Naslovna / Deca

Razgovor s pedijatrom: Da li je bezbednije voditi bebu na more ili planinu tokom leta i koja je starosna granica

Marijana M. Rajić|8:45 - 10. 07. 2024.

– Mišljenja sam da je najčešća greška koju roditelji prave upravo rečenica „idemo na more zbog bebe“, jer je u uzrastu do šest meseci odmor i boravak na planini ili moru mnogo potrebniji roditeljima – odgovara na brojne aktuelne dileme dr spec med Ivana Filipović, pedijatar

Beba na moru Dr sci med Ivana Filipović, pedijatar: Detetu treba dozvoliti da istražuje okolinu, brčka se u plićaku, uz izbegavanje perioda jakog sunca od 11-16:30 h i zaštitu kremama sa SPF 50+.Treba da skače po baricama, bere cveće, valja se po travi, druži se sa domaćim životinjama Foto: Shuterstock/ Ivana Filipović/privatna arhiva

Kao i svake godine u letnjoj sezoni pokreće se niz pitanja na temu prvog odlaska bebe ili malog deteta na more ili planinu. Društvene mreže su preplavljene savetim i „savetima“, pa neki ljudi zbog straha i decu i sebe lišavaju odlaska na odmor. Drugi čine potpuno suprotno: vode mališane i na letnja putovanja od „malih“ nogu, uz izlaganje suncu.

Pravo vreme za putovanje je ono kada su za njega spremni roditelji

Dr sci med Ivana Filipović, pedijatar na Odeljenju neonatologije u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“, kaže u razgovoru za eKlinika portal da starosna granica za odlazak bebe na put bilo da je u pitanju more, planina ili selo praktično ne postoji.

Ja uvek volim da kažem mojim pacijentima da je pravo vreme za putovanje ono kada se roditelji, na prvom mestu mama osećaju spremnim za ovu avanturu. Uglavnom se ne savetuje putovanje u prvom mesecu života, osim ako porođaj nije bio van mesta boravka, ili postoji potreba za putovanjem u cilju spajanja porodice. Ukoliko je porođaj bio u terminu, majka se dobro oporavlja, a beba se lepo adaptirala, dobro napreduje, uredno prihvata obroke bilo da je u pitanju dojenje ili mlečna formula već u drugom, trećem mesecu bebinog života možemo razmišljati o prvom putovanju. Kako je od većine mesta u Srbiji more udaljeno pet i više sati vožnje, ne bi bilo loše da pre odlaska na more odete sa bebom u neki susedni grad, selo ili možda na planinu. Kada je starosna granica za odlazak na planinu u pitanju, važi isto pravilo da nema ograničenja. Dakle, i veoma male bebe bezbedno mogu boraviti na planini. Idealna nadomorska visina za prvo putovanje bebe je oko 1000-1.200m nadmorske visine (Zlatibor, Divčibare…) – priča pedijatar o aktuelnoj temu ali i ilustruje ličnim primerom, budući da je odgovore za naš portal pisala sa mora gde boravi sa suprugom, sinom i ćerkicom starosti godinu i po dana.

Da li je avion bezbedan za malu bebu

Jedno od najčešćih pitanja je način odlaska na odmor, odnosno izbor prevoznog sredstva (automobil, avion…?). To uvek treba ostaviti roditeljima da u skladu sa svojim navikama i mogućnostima izaberu, mišljenja je dr Filipović, budući da su oba načina putovanja potpuno bezbedna. Naravno, dodaje naša sagovornica, ako se ide automobilom, savetuju se češće pauze za bebe u prvih šest meseci života na 2-3 sata, lagana hrana za veću decu i uzimanje što više tečnosti, pre svega vode.

Prema rečima pedijatra, klima u automobilu može biti podešena na 22-23 stepena Celzijusa, ukoliko su napolju velike vrućine. Avio prevoz je takođe odličan izbor i apsolutna preporuka sagovornice eKlinika portala, koja navodi da se i veoma male bebe uzrasta 2-3 meseca mogu bezbedno voziti avionom, a unošenje svih vrsta hrane za bebe (mleko, voda, sokići, kašice) je dozvoljeno.

Izbor destinacije, vakcinalni status, probiotici…

Univerzalna pravila za bezbrižan boravak beba i male dece na moru sigurno su poznata većini roditelja, ali je podsećanje uvek doborodošlo.

– Kada biramo destinaciju za boravak bebe (uzrast do godinu dana), ne preporučuju se daleke, tropske i egozotične destinacije. Najčešći izbor roditelja male dece kod nas su i dalje Crna Gora i Grčka. Veoma je važno da je pre odlaska na putovanje beba uredno vakcinisana u skladu sa uzrastom. Mojim malim pacijentima uzrasta od šest nedelja savetujem pored stanadardnih vakcina i vakcinu protiv rota virusa. Poželjno je ako uzrast deteta zadovoljava da se vakcinacija i revakcinacija završe 10-15 dana pre odlaska na more kako bi se stvorio adekvatan imunitet na rota virus. Rota virus je najčešći izazivač gastroenteritisa kod beba i male dece. Takođe je poželjno da dete nekoliko dana pre odlaska na more uzima probiotike, kao i tokom boravka – savetuje dr sci med Filipović, koja odgovara i na pitanje šta treba da sadrži „putna apoteka“:

„Putna apoteka“ za odmor sa malim detetom: Nemojte davati deci antibiotik bez konsultacije sa padijatrom

– Pored probitika, bilo bi poželjno da se nađu u „putnoj apoteci“ nađu i sirupi ili tablete protiv alergije, anirepelenti (sprejevi protiv ujeda i/ili uboda insekta), kreme ili gelovi ukoliko ipak dete izujedaju komarci ili opeče meduza, sredstva za dezinfekciju (hidrogen, povidon jod, Octanispet), sterilne gaze, flasteri, lek za obaranje temperature (paracetamol i/ili ibuprofen), lokalne antibiotske kreme ili masti u slučaju konjuktivitisa ili infekcija kože, sprej za uši. Najćešće roditelji vole da „za ne daj Bože“ ponesu i neki od antibiotika širokog spektra. Naravno, to je dozvoljeno, ali njihova upotreba treba da bude samo uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom. Kada su u pitanju bebe do godinu dana starosti, bilo bi dobro pre odlaska na more ili neko drugo duže putovanje posetiti svog izabranog pedijara za više saveta, posebno ukoliko bebe imaju neke zdravstvene probleme.

Beba na moru

Jednoipogodišnja ćerkica sagovornice eKlinika portala pre nekoliko dana na moru Foto: Ivana Filipović/privatna arhiva/uz saglasnost za objavu

Alergije, ekcem, alergije na hranu: Kako bebu adekvatno pripremiti na promenu ishrane i sa čime ne eksperimentisati

Alergijske bolesti u smislu atopijskog dermatitisa (ekcem) i alergije na hranu su najčešće bolesti u dečijem uzrastu, pa se kao i kod kuće obavezno i tokom boravka na planini ili moru treba pridržavati saveta lekara. Boravak na moru posebno pogoduje ovoj deci. Naravno, uz sve mere opreza i pridržavanje terapije, naglašava dr sci med Ivana Filipović. Doktorka takođe podseća da se za decu sklonu opstrukcijama savetuje i nošenje inhaltora i odgovarajuće terapije po savetu lekara.

Ukoliko se radi o bebama uzrasta do 4.meseca, nikako ne treba menjati rutinu hranjenja, bilo da su dojene ili na mlečnim formulama. Takođe ne bi trebalo menjati mlečne formule, već poneti dovoljnu količinu one koju beba pije. Praktično na svim letnjim destinacijama može se pronaći voda sa niskim sadržajem natrijuma (Na), koja je pogodna za spravljanje mleka ili piće. Ja sam pobornik što ranijeg uvođenja nemlečne (čvrste) hrane već sa navršena četiri meseca. Ali, nikako ne savetujem da se sa tim počne baš na prvom letovanju ili boravku na planini. Kada su u pitanju starija deca, ne bi trebalo mnogo eksperimentisati posebno sa morskim plodovima i egzotičnom kuhinjom, kao i konzumiranjem hrane na neproverenim mestima (poseban oprez sa mlečnim proizvodima i jajima tokom letnjih meseci) – upozorava sagovornica eKlinika portala.

„Idemo na more zbog bebe“: Zašto je ovo pogrešna rečenica?

Roditeljima koji se dvoume između planine i mora, dr sci med Ivana Filipović predlaže balansiranu kombinaciju: prvo desetak dana na moru, a nakon toga boravak na planini ili obrnuto – naravno, ukoliko je moguće.

Mišljenja sam da je najčešća greška koju roditelji prave upravo rečenica „idemo na more zbog bebe“. U uzrastu do bebinih šest meseci života, odmor i boravak na planini ili moru je mnogo potrebniji roditeljima. U tom periodu i odmor treba da bude prilagođen na prvom mestu užitku roditelja. Bebe tada spavaju 14 i više sati i nema ništa loše u tome da se roditelji posvete sebi, posebno mama. Odlazak u rizortove je takođe potpuno bespotreban bebama i maloj deci. Uvek je bolje birati mesta gde će dete moći da bude što više u prirodi. Bolje je kupanje u moru nego u bazenu, i boravak na plaži nasuprot boravku pored bazena i u spa-centrima. Detetu treba dozvoliti da istražuje okolinu, brčka se u plićaku (naravno, izbegavati period jakog sunca od 11-16:30 h) i mazati ga kremama sa SPF 50+. Treba da skače po baricama, bere cveće, valja se po travi, druži se sa domaćim životinjama – kaže pedijatar.

„Vrtićki“ imunitet: Iskustvo i koristi ličnog primera

U prethodno rečenom se krije i odgovor na pitanje što je najbolje za imunitet i kako priremiti dete za vrtić.

Što duži i kvalitetniji boravak u prirodi će samo ojačati imunski sitem deteta i smanjiti rizik za pojavu alergijskih bolesti. Priroda je najbolji lek za sve moderne bolesti koje su i nastale usled našeg odvajanja od iste. Kao novopečena mama po drugi put, trudim da svaki slobodan trenutak provedem sa decom u prirodi. Zbog blizine je naš najčešći izbor planina Kopaonik u svim godišnjim dobima, a kada imamo više vremena i u letnjoj sezoni, onda svakako boravak na moru – ispričala je u razgovoru za eKlinika portal dr sci med Ivana Filipović, pedijatar.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo