Medicinski informativni portal
Naslovna / Deca

Zašto bebe ne treba da jedu spanać?

Priredio/la: eKlinika
8:00 - 30. 10. 2020.

Spanać je bogat gvođžem, ali nitrati poreklom iz ovog povrća   mogu dovesti do pojave malokrvnosti kod beba

beba hrana kašica Spanać se ne preporučje u jelovniku beba Foto:Shutterstock

Spanać kao povrće bogato antioksidansima tradicionalno se smatra zdravom hranom za decu. Legenda ispletena oko stripova i crtanih filmova o mornaru Popaju učinila je da roditelji deci govore da će od spanaća biti jači. Mada je priča u dobroj meri preuveličana, gvožđa zaista u spanaću ima, samo ne u tolikoj meri. Međutim, sa konzumiranjem spanaća ne treba početi previše rano.

Izbegavati u prvih 12 meseci

Ne postoji jasno određena granica do kog uzrasta deci ne treba davati spanać, ali lekari najčešće preporučuju da se ova vrsta hrane uvede nakon navršene prve godine života. Malim bebama, a naročito onim mlađim od tri meseca, čvrsta hrana bi mogla da napravi brojne probleme, a povrće bogato nitratima, kao što je najčešće spanać, može dovesti do anemije. Povrće uzima nitrate iz zemljišta, a dok pripremamo hranu nemoguće je u kućnim uslovima utvrditi njihov nivo, kao što je nemoguće i isprati ih u potpunosti vodom. Ova jedinjenja reaguju sa hemoglobinom i pretvaraju ga u methemoglobin, koji takođe sadrži kiseonik ali ga ne ostavlja tkivima. Tako se krv beba ne snabdeva dovoljnom količinom kiseonika i javlja se anemija.

Nitrati u spanaću mogu dovesti do anemije kod beba Foto: Shutterstock

Simptomi viška nitrata

Simptomi prekomernog unosa nitrata kod beba mogu biti modra koža oko nosa, usana i noktiju, umor i otežano disanje. Kod odraslih ljudi, ali i starije dece ovakvi problemi se ne javljaju jer crvena krvna zrnca sadrže enzime koji mogu methemoglobin ponovo da ptretvore u hemoglobin dok kod malih beba ovih enzima nema dovoljno. Njihova proizvodnja počinje da raste između trećeg i šestog meseca života. Treći mesec je upravo granica do koje Američka akademja za pedijatriju savetuje da se do nje izbegava spanać, kao i druga hrana bogata nitratima poput šargarepe, cvekle i kupusa.  Akademija je 2005. objavila savete za pripremu hrane za bebe kod kuće u kojima predlaže da se sa čvrstom hranom sačeka do šestog meseca i da ukoliko se koristi povrće, obrati pažnja na to da li je sveže jer će tako sadržati manje nitrata.

Bunarska voda nije za decu

Trovanje nitratom je najveći rizik za one koji piju kontaminiranu vodu, što se pre svega odnosi na bunarsku jer se u vodi iz javnih vodovoda proverava koncentracija ovih jedinjenja. Ljudima koji koriste bunarsku vodu se savetuje da je jednom godišnje nose na analizu. Američka akademija za pedijatriju predlaže da se deca do šestog meseca doje i da im se ne daje bunarska voda ističući da majčino mleko ne može dovesti do trovanja nitratima čak i kada ona pije kontaminiranu vodu. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend