Naslovna / Deca

Samo na ovaj način možete da čistite bebi uši, a da je ne povredite

Piše: J. Milentijević|8:00 - 07. 12. 2020.

U prvim mesecima bebinog života dovoljno je očistiti uši jednom u 10 dana, i to posebnim pamučnim štapićima sa graničnikom

mama čisti bebi uho

Budite pažljivi prilikom čišćenja bebinog uha i nikako štapićem ne zalazite u ušni kanal Foto: Shutterstock

Ušni vosak se kod beba obično sam očisti. Lekari ne preporučuju čišćenje ušnog kanala od voska jer on štiti uši od prehlade, upale i ulaska tečnosti. Roditelji treba bebama samo da peru ušne školjke, nabore i područje iza ušiju vodom i sapunom, a potom ih nežno prebrišu pelenom. Pored toga, u prvim mesecima bebinog života dovoljno je očistiti uši jednom u 10 dana, i to posebnim pamučnim štapićima sa graničnikom.

Kako to izvesti

Ove štapiće prethodno treba malo nakvasiti vodom kako bi bili još mekši. Kada novorođenče poraste, postupak se može izvoditi češće. Pored toga, ne zaboravite da svako jutro očistite kožu iza bebinih ušiju pomoću pamučnog tampona. U idealnom slučaju, to bi trebalo uraditi nakon umivanja lica ujutru. Ali ne pokušavajte da očistite unutrašnjost uha. Postoji vrlo visok rizik od povrede bubne opne!

Mnogi roditelji se žale da pamučne kuglice na specijalnim štapićima ne dozvoljavaju nikakav prodor u uho ili nos bebe i pitaju se zašto su ti graničnici uopšte potrebne?

Međutim, pedijatri insistiraju na upotrebi isključivo tih štapića jer su sigurni i sa njima nema bojazni da ćete prodreti dublje nego što treba u bebino uho. Naravno, ni u kom slučaju ne koristite “domaća improvizovana” sredstava za čišćenje ušiju novorođenčeta kao što su čačkalice ili šibice omotane vatom ili obične pamučne krpice.

U koje vreme da čisitite bebine uši

Pedijatri savetuju da bebama uši čistite posle jutarnjeg obroka ili nakon večernjeg kupanja. Zašto je to tako? Zdrave uši se dobro čiste i bez naše pomoći. Epitelne ćelije u uhu se neprestano obnavljaju, i to u pravcu od bubne opne prema spolja. Pored toga, struktura viličnog zgloba doprinosi samočišćenju ušiju.

Kada jedemo, razgovaramo, kašljemo, kijamo, smejemo se, pravimo bilo kakve pokrete vilicom, odvija se proces izbacivanja cerumena nagomilanog u uhu i mrtvih epitelnih ćelija.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo