je bezazleno stanje, koje uglavnom, uz par malih trikova, prođe samo od sebe. Sigurno ste barem jednom, videli nekog kako na plaži skakuće na jednu nogu, u pokušaju da se oslobodi vode iz spoljašnjeg slušnog kanala. Mračna, topla i vlažna sredina spoljašnjeg ušnog kanala su idealno mesto za razvoj bakterija i gljivica kojih ima u nečistoj vodi. U većini slučajeva voda izađe brzo iz ušnog kanala, nekada, ipak, može doći do infekcije, koja može da ošteti čulo sluha.

Na sreću, infekcije uha se mogu lako sprečiti, a voda se obično zadržava iza nakupljenog cerumena (ušnog voska).

Mali trikovi posle kojih bude bolje

Većina osoba koje se sretnu s problemom plivačkog uha pribegavaju malim trikovima, posle kojih uglavnom bude bolje. Naginjanje glave i skakutanje na jednu stranu su stari i isprobani recepti. Savet je i da se legne i uvo postavi na peškir, kako bi za par minuta voda iscurela iz ušnog kanala.

Nežno povucite uvo

Još jedan jednostavan način da oslobodite uho od vode jeste da lagano nadole povučete ušnu školjku. Na taj način se pomera hrskavica ušnog kanala i podstiče izbacivanje vode. Ovaj način povlačenja uha često koriste i lekari prilikom pregleda uha.

Ispiranje

Navedene metode su uglavnom dovoljne da brzo ponovo dobro čujete, ipak ako se to ne desi, stručnjaci savetuju ispiranje ušiju mešavinom alkohola i alkoholnog ili belog sirćeta 50/50. Procedura se primenjuje pomoću kapaljke ili malog šprica. Alkohol, naime, isušuje uvo, a sirće stvara kiselu sredinu koja je nepovoljna za razvoj bakterija.

Potrebno je naneti tri ili četiri kapi ove mešavine u uho pa lagano trljati spoljnu stranu. Posle 30 sekundi nagnite glavu, kako biste oslobodili ušni kanal od ovog sadržaja. Stručnjaci, ipak, savetuju da se ovaj metod ne primenjuje ako imate infekciju spoljnog uha, perforiranu bubnu opnu ili od ranije neku ozbiljniju bolest uha.

Fen

Kod plivačkog uha od pomoći može da bude i fen za sušenje kose. Obavezno podesite blažu temperaturu fena, pa ga postavite jedan metar daleko od ušne školjke. Pomerajte fen, a uši nežno vucite na dole.

Hidrogen

Nataložen cerumen, ušni vosak je dobra podloga za plivačko uvo. Hidrogen, vodonik – peroksid od 3 odsto je dobro sredstvo za čišćenje naslaga cerumena. On, naime, jednostavno rastvori cerumen i olakša izbacivanje tečnosti iz uva.

Moguća je slična kombinacija urea i vodonik-peroksida, poznatija kao karbamid – peroksid, za rastvaranje ušne masti. Stručnjaci naglašavaju da se ova metoda ne koristi u slučaju infekcije spoljnog uha ili probušene bubne opne.

Šta nikako ne raditi?

Nikako ne čačkajte uvo i ne primenjujte medicinski nedokazane metode. Doktori ovo posebno naglašavaju, jer postoji moćnost da na ovaj način u uvo dospeju dodatne bakterije, da voda prodre još dublje u ušni kanal, dođe do povreda i dodatnih infekcija.

Voda u srednjem uhu

U slučaju da ništa od saveta ne pomogne, a voda je u uhu čak nekoliko dana, potražite stručnu pomoć. Tečnosti se može lako preliti iz spoljnjeg u srednje uho.

Osećaj punoće, zagušenje uha, gubitak sluha, moguće pucketanje zvukova su neki od simptoma koji ukazuju da je voda dospela u srednje uvo. Stručnjaci naglašavaju da izbegavate da sami sebi dajete dijagnozu i da se u ovakvim situacijama obratile ORL stručnjaku.

Razlog i zapušen nos

Da bi pravilno dijagnostikovao infekciju srednjeg uva, lekar mora pregledati pacijenta otoskopom ili mikroskopom, podsećaju stručnjaci. Ponekad tečnost u srednjem uvu može biti uzrokovana zapušenim nosem.

Posle pravilne dijagnoze lekar će savetovati primenu dekongestiva ili nazalnih steroidnih sprejeva. Bol i otok područja oko uha mogu biti znaci infekcije, što je još jedan razlog da posetite lekara.

Preventiva

Inače, od plivačkog uha se možete zaštiti uz par jednostavnih saveta. Održavajte uho suvim, izbegavajte plivanje u vodama sumnjivog kvaliteta, nikako ne gurajte strane predmete u uho. Ne savetuje se primena higijenskih štapića za uho.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo